ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και άλλα «όχι» κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού στο Πουρνάρι

Καθολικά χαρακτηριστικά αποκτά στην Ήπειρο η εναντίωση στην εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, καθώς αρνητική θέση εξέφρασαν σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου.

Είχαν προηγηθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις των δήμων στα όρια των οποίων βρίσκεται η λίμνη Πουρναρίου, καθώς και πολλών ακόμη φορέων και συλλόγων κυρίως στην περιοχή της Άρτας.
Το μέτωπο ενάντια στο φωτοβολταϊκό πάρκο, που θέλει να δημιουργήσει η ΤΕΡΝΑ στην υδάτινη επιφάνεια της τεχνητής λίμνης, έχει να κάνει κατά βάση με το ότι μια τέτοια εγκατάσταση ακυρώνει τα σχέδια ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, ωστόσο προβάλλονται και άλλα ζητήματα, περιβαλλοντικού χαρακτήρα και μη, ενώ υπάρχει και μια γενικότερη δυσαρέσκεια για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων ερήμην της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με δεδομένο ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας, αλλά και των θέσεων που έχουν εκφράσει οι φορείς της Άρτας, προσθέτοντας ότι η διαφωνία του εστιάζεται σε τρία σημεία: στο ότι κατά την κατασκευή του φράγματος είχε δοθεί υπόσχεση από τη ΔΕΗ ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κάτι το οποίο δεν τηρήθηκε, στο μεγάλο μέγεθος του έργου και στο ότι δε συνοδεύεται με πρόβλεψη κατασκευής δικτύου σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως θέτει ως όρο η Περιφέρεια για έργα άνω των 10 ΜW. «Είμαι προβληματισμένος για τα έργα που μελετήθηκαν από τη ΔΕΗ και τώρα τα παίρνουν οι ιδιώτες», ανέφερε.
Λίγα περισσότερα στοιχεία έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα καταλάβει το 7% της έκτασης της λίμνης, ενώ προβλέπονται πολλά έργα στον πυθμένα. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και πρόσθεσε ότι επιθυμία της περιοχής είναι να υπάρξει μια ήπια ανάπτυξη στην περιοχή.
Στην καθολική αντίδραση και στο ότι δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό προηγούμενο έργου τέτοιου μεγέθους, στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, επισημαίνοντας την ανάγκη ενός περιφερειακού ενεργειακού σχεδίου δυτικά της Πίνδου. Εστίασε, επίσης, στο ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για πλωτά φωτοβολταϊκά και στο ότι το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης δεν προβλέπει τέτοιες χρήσεις και κατέληξε λέγοντας πως πέρα από την αυτονόητη απόρριψη της ΜΠΕ και του αιτήματος της ανάκλησης της άδειας παραγωγού προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθεί και η φέρουσα ικανότητα της περιοχής ως προς τα ενεργειακά έργα. «Η Ήπειρος έχει γίνει Ελντοράντο για τις ΑΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αρνητική ήταν η θέση και του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι η συζήτηση είναι σε λάθος βάση και 30 χρόνια πίσω, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου επισήμανε την ανάγκη, πέρα από την αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ, να υπάρξει και ένα ψήφισμα, που «θα δείξει το πολιτικό σθένος και μένος, γιατί η γνωμοδότηση μπορεί να περάσει στα ψιλά». Ο κ. Δημητρίου απέδωσε, πάντως, ευθύνες και στους αυτοδιοικητικούς της περιοχής για το ότι άργησε να ξεκινήσει η προσπάθεια για αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς, αν είχε γίνει, όπως συνέβη στη λίμνη Πλαστήρα, κανείς δε θα τολμούσε να μιλήσει για πλωτό φωτοβολταϊκό.
Σε πολιτική βάση έθεσαν το θέμα οι επικεφαλής των παρατάξεων της αριστεράς, με τον Γιώργο Πρέντζα από τη Λαϊκή Συσπείρωση να κάνει λόγο για μια οργανωμένη και σχεδιασμένη επίθεση, που έχει σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα σχέδια για «πράσινα» deal. «Στο όνομα της “ενεργειακής δημοκρατίας” και της “πράσινης ανάπτυξης” με Δούρειο Ίππο τις “ενεργειακές κοινότητες”, ετοιμάζεται ένα καταστροφικό πλήγμα για την περιοχή και τους κατοίκους της. Ένα πλήγμα που θα καταστρέψει μια από τις ομορφότερες περιοχές του τόπου μας και θα οδηγήσει στην ερήμωση των χωριών της περιοχής», ανέφερε από την πλευρά του ο Ζώης Γαλατάς από την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Κώστα Νουτσόπουλου από την Ανυπότακτη Ήπειρο. Για καταστροφικό έργο για την περιοχή, μίλησε, τέλος ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου από την Ελληνική Αυγή για την Ήπειρο.

Ομόφωνο «όχι» και στην απαξίωση

Με μια έντονη δυσαρέσκεια για την απαξίωση του ρόλου της αυτοδιοίκησης κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας –και όχι μόνο- συνοδεύτηκε το ομόφωνο «όχι» του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, που συζήτησε τόσο για το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στη λίμνη Πουρναρίου όσο και γι’ αυτό που σχεδιάζεται στην περιοχή των κοινοτήτων Κρανιάς και Τύριας του Δήμου Ζηρού.
Πέραν της ομόφωνης αντίθεσης στα δύο έργα, εκφράστηκε η αγανάκτηση των εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στάση της πολιτείας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δήμων, με το σύνολο των μελών που τοποθετήθηκαν, να σημειώνουν ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό. «Η τακτική αποφασίζουμε χωρίς να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε γίνει παρατηρητές των αποφάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση.
Σε σχέση με το πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, ανέφερε πως διαλύει κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ομορφιάς της τεχνητής λίμνης, που δρομολογείται το τελευταίο διάστημα από τον Δήμο Ν. Σκουφά, και κατέληξε λέγοντας πως θα αποτελέσει ταφόπλακα για τον Νομό Άρτας.
Την απουσία θεσμικού πλαισίου στην αδειοδότηση των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει ότι λαμβάνεται υπόψη ο λόγος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επεσήμανε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, χαρακτηρίζοντας προσβολή ότι οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ. Τον λόγο πήρε και η επικεφαλής της μείοζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αρταίων Τζένη Ταπραντζή, αφήνοντας υπονοούμενα για τον βαθμό αντίδρασης και κάνοντας έναν άστοχο παραλληλισμό με τη λίμνη Παμβώτιδα, ενώ τοποθετήθηκαν και μέλη της Ομάδας πολιτών για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής περιέγραψε το ιστορικό της προοπτικής εγκατάστασης δύο φωτοβολταϊκών πάρκων της εταιρείας «Green Repower», στο ορεινό όγκο της Κρανιάς, ισχύος 70 και 40MW αντίστοιχα, στις θέσεις Βόϊδι και Κάτω Βλάχα, λέγοντας ότι καλύπτουν δημοτική έκταση 2.000 στρεμμάτων, παραβιάζοντας εμπράγματα δικαιώματα του Δήμου Ζηρού επί της περιουσίας του.
Τον λόγο πήραν, επίσης, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, ο σήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος, ο οποίος είπε πως είναι πολιτική επιλογή να πάνε όλα σε ιδιώτες.
Πέραν της εναντίωσης στα δύο έργα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης πρότεινε και έγινε δεκτό, στην τελική απόφαση του οργάνου να συμπεριληφθούν και τρία ακόμη σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνδρομή της ΠΕΔ Ηπείρου στον σχεδιασμό μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, που θα προταθεί προς υλοποίηση με πόρους από το επόμενο ΕΣΠΑ ή όποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το δεύτερο σημείο είναι να ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αφαιρέσει από το Δασαρχείο τη δυνατότητα να θεωρεί δημοτικές δασικές εκτάσεις κατά τεκμήριο δημόσιες και να τις διαθέτει σε υποψήφιους παραγωγούς με εφάπαξ αντίτιμο, χωρίς διαγωνισμό. Επειδή αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του Δήμου Ζηρού, για το φωτοβολταϊκό της Κρανιάς, η ΠΕΔ προτίθεται, εφόσον απαιτηθεί, να συνδράμει νομικά τον Δήμο.
Τέλος, επικαιροποιώντας παλαιότερη απόφασή της, η ΠΕΔ Ηπείρου ζητά να ενθαρρυνθεί και χρηματοδοτηθεί η ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων στους δήμους, ώστε μέσω αυτών να εκτελούν έργα ΑΠΕ, σε εκτάσεις που ίδιοι θα κρίνουν ότι μπορούν να χωροθετηθούν. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αμβλυνθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειαςμ καθώς το όφελος από τη λειτουργία των ΑΠΕ θα περνά στους πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου