ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιδράσεις και εκτός του χώρου της Παιδείας

Δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο της Παιδείας οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, καθώς πληθαίνουν οι φωνές εναντίωσης, με κύρια αιχμή την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, αντιπαραβάλλοντας την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ιδρυμάτων με την ίδρυση της νέας πανεπιστημιακής αστυνομίας και την πρόσληψη 1000 ατόμων για τον σκοπό αυτό.
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και εργαζομένων, και στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητική μέριμνας. Για την πρόσληψη όμως 1000 φρουρών στα πανεπιστήμια βρίσκει», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως, παράλληλα, ιδρύει αυτοτελή οργανική δομή, τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας, η οποία θα στελεχωθεί από προσωπικό των ΑΕΙ και, αν δεν επαρκεί, από συμβασιούχους.
Αντιδράσεις υπάρχουν και για άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου. Όπως επισημαίνει το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, προβλέπονται επίσης τα μέτρα που δυσχεραίνουν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επανέρχονται τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούνται η περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, η ένταση του «ελιτισμού» για κάποια τμήματα και η υποβάθμιση για άλλα.
«Παράλληλα, ετοιμάζουν νέο νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που τα συνδέει ακόμα πιο οργανικά με την επιχειρηματική δράση. Αυτήν επιδιώκουν να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν. Και επειδή γνωρίζουν ότι η όλο και βαθύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι αρνητικές επιδράσεις που έχουν όλα αυτά σε παροχές και δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων προκαλούν αντιδράσεις και αγώνες, θέλουν να προλάβουν. Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών», τονίζει η ΑΔΕΔΥ.
Για ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή των παιδιών της εργατικής τάξης στα πανεπιστήμια, περιορίζοντας τις επιλογές τους στις σχολές προτίμησης, κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, προσθέτοντας, επίσης, πως με τις αλλαγές στον χρόνο φοίτησης και ολοκλήρωσης των σπουδών που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, καταδικάζει πολλούς φοιτητές που αναγκάζονται να εργαστούν, για να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες της ζωής τους, να μην μπορούν να πάρουν τελικά το πτυχίο τους.
«Κλείνει την πόρτα των πανεπιστημίων στους μαθητές και ανοίγει την πόρτα στην Αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς», συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο, υποστηρίζοντας ότι με την καταστολή και με την Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και στα συνδικάτα η κυβέρνηση λογαριάζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον εχθρό– λαό και τις ανάγκες του, ότι θα τελειώσει τη «δουλειά» γρήγορα και αποτελεσματικά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. «Είναι βαθιά νυχτωμένοι. Οι εργαζόμενοι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μείνουν στα χαρτιά οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Στεκόμαστε δίπλα στο φοιτητικό κίνημα, τους μαθητές και από κοινού θα αγωνιστούμε να μην περάσει η τρομοκρατία και οι φραγμοί που επιδιώκουν να βάλουν στη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ με τον Διονύση Τεμπονέρα

Ηπειρωτικός Αγών

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο