ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πανυγειονομική διαμαρτυρία για το «νέο ΕΣΥ»

Πανυγειονομική διαμαρτυρία και συγκέντρωση πραγματοποιείται αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στα Γιάννενα, με τη συμμετοχή γιατρών, εργαζομένων –μονίμων και συμβασιούχων - στα δημόσια νοσοκομεία, τις δομές πρόνοιας, και το ΕΚΑΒ, με τα αιτήματα του κλάδου να παραμένουν και την ανάγκη να επιλυθούν να εντείνεται, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.

Την απεργία έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ πανελλαδικά, ενώ στηρίζεται και από την ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία καταγγέλλουν ότι μέσα από το «νέο ΕΣΥ» προωθείται η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εν μέσω συρρίκνωσής του και απολύσεων, ενώ διεκδικούν την άρση των 7.000 αναστολών, λόγω του μη εμβολιασμού, την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, την μονιμοποίηση των εκτάκτων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την αύξηση των μισθών και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας.
Οι εργαζόμενοι τόσο στα νοσοκομεία όσο και στις δομές πρόνοιας κάνουν λόγο για αποδυνάμωση του συστήματος υγείας, ενώ τα νοσοκομεία πανελλαδικά περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω ελλείψεων προσωπικού για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Παράλληλα, καταγγέλλουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας, με πρόσχημα την πανδημία.
Κάλεσμα στην κινητοποίηση απεύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Κώστας Καλαμπόκας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας Χριστόφορος Χριστογιάννης, ο γραμματέας της ΕΙΝΗ Μπάμπης Παππάς, ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων εργαζομένων του ΠΓΝΙ Αλέξανδρος Μάρκου.
Την κινητοποίηση στηρίζει το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, όπως τόνισε ο πρόεδρος Χρήστος Γρίβας ,καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας, με αφορμή και τον υψηλό αριθμό θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό.
Επίσης, την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ζητώντας να ανατραπούν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» και την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, υποδομές και εξοπλισμό.
Τη στήριξή της έχει εκφράσει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι η υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι υπόθεση των συνδικάτων. «Την περίοδο της πανδημίας, εάν δεν ήταν η αγωνιστική δράση των υγειονομικών και όλου του εργαζόμενου λαού, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Με πολύτιμη παρακαταθήκη αυτούς τους αγώνες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν τα πάντα για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο λαό μας παρά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και την άσχημη κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης διαχρονικά», σημειώνει.