Φωτογραφία: Μιχαήλ Πανταζής
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς για την αποκατάσταση της Γέφυρας Πλάκας

Με βραβείο Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς/Europa Nostra 2021 τιμήθηκε η υποψηφιότητα που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας, με την κριτική επιτροπή να το επιλέγει ως ένα από τα σε 24 υποδειγματικά επιτεύγματα στον τομέα της κληρονομιάς για τη φετινή χρονιά.

Οι νικητές του βραβείου επιλέχθηκαν από ανεξάρτητες επιτροπές, αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη, κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και άτομα από 30 ευρωπαϊκές χώρες.
«Η έρευνα και η τεκμηρίωση αποτέλεσαν μια σταθερή βάση γι’ αυτό το έργο, που είχε ως στόχο να προσδιορίσει και να αναπαράγει τις παραδοσιακές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της γέφυρας», αναφέρει στο κείμενό της η κριτική επιτροπή, που χαρακτηρίζει το έργο σημαντικό, καθώς αποτελεί την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως.

«Το ευρύ φάσμα εμπειρίας και γνώσης που ανακτήθηκε από αυτό το μοναδικό έργο εμπλουτίζει την επιστημονική κοινότητα, με τα αποτελέσματα να διαχέονται στη διεθνή κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε συνέδρια. Φυσικά, παραδοσιακά υλικά χρησιμοποιήθηκαν κατά την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ ανακτήθηκαν και αξιοποιήθηκαν παραδοσιακές μέθοδοι κατασκευής. Το αποκατεστημένο μνημείο εντάχθηκε ξανά τόσο στο εξαιρετικό φυσικό τοπίο του όσο και στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινότητας», σημειώνει και καταλήγει: «Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα του πώς μια χρηστική κατασκευή γίνεται αντιληπτή και ως όμορφη. Η ολοκληρωμένη αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας συμβάλλει στην ανάδειξη του τοπίου και του περιβάλλοντος».
Για επιβεβαίωση και αναγνώριση, για μια ακόμη φορά, του υψηλού επιπέδου επιστημονικής επάρκειας των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού σε ό,τι αφορά την προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάνει λόγο σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Το συγκεκριμένο έργο ήταν το αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Πολιτισμού, Μεταφορών και Ανάπτυξης, στην περιφέρεια Ηπείρου, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Η κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, το 2015, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων, συνδέεται με τις συνέπειες των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αποτελεί πρόκληση και προτεραιότητά μας να φροντίσουμε το δυνατόν συντομότερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά».

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση