ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γιαννιώτης που εργαζόταν σε μπαράκι της Θεσπρωτίας μεταξύ των 269 νέων κρουσμάτων

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε σήμερα στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 269 νέα περιστατικά covid-19 στη χώρα μας, ενώ καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι.

Όπως έγινε γνωστό, τα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, άλλα δέκα είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ενώ τα υπόλοιπα 220 εγχώρια, με τα 25 να συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Ανάμεσα στα εγχώρια κρούσματα είναι και αυτό ενός κατοίκου Ιωαννίνων, το οποίο επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα και έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του από την περιφέρεια Ηπείρου. Λόγω του ότι εργαζόταν σε μπαρ σε παραλιακή περιοχή του νομού Θεσπρωτίας, το οποίο ανήκει στο οικογενειακό του περιβάλλον, θα διενεργηθούν από το Νοσοκομείο Φιλιατών τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ το κατάστημα προχώρησε άμεσα σε αναστολή λειτουργίας και θα γίνει απολύμανση των χώρων.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται για μία ακόμη ημέρα η Π.Ε. Αττικής με 98 κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, και η Π.Ε. Θεσσαλονίκης με 70 κρούσματα, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και τρία με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Κυκλάδων, έξι στην Π.Ε. Ημαθίας, από τέσσερα στις Π.Ε. Καρδίτσας και Χανίων, από τρία σε Κορινθία, Ηλεία και Χαλκιδική, από δύο σε Αχαΐα, Δωδεκάνησα, Κοζάνη, Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα, και από ένα στις Έβρου, Κέρκυρας, Μεσσηνίας, Πιερίας, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες. Τα 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Επτά (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 52% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί δύο νέοι θάνατοι από τον ιό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 232, εκ των οποίων 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.