ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άλλα τρία κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Πάνω από 200 κρούσματα καταγράφηκαν και το τελευταίο 24ωρο στην χώρα, με τα τρία από αυτά στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και ένα στην Πρέβεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 202, εκ των οποίων τα εννέα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχονται σε 11.200, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες. 2.188 (19,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.910 (43,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τριάντα οκτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Δέκα (26,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 92,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Μέχρι σήμερα, 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 102 (36,6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα αυτό για την πορεία της πανδημίας, καθώς πλησιάζει η εποχή που ξεκινούν η εποχική γρίπη και άλλες λοιμώξεις. Επισήμανε πως δεν έχουν επιβαρυνθεί τα νοσοκομεία τόσο ώστε να χαρακτηριστεί η κατάσταση κρίσιμη και υπογράμμισε ότι είναι η ώρα για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε ώστε να ελέγξουμε την πανδημία, δηλαδή την τήρηση των μέτρων και τα τεστ.

 

Έλεγχοι σε γηροκομεία

Την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα και τον αριθμό των θανάτων στους οίκους ευγηρίας εξέφρασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξαγγέλλοντας σαρωτικούς ελέγχους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με στόχο να έχουν ελεγχθεί όλες οι μονάδες της χώρας μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τους κανόνες που ισχύουν για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία και περιλαμβάνουν την αναβολή αδειών προσωπικού, τον υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία, την αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό, κοινωνικών δραστηριοτήτων και συνωστισμών, τον περιορισμό πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης και την αποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα.

Σχετικά άρθρα

4.114 τα κρούσματα στην Ήπειρο, 2.416 στα Γιάννενα

Παραμένουν στους εσωτερικούς χώρους οι μάσκες

Μειωμένα τα κρούσματα, υψηλός ο αριθμός των θανάτων