ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πολλά ανοιχτά μέτωπα για τον Φορέα Παμβώτιδας

Σημάδια βελτίωσης των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού της Παμβώτιδας φέρνει ο έλεγχος των εισροών, που αναμένεται να ενισχυθεί από το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος, σημειώνοντας, επίσης, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά έργων και μελετών, καθώς και η προκήρυξη των μελετών που αφορούν τη φέρουσα ικανότητα δραστηριοτήτων στην λίμνη, αλλά και τη στάθμη της.

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στο αίτημα που έχει κατατεθεί και στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στον υφυπουργό και βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά για την αναγκαιότητα εξασφάλισης πίστωσης για την αγορά ενός μηχανήματος κοπής και συλλογής των καλαμιών.Ταυτόχρονα, αναγκαία κρίνεται η προμήθεια και εγκατάσταση διχτυών στις εκβολές των τάφρων των ομβρίων, ώστε να παρακρατούνται σκουπίδια και να μην καταλήγουν στα νερά της λίμνης.

Ωστόσο,ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος, που εκκρεμεί ακόμη, αλλά και την ένταξη όλων των σχεδιαζόμενων έργων και παρεμβάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.«Έχουν γίνει πολλά αλλά είμαστε ακόμα μακριά, διότι όλο αυτό το πακέτο που έχουμε σχεδιάσει, δεν είναι ακόμη πουθενά ενταγμένο, γι’ αυτό κάνω έκκληση στην κυβέρνηση, στους βουλευτές, την περιφέρεια και τους δήμους για να ολοκληρωθούν τα έργα που προστατεύουν τη λίμνη», σημείωσε.

Τέλος, έκανε έκκληση στους πολίτες να μη ρίχνουν τροφή στα άγρια πουλιά, ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 κορμοράνοι στον υδροβιότοπο, ενώ τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η διαχείριση των κοπροσωρών περιμετρικά της λίμνης.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, θα υπάρξει άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων « Πίνδος», για την προώθηση ενός δεύτερο εργοστασίου επεξεργασίας των ζωικών αποβλήτων. «Πρέπει να χρηματοδοτηθεί η “Πίνδος” για να γίνει αυτή η επένδυση, γιατί δυστυχώς όλα αυτά καταλήγουν στη λίμνη», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος

Η οικογένεια Φίλιου το 1963

Λουκία Τζάλλα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας