ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η συρροή του Συρράκου εκτόξευσε τα κρούσματα

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες ως προς την εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς χθες επιβεβαιώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας οι εκτιμήσεις για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Σε μια ημέρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 197 στην περιφέρεια Αττικής που παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, τα νέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων έφτασαν τα δώδεκα, εκ των οποίων τα επτά συνδέονται με γνωστή συρροή. Άλλα δέκα κρούσματα είχαν ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο, ενώ χθες ανακοινώθηκε ένα νέο κρούσμα και στην Π.Ε. Πρέβεζας, μετά από αρκετές ημέρες απουσίας από τη σχετική λίστα.
Η συρροή στην οποία αναφέρεται ο ΕΟΔΥ, έχει να κάνει με το Συρράκο, όπου μόνιμοι κάτοικοι και καταγόμενοι από το χωριό εντοπίστηκαν θετικοί σε τεστ για τον κορωνοϊό, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η πηγή μετάδοσης του ιού. Οι πληροφορίες ότι η συρροή ξεκίνησε από ένα γαμήλιο γλέντι στη Φιλιππιάδα διαψεύδονται και άλλοι στοχοποιούν ένα γκρουπ Ισραηλινών που βρέθηκε στην περιοχή ή κάνουν λόγο για συμπτώσεις.
Τέσσερα από τα τελευταία κρούσματα είναι μόνιμοι κάτοικοι του Συρράκου, όπου την Κυριακή μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και προχώρησε σε διαδικασία εργαστηριακού ελέγχου για αναγνώριση λοίμωξης από τον κορωνοϊό στο σύνολο των κατοίκων.
Ο έλεγχος διεξήχθη μετά από αίτημα των ίδιων των κατοίκων και λόγω του ότι τέσσερις μόνιμοι κάτοικοι αναγνωρίστηκαν στη διαδικασία ιχνηλάτησης ως άμεσες επαφές με επιβεβαιωμένους φορείς στην πόλη των Ιωαννίνων την προηγούμενη εβδομάδα.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ότι και οι τέσσερις είναι φορείς, ενώ όλα τα υπόλοιπα δείγματα ήταν αρνητικά. Οι τέσσερις θετικοί στον κορωνοϊό κάτοικοι βρισκόταν έτσι κι αλλιώς σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας ιχνηλάτησης.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της κοινότητας Συρράκου, η διαδικασία ελέγχου διεξήχθη στο Συρράκο λόγω αδυναμίας μετακίνησης των τεσσάρων κατοίκων, οι δύο εκ των οποίων είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, και «κατά παράκληση» ζητήθηκε από την περιφέρεια Ηπείρου η εξέταση και των υπολοίπων κατοίκων, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής.
Οι επιχειρήσεις του Συρράκου παραμένουν κλειστές για καθαρά προληπτικούς λόγους και θα επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, αφού προβούν στη διαδικασία απολύμανσης.
Ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς δεν υπάρχει πίεση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τις τελευταίες ημέρες έγινε εισαγωγή στη Μονάδα Λοιμωδών τεσσάρων ασθενών, τριών λόγω των συμπτωμάτων που παρουσίαζαν και ενός 98χρονου για προληπτικούς λόγους.

Πέντε κλειστά τμήματα σε τρία σχολεία

Πέντε τμήματα σε τρία σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων δε λειτούργησαν χθες λόγω διαπίστωσης κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές.
Πρόκειται για το τμήμα Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου και το τμήμα Προσανατολισμού του Λυκείου της Ζωσιμαίας, όπου έχει γίνει γνωστή από την Παρασκευή η ύπαρξη κρούσματος σε μαθητή, για το Γ1 και το Ε2 στο Δημοτικό Σχολείο του Κατσικά καθώς και για ένα τμήμα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής.
Η αναστολή των τμημάτων, με βάση τις οδηγίες, θα γίνει για 14 ημέρες από την τελευταία παρουσία του κρούσματος στο τμήμα του, ενώ άμεσα ενεργοποιείται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνο Καμπουράκη.
«Είναι απόλυτα κατανοητές οι ανησυχίες των γονέων, θα συνιστούσα όμως να μην υπάρξει πανικός και υπερβολές. Τα μέτρα που είναι να ληφθούν, λαμβάνονται, και θα πρέπει με μια αυτοσυγκράτηση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, όπως γίνεται σε άλλες περιφέρειες με κρούσματα σε σχολεία», σημείωσε.
Ο κ. Καμπουράκη ζήτησε τη συνεργασία των γονέων, ώστε, αν κάποιο παιδί παρουσιάσει συμπτώματα, να μείνει σπίτι και να μην επιστρέψει στο σχολεία πριν υπάρξει επικοινωνία με γιατρό. Παράλληλα, να ενημερώνουν τη διεύθυνση και τον υπεύθυνο διαχείρισης covid-19, που έχει οριστεί σε κάθε σχολείο. Επίσης, κάλεσε τους γονείς, αν κάποιο παιδί απουσιάζει για διάφορους λόγους και επανέρχεται, να ενημερώνουν το σχολείο, ώστε να γνωρίζει τι συμβαίνει και να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Σήμερα επαναλειτουργεί το κλειστό της Λιμνοπούλας

Κλειστό παρέμεινε από το απόγευμα της Παρασκευής το γυμναστήριο της Λιμνοπούλας, το οποίο θα λειτουργήσει ξανά σήμερα, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος σε αθλητή ομάδας χάντμπολ που προπονείται στον χώρο. Η Επιτροπή Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, κατ΄ εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και της ΓΓΑ, προχώρησε σε απολύμανση, κάτι βέβαια που γίνεται καθημερινά σε όλους τους χώρους που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι προπονητές και άλλοι αθλητές της ομάδας, η οποία διέκοψε τις προπονήσεις.