ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ώρα αποφάσεων για το τέλος ταφής απορριμμάτων

Η ώρα να αντιμετωπίσουν στην πράξη το πρόσθετο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων που επιφέρει το τέλος ταφής, έρχεται για τους δήμους της Ηπείρου, με το θέμα να προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, αφού απειλεί να τινάξει τους προϋπολογισμούς στον «αέρα» και κυρίως να εκτοξεύσει τα ανταποδοτικά τέλη, σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τους δήμους και κυρίως τους δημότες.

Μετά την εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για την εφαρμογή του τέλους ταφής από την 1η Ιανουαρίου 2022 και την αποτύπωσή του στους προϋπολογισμούς των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων, μια πρώτη συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη στη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη 1 το μεσημέρι και θα προβληθεί από το κανάλι της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στο youtube. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής η πρόταση επί της οποίας θα κληθεί το συμβούλιο να λάβει απόφαση. Δεύτερο θέμα της συνεδρίασης θα είναι η συζήτηση και λήψη απόφασης για τις προτάσεις της Π.Ε.Δ. Ηπείρου σχετικά με τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ/ΣΑΤΑ.

Την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, προγραμματίζεται να συνεδριάσει (μέσω τηλεδιάσκεψης επίσης) και το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου. Στη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση και παρουσίαση των κατευθύνσεων αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και –αν και δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη – εκτιμάται ότι θα γίνει συζήτηση για το τέλος ταφής.

Εξάλλου, ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει άμεσα, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2022, να αποτυπώνει το πρόσθετο κόστος, που ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά τόνο, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει συζήτηση για το πώς θα κατανεμηθεί το κόστος αυτό.

Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, αφήνοντας αιχμές προς τη διοίκηση, υπάρχουν δήμοι δύο ταχυτήτων, εκείνοι δηλαδή που μεταφέρουν το σύνολο των απορριμμάτων στη Μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων και στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής μόνο το υπόλειμμα, και εκείνοι που μεταφέρουν ακόμη το σύνολο των απορριμμάτων τους στους χώρους υγειονομικής ταφής.

«Πώς θα το πληρώσουμε όλο αυτό το κόστος; Για αυτούς που θάβουν χιλιάδες τόνους, το κόστος θα επιβαρύνει τους δημότες τους μόνο ή θα μοιραστεί σε όλους; Είναι ερωτήματα που πρέπει κάποιος να τα απαντήσει και αν δεν είναι ο ΦΟΣΔΑ αρμόδιος, τότε ποιος; Και επειδή υπάρχουν συνάδελφοι που αρέσκονται να χαρακτηρίζουν τα απορρίμματα αποκλειστικά αρμοδιότητα των δήμων, ας τα επιλύσουμε εμείς, πριν μας τα επιλύσουν πάλι άλλοι, στους οποίους προστρέχουμε κάθε φορά για να μας τα επιλύουν και μετά φωνάζουμε. Θέλει δουλειά, προσπάθεια, γνώση και μια έντιμη διαχείριση από την αρχή μέχρι το τέλος, με κάθε ειλικρίνεια και με επίγνωση για αυτά που θα μας έρθουν αύριο και αυτά δεν πρέπει να είναι περισσότερο κοστοβόρα απ’ ότι είναι σήμερα, γιατί δεν αντέχει κανένας δημότης κανενός δήμου να φορτωθεί νέα βάρη», σημείωσε ο κ. Πλιάκος.

Ερωτηθείς σχετικά, εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του συνολικού κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για τους πολίτες, μέσα και από τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας του Φορέα. «Ας δούμε τον απολογισμό του 2021 και τον προϋπολογισμό του 2022 και να ελέγξουμε αναλυτικά το κόστος λειτουργίας του Φορέα, τι έκανε, με τι καταπιάστηκε, να το κοστολογήσουμε, όπως και το τι προβλέπει η νέα χρόνια και τι υπηρεσίες θα προσφέρει στους Ηπειρώτες. Αν βλέπουμε κάτι μικρό στο μέγεθος, αλλά μεγάλο στο κοστολόγιο, τότε είναι κάποιων αρμοδιότητα να λάβουν μέτρα, για αυτό που επιτάσσει η συγκεκριμένη στιγμή. Δεν μπορούν να φορτώνονται οι πολίτες νέα βάρη», σημείωσε.

 

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Στις 14 Μαΐου στο ΣτΕ η προσφυγή για το τέλος ταφής