ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για τις αναγκαίες παρεμβάσεις

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με τον τρόπο που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια, και φαίνεται πως από τη νέα χρονιά θα λειτουργήσουν υπό τον νέο κεντρικό φορέα, σύμφωνα με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο.

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι υπάρχει «κινητικότητα» σε ό,τι αφορά τη δρομολόγηση έργων και παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, το οποίο εκπόνησε ο Φορέας Διαχείρισης με την ΜΟΔ, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και ΥδάτωνΚωνσταντίνοΑραβώση, βουλευτές του νομού και τους δήμαρχους Ιωαννίνων και Ζίτσας, όπου υπήρξε ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων που προβλέπονται στην μελέτη, με το χωροταξικό να παραμένει ανασταλτικός παράγοντας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Φίλιος.

Στο πλαίσιο της προώθησης παρεμβάσεων, ο κ. Φίλιος είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ για τη μελέτη που αφορά στην περιοχή των παλιών λεκανών της ΔΕΛΙ, μετά το Περιβαλλοντικό Πάρκο έως τον πεζόδρομο στην παραλίμνια περιοχή.

Με βάση τη μελέτη, στόχος είναι να δημιουργηθούν πρανή για τον αυτοκαθαρισμό της λίμνης, αλλά ταυτόχρονα να ενοποιηθεί η περιοχή με τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο και το Πάρκο. «Ταυτόχρονα, ο δήμος προετοιμάζει την υπόλοιπη μελέτη για την ενοποίηση από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα, που αφορά έναν μεγάλο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, ο οποίος θα δώσει “ανάσα” στη λίμνη και αλλά και θα την αναβαθμίσει αισθητικά», σημείωσε ο κ. Φίλιος.

Με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα θα παραδώσει τη διοίκηση, σημείωσε πως η κοινωνία και η αυτοδιοίκηση θα πρέπει από εδώ και πέρα να πιέσουν για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί.

Σχετικά άρθρα

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος

Η οικογένεια Φίλιου το 1963

Λουκία Τζάλλα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας