ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπάρχουν εναλλακτικές αντί της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Το άμεσο πάγωμα της διαδικασίας παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και την εξέταση όλων των εναλλακτικών σεναρίων από μηδενική βάση ζητά η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», στο παρά… ένα της διαδικασίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών αύριο Πέμπτη 1 Απριλίου.

Παράλληλα, προτείνει την ενεργή συμμετοχή των περιφερειών που διατρέχει ο αυτοκινητόδρομος, στη διαχείριση του έργου και στην εκπόνηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων σε συνεργασία με την «Εγνατία Οδός Α.Ε» και χρηματοδότησή τους από μέρος των εισπραττόμενων διοδίων.
Ένα σενάριο εξέτασης, σύμφωνα με το «Κοινό των Ηπειρωτών», μπορεί να είναι η δημιουργία διεθνούς κοινοπρακτικού σχήματος ιδιώτη-Δημοσίου (με συμμετοχή των περιφερειών), το οποίο δε θα καταβάλλει αντίτιμο αλλά θα αναλάβει επιπλέον της εκμετάλλευσης των διοδίων και την ολοκλήρωση του έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, με προτεραιότητα την κατασκευή του τμήματος «Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα/ Κοζάνη». «Αποτελεί μια δυνατότητα κατασκευής του εν λόγω έργου καθώς στο ορατό μέλλον δε διαφαίνεται ο προγραμματισμός της χρηματοδότησης του. Με την επιλογή αυτή έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε άμεσα το έργο με την απαραίτητη συμπλήρωση των συνοδών υποδομών», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα.
Εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο προχωρήσει τη διαδικασία ως έχει και επιμείνει στην άμεση προείσπραξη των εσόδων, το «Κοινό των Ηπειρωτών» ζητά η περιφέρεια Ηπείρου να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την απόδοση του μέρους εκείνου των διοδίων που αντιστοιχεί στην αναλογική συμμετοχή της κατά τη φάση κατασκευής του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση των διοδίων αλλά κατά περίπτωση μείωσή τους. «Θεωρούμε ότι αν παραμείνουν τα διόδια στο σημερινό επίπεδο και τα κέρδη από τα τωρινά έσοδα επανεπενδύονται αναλογικά στις περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός, το συνολικό όφελος για τους κατοίκους θα είναι πολλαπλάσιο από την επιχειρούμενη εκποίηση. Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργείται το υπόβαθρο για τη συνάντηση και σύμπραξη των παραγωγικών δυνάμεων των παρά την Εγνατία περιοχών, που θα δίνει προοπτική για μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων και των ωφελημάτων, μέσα από την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού», σημειώνει και καταλήγει: «Πιστεύουμε, τέλος, ότι μεσούσης της τριπλής και σοβαρής οικονομικής, υγειονομικής και κλιματικής κρίσης μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση με την ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης οφείλει να αναβαθμίσει το στρατηγικό της ρόλο σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας ώστε να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ισχυρή, διατηρήσιμη, ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους».

Σχετικά άρθρα

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Αποδίδεται ξανά στην κυκλοφορία η σήραγγα στο Μαλακάσι

Αποστόλης Τζελέτας

Δεν πείθουν οι έως τώρα εξηγήσεις για το κλείσιμο της σήραγγας