ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άλλοθι για την αντιπεριβαλλοντική πολιτική τα «Απάτητα Βουνά»

Μια σειρά αναπάντητων, όπως τα χαρακτηρίζει, ερωτημάτων για τα «Απάτητα Βουνά», την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταθέτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος Κώστας Τζιόβας κατηγόρησε την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της βιοποικιλότητας, με στόχο να αποτελέσει άλλοθι για την «συνειδητά αντιπεριβαλλοντική της πολιτική», όπως διατυπώθηκε με τον πρόσφατο νόμο «Χατζηδάκη» αλλά και την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
«Από τη μια, λοιπόν, διαφημίζουν ή ορθότερα -με τη λογική τους- θυσιάζουν “έξι Βουνά χωρίς Αιολικά” και από την άλλη απογυμνώνουν από κάθε θεσμική θωράκιση και περιβαλλοντική προστασία όλα τα υπόλοιπα, που τα παραδίδουν βορά στους “πράσινους επενδυτές” εν ονόματι της “πράσινης μετάβασης”. Από τη μια ανακηρύσσουν έξι Απάτητα Βουνά αλλά καταργούν με νόμο 36 Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και όλων των κηρυγμένων Εθνικών Πάρκων της χώρας μαζί με τις διοικήσεις τους, τις οποίες αντικαθιστούν από ένα αθηνοκεντρικό Οργανισμό με επταμελές διοικητικό συμβούλιο, οριζόμενο από τον εκάστοτε υπουργό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιόβας και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν προτίθεται να προχωρήσει και πότε στην ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Προστατευόμενες Περιοχές.
«Προτίθεται να ενσωματώσει στις ΕΠΜ καθώς και στα Π.Δ τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως Ειδικές Περιοχές Προστασίας ή όχι. Αν δεν το κάνει, όλες οι βαρύγδουπες εξαγγελίες θα μείνουν, όπως έχουμε λόγο να πιστεύουμε, κενές περιεχομένου και, όπως τις εξήγγειλαν, με την ίδια ευκολία θα εγκαταλείψουν την ιδέα για τις ΠΑΔ (άλλωστε έχουν ισχύ μόνο για δύο χρόνια), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αυτή η κυβέρνηση πλειοδοτεί σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και υπολείπεται, σε καταστροφικό βαθμό, στην οικολογικά αναγκαία και κοινωνικά χρήσιμη περιβαλλοντική πολιτική που απαιτεί η εποχή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μυστικά κονδύλια» στην Πολιτική Προστασία

Παράλληλα, στηλίτευσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από τους υφυπουργούς Ν. Χαρδαλιά και Γ. Αμυρά, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
«Ως Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Ιωαννίνων ζητάμε άμεσα απαντήσεις και κυρίως από τον έναν “αρχιτέκτονα” αυτής της συμφωνίας, τον υφυπουργό ΥΠΕΝ και βουλευτή Ιωαννίνων κ. Αμυρά, καθώς οι ενέργειές του και οι πρωτοβουλίες του πλήττουν τόσο το περιβαλλοντικό πρόσημο της περιοχής, όσο και το οικονομικό όφελος της κοινωνίας και του τόπου», σημείωσε ο κ. Τζιόβας, τονίζοντας πως η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξεκινήσει τη “μάχη” αυτήν από τον στρατό και με τον στρατό, καταδεικνύει με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την αδυναμία του ΥΠΕΝ να κατανοήσει τη σημασία, το εύρος και το βάθος του προβλήματος της κλιματικής κρίσης, την έλλειψη στοιχειώδους πρότασης και οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπισή της και τη συνειδητή επιλογή αποδυνάμωσης θεσμικής αλλά και οικονομικής τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων όσο και των ανεξάρτητων επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τέλος, ο κ. Τζιόβας αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (MIIR) σε συνεργασία με την Π-ΜΚΟ WWF –Ελλάς, σύμφωνα με την οποία κυβέρνηση ενέγραψε στον προϋπολογισμό της ΓΓΠΠ «ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών».
«Με λίγα λόγια η κυβέρνηση της Ν.Δ. θεσμοθέτησε μυστικά κονδύλια, τα οποία διαχειρίζεται η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας εν κρυπτώ και κατά το δοκούν και τα οποία αφορούν τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, φυσικών καταστροφών κ.α.», ανέφερε και διαβεβαίωσε πως «το πέπλο αδιαφάνειας που με θεσμική βούλα έχει απλωθεί και στη διαχείριση των ζητημάτων της Πολιτικής Προστασίας και το οποίο υποδηλώνει κατασπατάληση και αρπαγή του δημόσιου χρήματος, με την ανάληψη της κυβέρνησης από την Αριστερά θα αποκαλυφθεί και τότε όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Σχετικά άρθρα

Ν.Ε. Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ προς Μ. Τζούφη: Πράξη αδικίας η μη παράδοση της έδρας

«Σφυροκόπημα» στο αναπτυξιακό αφήγημα για την Ήπειρο

Υπέρ των ΑΠΕ, αλλά με ισόρροπη ανάπτυξη