ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτο ζητούμενο η σταθερότητα

Ένα παρατεταμένο τρίτο κύμα, με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων από τις αρχές Μαρτίου, δηλαδή εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, βιώνει η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, με την πόλη να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η σταθερά υψηλή καταγραφή νέων κρουσμάτων προφανώς προκαλεί ανησυχία, αλλά πρωταρχικά αναδεικνύει την ανάγκη συνέχισης της τήρησης των μέτρων και εμβολιασμού όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πληθυσμού, προκειμένου να αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα «κύματα» της πανδημίας, δεν αναμένουμε δραστικά περιοριστικά μέτρα που θα οδηγήσουν στην ύφεση, κάτι εξάλλου που κανείς δεν επιθυμεί για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

Από την άλλη πλευρά, η πόλη των Ιωαννίνων, σε σχέση με τον πληθυσμό της, συμπεριφέρθηκε καλά και κατάφερε να διατηρήσει μια καλή εικόνα, σε σχέση με πόλεις αντίστοιχου μεγέθους, που δεν ανέκαμψαν από το δεύτερο κύμα πριν μπουν στο τρίτο, παρουσιάζοντας μια ακόμη πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα.

Στην περιοχή μας είναι χαρακτηριστικό πως ο μέσος όρος ανά εβδομάδα ήταν τρία κρούσματα ημερησίως στις 27 Ιανουαρίου, δώδεκα κρούσματα στις 23 Φεβρουαρίου, 25 κρούσματα στις 23 Μαρτίου, 18 στις 21 Απριλίου και έφτασαν τα 35 στις 25 Μαΐου.

«Ο κίνδυνος για να υπάρξει μια έξαρση, όταν βρισκόμαστε στα υψηλά, έστω και σταθερά, επίπεδα, είναι πάντα υπαρκτός. Το σημαντικό είναι ότι δε θα περιμέναμε ύφεση, γιατί δεν έχουμε μηχανισμούς, όπως η επιβολή οριζόντιων μέτρων κ.ο.κ. Άρα επιδιώκουμε τη σταθερότητα. Έχουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες αύξηση στα δηλωμένα ενεργά κρούσματα κατά 40% και αυτό είναι συνάρτηση και του ανοίγματος των δραστηριοτήτων και των πολλαπλάσιων τεστ αυτοδιάγνωσης. Θέλουμε σταθερότητα για να οδηγηθούμε στην ήπια, όχι εντυπωσιακή, ύφεση, η οποία όμως θα πάρει καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη.

«Να αλλάξει το αφήγημα για τους νέους»

Το θετικό είναι πως η σταθερή διασπορά στην κοινότητα δε συνοδεύεται με βαριά νοσηρότητα και θανάτους, αποτέλεσμα του εμβολιασμού και της προσοχής, η οποία πλέον πρέπει να είναι μεγαλύτερη στις νεότερες ηλικίες, όπως φαίνεται και από τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των νοσηλευόμενων.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε το αφήγημα για τους νέους. Τους λέγαμε ότι πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα για να προστατέψουν τους μεγαλύτερους. Τώρα ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν τα μέτρα για να προστατέψουν τον εαυτό τους μέχρι να εμβολιαστούν.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι νεότερες ηλικίες με παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία ή υποκείμενα νοσήματα, ή όσοι βρίσκονται σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, που έχουν συναλλαγές με πολύ κόσμο. Ο εμβολιασμός είναι προτεραιότητα πια για αυτούς», σημείωσε η κ. Ντζάνη.

Σύμφωνα με την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, όπως δημοσιεύεται στο enikos.gr, με βάση την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, «τα Ιωάννινα διανύουν ένα επιπλέον ανοδικό κύμα, το οποίο όμως υφίσταται συνεχείς διακυμάνσεις, που θα συντελέσουν ώστε να παραμείνουν στις κόκκινες περιοχές μέχρι το τέλος Μαΐου, άρα χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας».

Σταθερά θετικά σήματα από τα λύματα

Η αύξηση των κρουσμάτων και της διασποράς του κορωνοϊου αποτυπώθηκε και σε μια μεγάλη μεταβολή πριν δύο εβδομάδες στον έλεγχο των λυμάτων, που γίνεται τακτικά εδώ και πάνω από ένα χρόνο από τα Εργαστήρια Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και τη ΔΕΥΑΙ. «Εντοπίστηκαν πολλαπλά θετικά σήματα σε όλη την πόλη. Είχαμε πριν δύο εβδομάδες μια εντυπωσιακή αύξηση στο ιικό φορτίο που μένει σταθερά και ταιριάζει με τη διασπορά του ιού», σημείωσε η κ. Ντζάνη.

Μάλιστα, η περιοχή των Ιωαννίνων εντάχθηκε στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, χωρίς να υπάρχει μεταβολή στη μεθοδολογία του ελέγχου μέχρι σήμερα, ωστόσο γίνεται πλέον ποσοστικοποίηση, κάτι που είναι εφικτό λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου.

Σταθερά θετικά σήματα στην είσοδο των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού έδειξαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων και των τριών σειρών δειγμάτων που ελήφθησαν τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ.

Επίσης, θετικά σήματα βρέθηκαν δύο φορές στην περιοχή του Πανηπειρωτικού Σταδίου (29η και 31η σειρά) και από μία στις περιοχές της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (29η σειρά), του Άλσους (29η σειρά), των Σεισμοπλήκτων (29η σειρά) και της δομής προσφύγων Κατσικά (31η σειρά).

Ανησυχία στις δομές, rapid στον Κατσικά

Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων αλλά και τα σωφρονιστικά καταστήματα αποτελούν ευαίσθητες δομές, όπου η διασπορά είναι μάλλον αναμενόμενη, ειδικά μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σημαντική διασπορά στη δομή του Κατσικά, όπου τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 150, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και στις φυλακές του Σταυρακίου, μεταξύ των κρατούμενων.

«Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε κρούσματα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, απόδειξη της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, καθώς και ότι σε δομές που υπήρξε διασπορά το προηγούμενο διάστημα, όπως η δομή Αγίας Ελένης, η κατάσταση σήμερα είναι ήρεμη και ελεγχόμενη. Επανερχόμαστε στο ότι είναι δομές υψηλού κινδύνου, με προτεραιοποίηση εμβολιασμού αυτού του πληθυσμού, όπως σε όλα τα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, λόγω του συγχρωτισμού που υπάρχει», ανέφερε η κ. Ντζάνη.

Μάλιστα, εξαιτίας της κατάστασης στη δομή φιλοξενίας, αλλά και με δεδομένη την κινητικότητα του πληθυσμού, έστω και με περιορισμούς, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες, ο ΕΟΔΥ ζήτησε την πραγματοποίηση ανοιχτής δράσης ελέγχου ταχείας διάγνωσης.

Μετά από συνεννόηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Αγνής Νάκου με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν rapid tests, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο δημαρχείο του Κατσικά. Η κ. Νάκου κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν, προκειμένου να υπάρξει μια καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής και να φανεί αν η διασπορά εντός της δομής, υπάρχει και εκτός αυτής.

Έκκληση για τήρηση μέτρων και καραντίνας

Παράλληλα όμως, τόνισε πως τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων δεν αφορούν μόνο τις δομές, αλλά είναι διάσπαρτα στον πληθυσμό, και για τον λόγο αυτό έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τα θετικά άτομα και τις στενές επαφές τους.

«Η ιχνηλάτηση είναι τώρα σαφώς δυσκολότερη, καθώς έχουν ανοίξει η εστίαση, τα σχολεία, οι επιχειρήσεις. Είναι περισσότερες οι εστίες, οι άνθρωποι βρίσκονται πολλοί μαζί, όπως ήταν φυσικό, και αυτό δυσκολεύει και την τήρηση της καραντίνας, γι’ αυτό κάνω έκκληση όσοι πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση, γιατί διαφορετικά είναι δύσκολο να ελέγξουμε τη διασπορά», σημείωσε η κ. Νάκου.

Σχετικά άρθρα

Ένας απινιδωτής και ένας αναλυτής για το Κέντρο Υγείας Πραμάντων

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός