ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Χτίζεται» το Ψηφιακό Οπτικο-ακουστικό Αρχείο

Μια σημαντική προσπάθεια συγκέντρωσης και ψηφιοποίησης οπτικοακουστικού υλικού, που αναδεικνύει την ταυτότητα και την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων, ξεκίνησε το Αρχείο του δήμου Ιωαννιτών, ζητώντας τη συμβολή των πολιτών και κυρίως των ιδιωτών συλλεκτών.

Το Ψηφιακό Οπτικο-ακουστικό Αρχείο θα στεγάζεται είτε ως μόνιμη συλλογή είτε θα αξιοποιείται σε περιοδικές εκθέσεις, στην έδρα του Αρχείου του δήμου Ιωαννιτών, στην οικία Ισμήνης Τζαβέλλα, που αποκαταστάθηκε, συντηρήθηκε και εγκαινιάζει τις επόμενες ημέρες τη λειτουργία της ως ένας χώρος πολιτισμού, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην όμορφη αυλή της.
Στόχος της υπηρεσίας του Αρχείου, μέσα από το κάλεσμα σε ιδιώτες, είναι ο εμπλουτισμός της συλλογής με βίντεο, φωτογραφικό ή κινηματογραφικό φιλμ, ηχογραφήσεις, κείμενα και έγγραφα.
Ήδη έχει περιέλθει στον δήμο σημαντικό υλικό, ενώ ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς που έχει ξεκινήσει να γίνεται εδώ και μήνες, είναι η δημιουργία ψηφιακού αρχείου πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις δράσεις του δήμου και του Πνευματικού Κέντρου. Ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 8.000 τεκμήρια (φωτογραφίες, προγράμματα εκδηλώσεων και αφίσες), που καλύπτουν χρονικά την περίοδο 1917-2010.
Στο Ψηφιακό Οπτικο-ακουστικό Αρχείο έχουν ήδη γίνει οι πρώτες προσθήκες πολύτιμου υλικού, όπως ανέφερε η υπεύθυνη, ιστορικός – αρχειονόμος Μαρία Παππά. Πρόκειται για το Αρχείο των οικογενειών Μακρή και Πυρσινέλλα, που περιλαμβάνει κατάστιχα, έγγραφα για την εμπορική και κοινοτική δραστηριότητα, περιουσιακά στοιχεία και οθωμανικούς τίτλους από την περίοδο 1787-1937, καθώς και το προσωπικό αρχείο του τέως δημάρχου Βασίλειου Πυρσινέλλα. Επίσης, δόθηκε η συλλογή του αρχιτέκτονα Βασιλείου Κουρεμένου με βιβλία και παλαίτυπα που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα, η οποία περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες και καρτ ποστάλ.
Σημαντικό είναι και το ιδιωτικό αρχείο της οικογένειας Τζαβέλλα, που περιλαμβάνει έγγραφα, περιουσιακά στοιχεία αλλά και το αρχείο υποθέσεων του δικηγόρου Γεώργιου Τζαβέλλα, τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1985.
Επίσης, το Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων του Λαϊκού Ηπειρωτικού Συνδέσμου των Φιλελευθέρων (1917-23) δώρισε ο Ευάγγελος Καραμπίνας, ενώ ο Θανάση Ζυγούρης εμπλούτισε τη συλλογή με δύο αντίγραφα χαρτών της πόλης, που χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα.
Κάλεσμα στους συλλέκτες που κατέχουν αρχειακό υλικό από την πόλη, να το διαθέσουν στο Αρχείο για ψηφιοποίηση απεύθυνε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, τονίζοντας πως βούληση του δήμου είναι η αξιοποίηση και της δημοτικής περιουσίας, όπως το αρχοντικό Τζαβέλλα, αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου, όπως το Αρχείο. «Αυτή είναι μια δράση που απαιτεί την συμμετοχή των συμπολιτών μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα υψηλού επιπέδου οπτικοακουστικό αρχείο και στη συνέχεια να το αξιοποιήσουμε πολύπλευρα», σημείωσε ο δήμαρχος.
Παράλληλα, ο σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Ιωαννίνων Χρήστος Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία της συγκέντρωσης του αρχειακού υλικού και τις δυνατότητες αξιοποίησης του υλικού για πολλαπλές δράσεις όπως εκθέσεις, εκδόσεις, δημιουργία εικονικού μουσείου.
«Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια της οπτικοακουστικής ιστορίας της πόλης, η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς», σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης της ψηφιοποίησης του υλικού, ανάλογα με τον όγκο που τελικά θα διατεθεί στο Αρχείο.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση, την υπηρεσία και τη δυνατότητα δωρεάς αρχειακού υλικού, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό 2651066493 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση archives@ioannina.gr.

Σχετικά άρθρα

Με το βλέμμα στην Ευρώπη από την ύστερη Οθωμανική περίοδο

Γεωργία Χαλάτση

Χώρος πολιτισμού και ιστορικής μνήμης το Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα

Με αίγλη και ποιότητα παρά τις δυσκολίες