ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν έχουν θέση στο ΚΙΝ.ΑΛ οι καιροσκόποι»

«Είμαστε αντιπολίτευση χρήσιμη στην κοινωνία», δηλώνει ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης στον Η.Α. λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψή του στα Γιάννενα και τη συνεργασία του με τη Νομαρχιακή Επιτροπής. Ο Μ. Χριστοδουλάκης βλέπει ως μεγαλύτερο πρόβλημα επικοινωνίας των θέσεων του κόμματος τα ΜΜΕ και όχι την έλλειψη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, ωστόσο η λύση έχει βρεθεί και δεν είναι άλλη από την απευθείας απεύθυνση στην κοινωνία. Άλλωστε, όπως αναφέρει, στόχος είναι η επανάκαμψη στο ΚΙΝ.ΑΛ της κοινωνικής του βάσης, ενώ για όσα στελέχη μεταπήδησαν είτε στη Νέα Δημοκρατία είτε στον ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιήθηκαν σε θέσεις, τονίζει ότι δεν έχουν θέση στη δημοκρατική παράταξη ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά.

Το «Κίνημα Αλλαγής» προσπαθεί να κάνει υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά συνήθως καταλήγει να απολογείται άλλοτε γιατί φαίνεται να συμπλέει με την κυβέρνηση και άλλοτε γιατί οι θέσεις του ερμηνεύονται ως ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη διελκυστίνδα;
Το Κίνημα Αλλαγής όχι απλά κανει υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά είναι η μόνη υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη στο Κοινοβούλιο και στην πράξη η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Τοποθετούμαστε και παρεμβαίνουμε πάντα με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού και της πατρίδας, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό κάναμε πάντα, με τις δικές μας θέσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Η πολιτική μας τοποθέτηση, λοιπόν, δεν έχει να κάνει με τη σύμπλευση είτε με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη είτε με τη δήθεν αριστερά του κ. Τσίπρα. Αυτοπροσδιοριζόμαστε και κοιτάμε μπροστά. Για αυτό και πάντα, αργά ή γρήγορα, οι υπόλοιποι έρχονται τελικά στη δική μας πλευρά και υιοθετούν τις δικές μας ιδέες και προτάσεις. Είμαστε αντιπολίτευση χρήσιμη στην κοινωνία.

Υπάρχει μια αίσθηση πως ό,τι και να λέει το Κίνημα Αλλαγής, δεν ακούγεται. Και ίσως σε αυτό να φταίει και η αποδυνάμωση των Νομαρχιακών Επιτροπών, με το κενό εκπροσώπησης να είναι ακόμη μεγαλύτερο σε περιοχές που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;
Το Κίνημα Αλλαγής και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κάνουν εξαιρετική δουλειά. Αναδεικνύουν προβλήματα και προτείνουν λύσεις. Και η κομματική μας δομή, από τη δική της πλευρά, μας τροφοδοτεί με την πρωτογενή πληροφορία και ενημέρωση για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών μας παρεμβάσεων. Φυσικά και όπου εντοπίζονται οργανωτικές αδυναμίες προχωράμε σε διορθώσεις. Για αυτό άλλωστε, βρισκόμαστε και σε μία διαδικασία ανασύνθεσης των νομαρχιακών μας οργάνων, με στόχο την εξωστρέφεια και τη σύνθεση. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι ακόμα και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής, η παρουσία μας εντός Βουλής παραμένει ισχυρή, με παρεμβάσεις και επερωτήσεις, με την ανάδειξη τοπικών θεμάτων και προβλημάτων. Αυτό που είναι πραγματικό εμπόδιο, βέβαια, για την απήχηση των πολιτικών μας θέσεων, είναι σε μεγάλο βαθμό και η στάση ορισμένων ΜΜΕ. Επιχορηγούμενα μάλιστα πλέον από τη κυβέρνηση, χωρίς καθόλου αντικειμενικά κριτήρια, για να παρουσιάζουν τον Μητσοτάκη ως Μωυσή. Είμαστε αποφασισμένοι αυτή την κατάσταση να την ξεπεράσουμε, και θα την ξεπεράσουμε. Με στόχο όταν δεν φτάνουν οι θέσεις μας στην κοινωνία, να φτάνουμε εμείς. Να είμαστε δίπλα σε αυτήν και τους πολίτες.

