ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κλείνουν τα σύνορα για τους θετικούς

Το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα σε όσους ανιχνευτούν θετικοί στον κορωνοϊό στα χερσαία σύνορα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που πέρα από την Βόρεια Ελλάδα, αφορά και την περιοχή της Ηπείρου, τόσο στο επίπεδο της πίεσης των νοσοκομείων, όσο και στις σχέσεις με την ομογένεια στην Αλβανία.

Μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου, όσοι εντοπίζονται θετικοί από τα rapidtest που διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, μπορούν να εισέλθουν στην χώρα, ωστόσο θα πρέπει να μείνουν σε επταήμερη καραντίνα, στον τόπο διαμονής που έχουν δηλώσει. Όπως άλλωστε γινόταν μέχρι σήμερα. Αντίθετα, από τη Δευτέρα, δε θα μπορούν καν να μπουν στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή προφανώς έχει να κάνει με την αδυναμία παρακολούθησης τήρησης της καραντίνας. Είναι χαρακτηριστικό, λίγες ημέρες πριν, το περιστατικό σύλληψης δύο ατόμων στα Γιάννενα για κατοχή μικροποσότητας ακατέργαστης κάνναβης, ένας εκ των οποίων, όπως προέκυψε, είχε εντοπιστεί νωρίτερα θετικός στα σύνορα και του συστήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός, μέτρο που προφανώς δεν τηρήθηκε.

Χωρίς να είναι δημόσια γνωστός ο αριθμός των θετικών τεστ που καταγράφονται στην Κακαβιά, το μόνο που δείχνει πως ομογενείς από την Βόρειο Ήπειρο έρχονται στην χώρα θετικοί στον κορωνοϊό, είναι ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης, ο οποίος δεν είναι μικρός. Μια μικρή αναφορά είχε κάνει κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι η απαγόρευση επισκέψεων στις μονές του Άγιου Όρους για όσους δεν ζουν εκεί μόνιμα, ενώ εξήγησε πως τα μέτρα αυτά, καθώς και η παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, βασίστηκαν αποκλειστικά στην επιδημιολογική εικόνα. Αυτή τη στιγμή, τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει το χρονικό όριο της καραντίνας είναι 16.617, με την Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, να μη βρίσκεται στις «επικίνδυνες» θέσεις, κάτι που προκύπτει φυσικά και από τα μειωμένα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων.

Από αυτά, 7.031, δηλαδή το 42%, βρίσκονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή το 19,7%, βρίσκονται στην Αττική, 1.777, δηλαδή το 10,7%, βρίσκονται στη Θεσσαλία, 1.590, δηλαδή το 9,6%, βρίσκονται στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και 632, δηλαδή το 3,8%, βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία

Συνολικά, το 86,1% των κρουσμάτων εντοπίζεται σε πέντε από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, ενώ το 66,4% στη Βόρεια Ελλάδα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέτρα δεν τηρούνται στον ίδιο βαθμό σε όλες τις περιοχές.

Παράλληλα, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το επιδημιολογικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα σε Ξάνθη, Δράμα, Πέλλα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

Συνελήφθη 21 χρόνια μετά για ανθρωποκτονία

Πρόσθετα μέτρα και παραινέσεις για κατανόηση