ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μείωση των νέων κρουσμάτων, ένα επιπλέον στην Πρέβεζα

Μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά εξίσου πολλά ήταν τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η 7η συνεχόμενη ημέρα με τριψήφιο αριθμό.

Ανάμεσα στα 126 νέα κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα δέκα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, είναι και ένα ακόμη στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι το νέο κρούσμα ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ και όχι από την περιφέρεια Ηπείρου, που το πρωί –με ανάρτηση του περιφερειάρχη στο facebook- έκανε γνωστό ότι μετά από συνεννόηση του κ. Καχριμάνη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αποφασίστηκε η επανάληψη της καθημερινής ενημέρωσης για τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου. «Η τακτική ενημέρωση θα γίνεται στις 2 το μεσημέρι και μέχρι τότε θα πρέπει να δίνονται τα διαθέσιμα στοιχεία στην περιφέρεια, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε την περίοδο Μαρτίου- Μαΐου και εφόσον προκύπτουν νεότερα τότε θα δίνονται συμπληρωματικά», αναφερόταν στη σχετική ανάρτηση.
Το γεγονός ότι δεν έγινε σήμερα η προαναγγελθείσα ενημέρωση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κρούσμα να ανιχνεύθηκε σε ελέγχους που γίνονται εκτός του εργαστηρίου του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να μην ήταν σε γνώση της περιφέρειας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 5.749, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες, ενώ 1.473 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.795 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 6 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 58.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 213 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 70 (32.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).