ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από αλλού τα περιμέναμε, από αλλού μας ήρθαν

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, κανένα όμως εξ αυτών δε συνδέεται με τον άνδρα, ο οποίος σχετίζεται με το beach bar στα Σύβοτα και υπήρχαν φόβοι για εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Τα τρία κρούσματα κατανέμονται στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και ήταν γνωστά από το πρωί , καθώς είχαν ανιχνευθεί στο εργαστήριο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δύο εξ αυτών αφορούν φοιτήτριες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίες επέστρεψαν από διακοπές στα Χανιά. Οι δύο φοιτήτριες από τα Γιάννενα ενημερώθηκαν από συμφοιτήτριά τους με την οποία έκαναν μαζί τις διακοπές τους στην Κρήτη, ότι η ίδια νόσησε και άμεσα απευθύνθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου υποβλήθηκαν στο τεστ. Οι δύο κοπέλες παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.
Το τρίτο κρούσμα των Ιωαννίνων αφορά έλληνα καλαθοσφαιριστή της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, που έκανε την προετοιμασία της στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων. Ο αθλητής ανέβασε πυρετό και από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι είναι θετικός, διακόπηκε η προετοιμασία της ομάδας και επέστρεψε στην Αθήνα.
Το γεγονός έκανε γνωστό η AΕΚ ΒC με ανακοίνωσή της, με την οποία εύχεται περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον αθλητή της, ενώ αναφέρει ότι η κατάστασή του θα παρακολουθείται συστηματικά από τους ειδικούς και από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας. Τα υπόλοιπα μέλη και οι αθλητές πρόκειται να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο Υγείας του ΕΟΔΥ.
Περαστικά στον παίκτη της ΑΕΚ ευχήθηκε και η Επιτροπή Διοίκησης του Νέου Κλειστού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και τις επόμενες ώρες θα γίνει απολύμανση όλων των χώρων. Το Νέο Κλειστό δε θα λειτουργήσει τις επόμενες δύο ημέρες, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη της προετοιμασίας των ομάδων της πόλης.
Διαδικασία απολύμανσης έγινε και στην πτέρυγα του ξενοδοχείου που διέμενε η ομάδα, ενώ σε τεστ θα υποβληθούν όσα άτομα από το προσωπικό ήρθαν σε επαφή με την αποστολή της ΑΕΚ.
Το τέταρτο κρούσμα αφορά την περιφερειακή ενότητα Άρτας χωρίς να έχουν γίνει γνωστά άλλα στοιχεία.

Αρνητικά τα δείγματα από τη Θεσπρωτία

Αρνητικά βγήκαν όλα τα δείγματα που είχαν ληφθεί από το νοσοκομείο Φιλιατών και συνδέονταν στη συντριπτική τους πλειονότητα με το κρούσμα στο beach bar στα Σύβοτα.
Αρνητικά ήταν και τα δείγματα που είχαν ληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και σχετίζονταν επίσης με το κρούσμα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να ανατρέψει τους φόβους για διασπορά του ιού και συρροή κρουσμάτων, που οδήγησε στην απόφαση της περιφέρειας Ηπείρου για αναστολή εκδηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.
Τη θετική εξέλιξη της αρνητικής ιχνηλάτησης είχε κάνει γνωστή με δηλώσεις του από το πρωί ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας, μάλιστα, πως εκτός από την άμεση ιχνηλάτηση των ανθρώπων που από την Πέμπτη μέχρι και την Παρασκευή ήρθε σε επαφή μαζί τους, το νοσοκομείο Φιλιατών πήρε δείγματα από όλο το προσωπικό της επιχείρησης (περίπου 40 άτομα), ενώ πολλοί Γιαννιώτες, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την επιχείρηση, πήγαν με δική τους πρωτοβουλία να κάνουν τεστ σε ιδιωτικά εργαστήρια.
«Αυτό που θέλουμε να ανακοινώσουμε και είναι πολύ θετικό στον αγώνα που κάνουμε, είναι ότι όλα τα άτομα που ήλθαν σε επαφή μαζί του, ευρέθησαν αρνητικά. Όπως και όλα τα άτομα που δούλευαν στην επιχείρηση είναι αρνητικά και όπως καταλαβαίνετε αυτό δίνει μια μεγάλη αισιοδοξία ότι πλέον τα πράγματα δεν είναι όπως στην αρχή φανταστήκαμε. Γιατί υπήρχαν και άτομα που δούλευαν σε δημόσιες υπηρεσίες, άτομα που ιχνηλατήθηκαν και πήραμε δείγματα, αλλά και άτομα που εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες και τα οποία μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που συζητώντας με την Αθήνα πήραμε κάποιες αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι έγιναν όλα τα δέοντα και σε ό,τι αφορά την ομάδα μπάσκετ.
«Καταλαβαίνετε ότι είμαστε σε μια εγρήγορση, οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν είναι δικές μας μόνο, παίρνονται σε συνεννόηση με το Κέντρο, παρακολουθούμε με τις ιχνηλατήσεις από πολύ κοντά τα γεγονότα, γιατί δεν θέλουμε να μπούμε σε ατραπούς, όπως έχουν μπει άλλες περιοχές της Ελλάδος. Αυτό που μπορώ σήμερα να πω είναι ο,τι μετά τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης και το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε στην περιοχή της Θεσπρωτίας, δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα», κατέληξε.