ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανεβαίνουν τα κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Περισσότερα από 3.000 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, με την Ήπειρο και την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, κατά κύριο λόγο, να ακολουθούν αυτή τη φορά την ανοδική πορεία.

Συνολικά στην Ήπειρο επιβεβαιώθηκαν 70 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 57 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εννέα στην Π.Ε. Πρέβεζας, τρεις στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και μία στην Π.Ε. Άρτας. Σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο, κάτι λογικό με δεδομένο ότι εδώ υπάρχουν και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός μολύνσεων καταγράφεται και στο Μέτσοβο, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 50, με έναν αριθμό αυτών να χρήζουν νοσηλείας και να έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέτσοβο, την ίδια περίπου περίοδο πέρυσι, είχε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση, θρηνώντας μάλιστα και θύματα, γεγονός, ωστόσο, που δε στάθηκε αρκετό για να πείσει τους κατοίκους για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κάτω από 30%.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να μην έχουν μεγάλη πίεση, νοσηλεύοντας προς ώρας 35 ασθενείς, με έξι να βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.739.279 νέα κρούσματα και πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 704.211.
Παράλληλα, 38 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.485 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 351 ασθενείς, εκ των οποίων 311 (88.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη και 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Τέλος, έγιναν 213 εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή +10.94%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.