ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανεπιθύμητο το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη Πουρναρίου

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, σε έκταση 1.144 στρεμμάτων, εκφράζει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας ζώνης με επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπειρου – Δυτικής Μακεδονίας, τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Β. Ψαθά.

Όπως επισημαίνει, μια τέτοια «επένδυση» έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια αξιοποίησης της λίμνης Πουρναρίου και της παραλίμνιας ζώνης, της υδροδότησης των δήμων κι αναμένεται να προκαλέσει άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές αρνητικές μεταβολές στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, το μικροκλίμα και το οικοσύστημα της περιοχής.
«Ειδικοί δεν είμαστε, ωστόσο από μια πρώτη ανάγνωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αντιλαμβανόμαστε ότι πιθανή εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού Σταθμού στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, μάλιστα σε έκταση 1.144.000 m², θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα της περιοχής και την ποιότητα των νερών, με δεδομένη την ανάγκη του για ενέργεια από τον ήλιο, για να μη μιλήσουμε για την καταστροφή της αισθητικής ενός τοπίου απαράμιλλης ομορφιάς.
Ταυτόχρονα, αντιγράφοντας από την μελέτη της ΤΕΡΝΑ, επισημαίνουμε ότι “στις θέσεις που θα πραγματοποιηθούν αγκυρώσεις, αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι αρνητικές και μόνιμου χαρακτήρα καθώς θα καταληφθούν χώροι στην επιφάνεια του βυθού, όπου αναπτύσσονται ή τρέφονται βενθικοί οργανισμοί και ψάρια. … Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών κρίνονται αρνητικές, τοπικού χαρακτήρα και μερικώς αναστρέψιμες”.
Εξάλλου, όπως καταγράφεται στη μελέτη, πέραν της φάσης κατασκευής του υπό μελέτη έργου, όπου θα απασχοληθούν περί τα 100 άτομα, στη φάση της λειτουργίας “ θα απασχοληθούν μόνο20 άτομα με μη μόνιμη παρουσία, σε περιπτώσεις που απαιτείται επισκευή εν ενεργεία εξοπλισμού”. Κατά συνέπεια το κοινωνικο-οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία είναι μηδαμινό και άνευ ουσίας», σημειώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών, αναφερόμενη, παράλληλα, στα σχέδιά της για ανάδειξη της περιοχής σε έναν νέο φυσιολατρικό- τουριστικό προορισμό με υπερτοπικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών ζητά καταρχήν την παράταση της διαβούλευσης για την εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου και κατά δεύτερον τη μη αδειοδότηση και υλοποίηση του υπό μελέτη έργου, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην περιοχή δεν μπορεί να γίνεται άναρχα και χωρίς σχεδιασμό και βεβαίως χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
«Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της λίμνης για ζωτικούς, τουριστικούς και παραγωγικούς λόγους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», συνεχίζει και καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας να απαντήσουν δημόσια με βάση ποιον σχεδιασμό δίνονται άδειες για εγκατάσταση ΑΠΕ και συγκεκριμένα αν έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χώρας, αν έχει εκπονηθεί και εγκριθεί το σχέδιο χωροταξικού πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να γνωρίζουμε το ποσοστό κάθε μορφής παραγωγής ενέργειας στο τελικό ενεργειακό μίγμα της περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής της Ηπείρου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, καθώς και αν υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο για τον Άραχθο και τη λεκάνη απορροής του.
Τέλος, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να ζητήσουν από τις τεχνικές τους υπηρεσίες, να μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής και να αποφανθούν σχετικά. Επιπλέον, δηλώνει ότι αναμένει από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, ήτοι Πανεπιστημίο Ιωαννίνων και Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, στους οποίους κοινοποιεί την επιστολή, να μελετήσουν και να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Σχετικά άρθρα

«Κάλλιο αργά, παρά ποτέ» για τη Λίμνη Πουρναρίου

Και άλλα «όχι» κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού στο Πουρνάρι

Μέτωπο αντιδράσεων για τo πλωτό φωτοβολταϊκό στο Πουρνάρι

Γεωργία Χαλάτση