ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολλά «μάτια» για την αποφυγή πυρκαγιών

Σε γενική επιφυλακή, με τις άδειες του προσωπικού να έχουν ανακληθεί, βρίσκονται και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου, που, με τη συνδρομή ολόκληρου του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών, περιπολούν για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών ή για την άμεση παρέμβαση αν χρειαστεί.

Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, των λεσχών 4χ4, των κυνηγών και άλλων οργανώσεων έχουν γίνει τα «μάτια» της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, καθώς έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία, όπου μπορούν να παρακολουθούν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και ορεινά σημεία όπως στην περιοχή της Πίνδου.
Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνται τα drones, τα οποία έχει προμηθευτεί η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, ενώ ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροπλάνο που χρησιμοποιείται για επιτήρηση, έχει αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Όλα αυτά στοχεύουν στην άμεση παρέμβαση στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα αποτελέσματα αναμένεται και στην περιοχή μας να είναι τραγικά, με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σταδιακή αύξηση της έντασης των ανέμων, αλλά και την αποδυνάμωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ηπείρου. Ένα μεγάλο ποσοστό των δυνάμεών της συνδράμουν στα ενεργά μέτωπα που υπάρχουν στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές ή καλύπτουν περιοχές απ’ όπου έχουν μετακινηθεί δυνάμεις προς τα μέτωπα.
«Εδώ και 23 χρόνια είναι η πρώτη φορά που ζω ανάκληση αδειών», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων της περιφέρειας Ηπείρου Βασίλης Βράστος, επισημαίνοντας ότι εδώ και 20 ημέρες δυνάμεις συνδράμουν σε άλλες περιοχές. Αυτή τη στιγμή έχουν μετακινηθεί 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι 60 πυροσβέστες βρίσκονται στα μέτωπα ή καλύπτουν άλλες περιοχές, ενώ ακόμη 60 βρίσκονται στον δρόμο ή ξεκουράζονται, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους. Χθες μόλις, μετακινήθηκαν δέκα οχήματα με το αντίστοιχο προσωπικό. Υπάρχει δηλαδή μια απώλεια της τάξης των 120 ατόμων από τις υπηρεσίες της Ηπείρου. «Αυτό σημαίνει ότι από χθες στην Ήπειρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η διοίκηση από χθες το βράδυ αναζητά τρόπους για να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Οι συνάδελφοι δουλεύουν 24 ή 48 ώρες, φεύγουν για ένα οκτάωρο και επιστρέφουν», ανέφερε, τονίζοντας πως υπάρχει συντονισμός και βοήθεια από την Πολιτική Προστασία και όλους τους εθελοντές για να γίνονται περιπολίες, ενόψει και της αύξησης της έντασης των ανέμων.
«Ευτυχώς στην Ήπειρο δεν έχουμε ενεργά μέτωπα, πάντα έχουμε στο μυαλό μας τις φωτιές στην Αλβανία. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και ας προσέξουμε όλοι, όλοι, όλοι», πρόσθεσε με αγωνία.
Αυτές τις ημέρες, ούτε το πυροσβεστικό ελικόπτερο Μ8 που σταθμεύει στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων βρίσκεται στην περιοχή, ενώ στα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκονται και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που εδρεύουν στο Άκτιο. «Αφού δεν έχουμε συμβάντα εδώ, είναι κατανοητό από όλους μας να μην είναι εδώ το ελικόπτερο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι συνεχώς εδώ… Αν χρειαστεί, που ελπίζω πως δε θα χρειαστεί, να είναι δίπλα μας», σημείωσε ο κ. Βράστος.
Ο ίδιος επανέλαβε την κρισιμότητα των ημερών, αλλά και την ανάγκη όλοι, πολιτεία και πολίτες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε θέματα πρόληψης. «Προφανώς δεν υπάρχει κουβέντα για το αν θα πρέπει να γίνονται εργασίες στην ύπαιθρο με αυτές τις συνθήκες, αλλά θα πρέπει στην πρόληψη να λάβουν όλοι μέρος. Δεν μπορεί σήμερα να βλέπουμε αυλές που δεν έχουν καθαριστεί. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα πυροσβεστικό όχημα έξω από κάθε σπίτι. Η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της. Έχουμε βρεθεί σε απόγνωση. Τα χόρτα έξω από το σπίτι να τα κόψουμε οι ίδιοι. Η πολιτεία να αναλάβει τα δασύλλια, τους κοινόχρηστους. Είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση», είπε καλώντας όλους τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών

Μετακομίζει στην αυτοδιοίκηση ο Βασίλης Βράστος