Κρίνοντας και από τις κατά καιρούς συγκεντρώσεις του Κινήματος Αλλαγής, είναι εμφανές ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία ψήφιζαν κάποτε ΠΑΣΟΚ. Αυτή την εικόνα σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει κατά τις επισκέψεις σας στα Γιάννενα και εκτιμώ ότι ανάλογη θα είναι και αλλού. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο και, κυρίως, πώς μπορεί να αναστραφεί αυτή η εικόνα, ώστε το ΚΙΝ.ΑΛ. να αποκτήσει ξανά ερείσματα στη νεολαία, αλλά και τον αποκαλούμενο μεσαίο χώρο.
Θα διαφωνήσω με την προσέγγιση αυτή, αντιπαραβάλλοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο έχει προχωρήσει σε υπερθετικό βαθμό στην πολιτική του ανανέωση, και αυτό φυσικά αποτυπώνεται και στις επιλογές προσώπων από τη Φ. Γεννηματά, από τη νέα γενιά στελεχών της παράταξης, και μάλιστα σε πολύ καίριες θέσεις για το κόμμα. Και αυτό φυσικά συνεχίζεται, και με τις διαδικασίες που ξεκινήσαμε πρόσφατα για τη συγκρότηση της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. Είναι γεγονός φυσικά, ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αλλά και με τις ευθύνες που έχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την απαξίωση της πολιτικής χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ειδικά ως αντιπολίτευση στη χώρα το κρίσιμο αυτό διάστημα, οι νέοι άνθρωποι, συνολικά, φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Και αυτός ακριβώς είναι και ο δικός μας στόχος. Να τους πείσουμε ότι υπάρχει λόγος να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, για να αλλάξουμε και όλοι μαζί ως γενιά, πάντα φυσικά με τη γνώση και εμπειρία των μεγαλύτερων, όλα όσα οραματιζόμαστε.

Αρκετοί σύντροφοί σας βρίσκονται σήμερα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πόρτες είναι ανοιχτές γι’ αυτούς να επιστρέψουν ή θεωρείτε πως οι δρόμοι σας έχουν χωρίσει οριστικά και αμετάκλητα;
Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να επανακάμψουν στο Κίνημα Αλλαγής όλοι εκείνοι οι συμπολίτες μας με τους οποίους συμπορευτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αλλάξαμε αυτή τη χώρα, η κοινωνική μας βάση. Αλλά και να πείσουμε εμπράκτως όσους πιθανώς διαφώνησαν μαζί μας, ή όσους απείχαν πολιτικά μέσα στην κρίση. Οι καιροσκόποι που πήγαν είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ για μια καρέκλα, δεν έχουν θέση στο Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά.

Η Ελλάδα εξασφάλισε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα ποσό της τάξης των 70 δισ. ευρώ περίπου. Κάτι αντίστοιχο με ένα νέο ΕΣΠΑ, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όταν η χώρα μας αδυνατεί να απορροφήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, για το οποίο έχει προηγηθεί και μια προετοιμασία, ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι οι πόροι αυτοί θα φτάσουν εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη και δε θα σκορπιστούν από δω κι από ‘κει;
Η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ αποτελεί στοίχημα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είναι τα κατ’εξοχήν αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να δώσουν λύση σε ζητήματα υποδομών, περιφερειακής ανάπτυξης και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Δυστυχώς, η απορροφητικότητα τους κατέρρευσε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν προχωράει ικανοποιητικά ούτε με την κυβέρνηση της ΝΔ τον τελευταίο χρόνο. Η χώρα όμως, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να περιμένει. Τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο ΕΣΠΑ καθώς και τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για τον Covid-19 πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα και χωρίς καμία απολύτως χρονοτριβή. Οι ανάγκες είναι πολλές και η οικονομία της χώρας σε πολύ κρίσιμο σημείο. Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης, πέρα από την ταχύτητα αξιοποίησης των πόρων, να εφαρμόσει ένα σχέδιο ώστε τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο πραγματικά. Η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες να δομηθεί σε στέρεες βάσεις με προμετωπίδα τις νέες τεχνολογίες, την κοινωνική οικονομία και το περιβάλλον. Μη αξιοποίηση των πόρων με τη λογική που επικράτησε ξανά επί των ημερών της ΝΔ χωρίς αναπτυξιακό στόχο, θα ήταν μεγάλο λάθος. Για το λόγο αυτό, είναι και αναγκαία η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ήρθε η ώρα όμως, η ΝΔ να αφήσει την αλαζονεία και να μας ακούσει. Για το καλό της εθνικής οικονομίας, αλλά φυσικά, και της κοινωνίας μας.

Η Τουρκία κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τις προκλήσεις της, δείχνοντας ότι θέλει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η αντίδραση της χώρας μας, από τη στιγμή που οι πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο δε φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα;
Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας έχει μία απάντηση. Και αυτό είναι η λέξη αποτροπή. Αποτροπή μέσω της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αποτροπή με διαμόρφωση ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών, αποτροπή μέσω της δημοσιοποίησης της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στους Διεθνείς οργανισμούς. Από εκεί και πέρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαμορφωθεί επιτέλους μια εθνική στρατηγική για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το λόγο αυτό, εδώ και μήνες, η Φ. Γεννηματά, έχει ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δυστυχώς, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να μη θέλει να δεσμευτεί σε μια εθνική στρατηγική και να διαπραγματευεται εν κρυπτώ, όπως πρόσφατα στο Βερολίνο. Η κατάσταση όμως είναι κρίσιμη και η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργήσει με γνώμονα την εθνική ενότητα και όχι το κομματικό συμφέρον. Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το εθνικό μέτωπο όπως κάνουμε πάντα άλλωστε. Αλλά φυσικά, και να κάνουμε σαφές, πως δε δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση