ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σταθερά ψηλά τα κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Συνεχίζει την επέλασή της η πανδημία, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα και τους ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα.

Σταθερά υψηλά είναι και τα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, όπου σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 44 νέες μολύνσεις. Δέκα από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στα rapid test, που διενεργούνται σε καθημερινή βάση μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, ενώ κανένα θετικό δείγμα δεν προέκυψε από τους ελέγχους σε Καλπάκι και Δολιανά, όπου προσήλθαν 21 και οκτώ άτομα αντίστοιχα.
Συνολικά στην Ήπειρο καταγράφηκαν 53 νέα κρούσματα, 17 λιγότερα από χθες, εκ των οποίων τα τέσσερα στην Π.Ε. Άρτας, τα τρία στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και τα δύο στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Σε επίπεδο χώρας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.407 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να ανέρχεται σε 707.587. Παράλληλα, 34 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας σε 15.519 τους θανάτους από κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 347 ασθενείς, εκ των οποίων 306 (88.18%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (11.82%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη και το 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τέλος, έγιναν 220 εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή +3.29%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.
Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών εγείρει ανησυχίες, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για έναν δύσκολο χειμώνα και για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος της πανδημίας. Φόβους του για την έξαρση των κρουσμάτων εκφράζουν οι επιστήμονες για την περίοδο μετά την 28η Οκτωβρίου, όταν εκτιμάται πως θα υπάρξουν πολλές μετακινήσεις και συναθροίσεις.