ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ακυρώθηκε η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη κατά της προγραμματικής για τα led

Ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθειά της να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού μέσω προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Ηπείρου, ξεπερνά η δημοτική αρχή, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που άναψε το πράσινο φως.

Με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη, απορρίφθηκε η από 28 Ιουλίου ειδική διοικητική προσφυγή των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023», «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» κατά της υπ’ αριθμ. 552/07-07-2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών που αφορούσε την έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και της περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του δήμου Ιωαννιτών».
Στην προσφυγή τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ισχυρίζονταν ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια ελήφθη κατά παράβαση προηγούμενης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής και προγενέστερων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, καθώς με τις αποφάσεις αυτές, ενώ εγκρίθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση του αστικού ηλεκτροφωτισμού δήμου Ιωαννιτών, τέθηκε ως προϋπόθεση για την προγραμματική δέσμευση η ωρίμανση του έργου σε επίπεδο μελετών και οικονομοτεχνικής απεικόνισης, σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στάδια υλοποίησης του έργου αυτού. Κατά συνέπεια, υποστήριζαν ότι η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, ο καθορισμός του φυσικού αντικειμένου του έργου και η τεχνοοικονομική απεικόνισή του, το χρηματοοικονομικό μοντέλο, μαζί με τη μελέτη κόστους-οφέλους θα έπρεπε να προηγηθούν της ανάληψης οιασδήποτε σχετικής δέσμευσης σε επίπεδο προγραμματικής σύμβασης εκ μέρους του δήμου και για τον λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε την έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και περιφέρειας.
Τον ισχυρισμό αυτό δεν αποδέχθηκε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σημειώνοντας ότι το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά του από το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της προγραμματικής και συνεπώς «η αρ.276/2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με το παραπάνω περιεχόμενο, δεν μπορεί να ισχύει ούτε ως ανάκληση της προσβαλλόμενης αρ.552/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών, καθώς κατά τον χρόνο που λήφθηκε, το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε αρμοδιότητα να επιλαμβάνεται επί των συγκεκριμένων θεμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης».
Παράλληλα, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχώρησε και στην ακύρωση της αρ. 276/2020 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, αυτής δηλαδή που είχε πάρει η αντιπολίτευση σε μια επεισοδιακή μεταμεσονύχτια ψηφοφορία, « λόγω αναρμοδιότητας οργάνου αυτεπαγγέλτως ερευνώμενη στο πλαίσιο των προαναφερθεισών διατάξεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Συντονιστεί μπορούν να προσφύγουν οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του αρ. 152, εντός προθεσμίας 30 ημερών.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών