ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

“Ενότητα Πολιτών”- Διαφωνεί με δημαρχείο, ζητά συναπόφαση για την αξιοποίηση

Την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου για έναν συνδυασμό χρήσεων παιδείας και πολιτισμού προτείνει η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», επιμένοντας στη δική της επιλογή για χωροθέτηση του νέου δημαρχιακού μεγάρου στο ΚΕΠΑΒΙ.

Η πρόταση της παράταξης Μπέγκα δείχνει σαφή διάθεση να συγκεράσει επιμέρους προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο, μη αποδεχόμενη τη δεσμευτικότητα της υπουργικής απόφασης του 2001, που κάνει λόγο για κτίριο διοίκησης, με έγκριση μάλιστα τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου που επιτρέπει τη διατήρηση του συντελεστή δόμησης ακόμη και σε περίπτωση κατεδάφισης, και υποστηρίζοντας ότι πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει, καθώς εκδόθηκε με βάση τις ανάγκες εκείνης της εποχής.
Η παρουσίαση της πρότασης συνοδεύεται και από κάλεσμα στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα.
Αναπτύσσοντας την πρότασή της για μια μεικτή χρήση παιδείας- πολιτισμού, η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» τονίζει ότι στο εγχείρημα αυτό κρίσιμη επιλογή αποτελεί η αναζήτηση στρατηγικών εταίρων, οι οποίοι θα προσφέρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο βιωσιμότητας. Ενδεικτικά, μάλιστα, υποδεικνύει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ως συνεργάτη στην ιδέα της μουσειακής χρήσης, και την Κυψέλη Νεανικής Επιχειρηματικότητας (EGG) ως συνεργάτη για την ιδέα δράσεων καινοτομίας, αναφέροντας ότι τα παραδείγματα δεν είναι τυχαία, καθώς επί δικής της θητείας υπήρχε επαφή και με τους δύο φορείς για υλοποίηση κοινών δράσεων.
Καθοριστική χαρακτηρίζεται και η εμπλοκή του πανεπιστημίου, το οποίο σημειώνεται πως μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στον σχεδιασμό των δράσεων αλλά και να είναι παρόν διαρκώς, τόσο για ιστορικούς λόγους όσο και για την επίτευξη διαδραστικής λειτουργίας και την ενδυνάμωση των σχέσεών του με την τοπική κοινωνία.
Βούληση, πάντως, της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» δεν είναι να υποδείξει η ίδια τη χρήση του κτιρίου, αλλά να ανοίξει ένας διάλογος που θα οδηγήσει τη δημοτική αρχή στο να τις αξιολογήσει και να αποφασίσει από κοινού με το δημοτικό συμβούλιο και τη γιαννιώτικη κοινωνία.
«Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος έφεραν τις τελευταίες μέρες με τον πιο αλλοπρόσαλλο τρόπο στην επικαιρότητα ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού πανεπιστημίου. Το κτίριο της οδού Δομπόλη αποτελεί πραγματικά μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της πόλης, ταυτόχρονα όμως η αξιοποίηση του αποτελεί ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους το εγχείρημα μας οφείλει να είναι ποιοτικό και εξωστρεφές, ώστε το αποτέλεσμα να είναι υψηλής ποιότητας. Οι όποιες αποφάσεις ή προτάσεις δεν μπορεί να βασίζονται στην επικοινωνία, την προσωπική προβολή και την εσωστρεφή παντογνωσία. Αντίθετα, είναι μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, γιατί το συγκεκριμένο κτίριο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία κανενός τοπικού φορέα. Ανήκει στον τόπο και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημειώνει χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου της η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» τίθενται τα ερωτήματα αν έχει προηγηθεί κάποια προμελέτη η οποία να διασφαλίζει ότι το κτίριο της Δομπόλη μπορεί να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου και των επιχειρήσεών του, αν έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών στάθμευσης και αν έχει μελετηθεί στοιχειωδώς ο επιπρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος που θα δημιουργηθεί σε μια οδό που είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη, ενώ επιπρόσθετα μπαίνει και το ερώτημα αν έχει εγκαταλειφθεί από τη δημοτική αρχή η ιδέα της μεταστέγασης του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ.
Ως προς τη μεταστέγαση του δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ, η παράταξη Μπέγκα αναφέρει ότι η πρότασή της ήρθε ως αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής, που περιλαμβάνει και τη μετατροπή σε Πάρκο Πολιτισμού της έκτασης των παλιών στρατιωτικών φυλακών. «Αξιολογήσαμε ότι η χωροθέτηση ενός νέου δημαρχιακού μεγάρου για την πόλη ταίριαζε στη θέση, αξιοποιώντας το σχεδόν εγκαταλειμμένο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ, και ολοκληρώσαμε τη μελέτη, σε επίπεδο οριστικής μελέτης, με τη χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, διασφαλίζοντας την εγκατάσταση όλων των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων του δήμου (ΔΕΥΑΙ, ΟΚΠΑΠΑ κτλ), τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου για την ορθή λειτουργία του συγκροτήματος και των αναγκών στάθμευσης, καθώς και την ασφαλή αποφυγή υπέρμετρου κυκλοφοριακού φόρτου στην περιοχή λόγω των αναγκών προσέλευσης κοινού που θα δημιουργηθούν», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Επικαιροποίηση της δέσμευσης για διακριτή παρουσία στο παλιό Πανεπιστήμιο

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων