ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από ρομπότ για τη λίμνη έως Γραφείο Γεωχωρικών Δεδομένων

Ρομπότ για τον καθαρισμό της λίμνης και Γραφείο Γεωχωρικών Δεδομένων για ολόκληρο τον δήμο είναι το επόμενο «στοίχημα» της αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τις δύο προτάσεις να βρίσκονται ήδη στα χέρια του υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και να αναμένεται να παρουσιαστούν και επίσημα στον υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Οι δύο προτάσεις δεν ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, τόσο ως προς τη λειτουργικότητα, όσο και ως προς τη φιλοσοφία τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η πρώτη πρόταση αφορά τον καθαρισμό της λίμνης με ρομποτικά οχήματα βυθού και επιφανείας, που αξιοποιούν τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων, προκειμένου όχι μόνο να κάνουν τον αυτόματο καθαρισμό, αλλά ταυτόχρονα να καταγράφουν και να αναλύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της Παμβώτιδας και των αλιευμάτων, καθώς και να οπτικοποιούντα δεδομένα, τα οποία θα μπορούν να είναι ανοιχτά, προκειμένου να αξιοποιούνται ερευνητικά.

Η πρόταση αυτή συνδιαμορφώθηκε και συγγράφηκε με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Βλαχο, με ειδίκευση στη ρομποτικη.Το κόστος της ανέρχεται σε 700.000 ευρώ.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη πρόταση αφορά την ψηφιακή αποτύπωση του δήμου Ιωαννιτών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός Γραφείου Γεωχωρικών Δεδομένων, με όλα τα στοιχεία που μπορούν να ενδιαφέρουν τις υπηρεσίες, αλλά και τους πολίτες.Η ψηφιακή αποτύπωση του δήμου μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, όλα τα δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης, οπτικών ινών), καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία όπως η κατανομή και διάταξη των κάδων απορριμμάτων.

Πολλά από τα στοιχεία αυτά υπάρχουν ως ψηφιακά δεδομένα σε επιμέρους υπηρεσίες, όπως ανέφεραν στον Η.Α. ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Φάνης Γεροδήμος, ωστόσο χρειάζεται η συγκέντρωσή τους σε έναν «πληροφοριακό κόμβο».Αυτόν τον ρόλο ευελπιστούν να παίξει ένα Γραφείο Γεωχωρικών Δεδομένων, που θα λειτουργεί σε συνεργασία με όλες τις διευθύνσεις και υπηρεσίες, οι οποίες θα ενημερώνουν για κάθε αλλαγή. Σκοπός είναι τα δεδομένα αυτά να είναι «ανοιχτά», ώστε και ο πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση, τουλάχιστον σε αυτά που τον αφορούν.

Κάτι ανάλογο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε κανέναν δήμο της χώρας και όπως με την εφαρμογή της «Ίριδας», ο δήμος Ιωαννιτών θέλει να παίξει τον ρόλο του πιλότου και για άλλους δήμους. Κυρίως όμως να αφήσει μια «παρακαταθήκη» για το μέλλον στην υπηρεσία πολιτών, εργαζομένων και διοικήσεων.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου εκτιμάται ότι θα κοστίσει λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και σε αυτή την περίπτωση, και συγκεκριμένα με τον καθηγητή Νίκο Μαμουλή του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του πανεπιστημίουIωαννίνων.

Και οι δύο προτάσεις εκτιμάται ότι μπορούν να υλοποιηθούν σε 1,5 περίπου χρόνο από την διάθεση της χρηματοδότησης, αν και ο χρόνος, όταν αφορά διαδικασίες δημοσίου, είναι σχετικός.

«Το να ξέρουμε τι γίνεται με την ρύπανση της λίμνης ή αν μπαίνουν απόβλητα, ή το να ξέρουμε που να σκάψει κανείς για να μη σπάσει την οπτική ίνα και χρειαστεί να την ξαναφτιάξει, είναι σημαντικό. Αυτό είναι το ερέθισμα για εμάς. Σκεφτόμαστε ως δημότες κυρίως. Τι θα θέλαμε να γνωρίζουμε ως δημότες», αναφέρει ο κ. Γεροδήμος, εξηγώντας πώς προέκυψαν οι προτάσεις αυτές.

 

«Έξυπνη» διασύνδεση

Είναι η πόλη των Ιωαννίνων μια έξυπνη πόλη; Τι χρειάζεται για να γίνει έξυπνη πόλη; Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται κατά καιρούς, όταν ακούμε τι κάνουν άλλες πόλεις της χώρας. Έξυπνα παγκάκια, έξυπνα λεωφορεία και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς προβάλλονται ως καινοτομίες, καλώς ως ένα βαθμό.

Για καλή μας τύχη, η πόλη των Ιωαννίνων έχει ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο, με σημαντική έρευνα, ειδικά στα αντικείμενα που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε έναν δήμο και κατ’ επέκταση στους πολίτες.

Έτσι, η αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα στελέχη της αποφάσισαν να κάνουν ότι πιο έξυπνο. Να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία που υπάρχει στο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται δίπλα μας, μετά βέβαια από πολύ δουλειά και προσωπική έρευνα.

Η πρώτη πρόταση είναι ένα σύστημα που «συνάντησαν» στην Γαλλία, σε μια λίμνη εκεί. Η δεύτερη πρόταση επίσης έχει γαλλική προέλευση, ως ερέθισμα, και κυρίως αφορά αυτό στο οποίο «εξειδικεύεται» το Παρίσι, τα ανοιχτά δεδομένα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, με τις κατάλληλες προσαρμογές, ανταποκρίνονται σε προβλήματα που αφορούν τα Γιάννενα και η λύση τους έρχεται μέσα από τη διασύνδεση με τους ειδικούς, δηλαδή με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μια διασύνδεση που χρόνια αποτελεί ευχή, αλλά τώρα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και σε κάτι άλλο, πέρα από κοινές εκδηλώσεις και ημερίδες. Ήδη, η αντιδημαρχία έχει ζητήσει από τμήματα του πανεπιστημίου να καταθέσουν προτάσεις που θεωρούν ότι αφορούν την πόλη, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και να υλοποιηθούν προτάσεις που θα προέλθουν μέσα από διδακτορικά και έρευνες.

«Ερέθισμα ήταν η Πάδοβα. Μια πόλη που είναι πραγματικά έξυπνη γιατί κατάφερε μέσω της διασύνδεσης με το τοπικό πανεπιστήμιο, να μπει στον χάρτη των έξυπνων πόλεων. Αποτελεί κίνητρο για μας να πετύχουμε τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με τον δήμο. Παίρνουμε τις καλύτερες πρακτικές που βλέπουμε. Η Βιέννη διακρίνεται για την συμμετοχικότητα, το Παρίσι για τα opendata, η Βαρκελώνη για την αστική βιωσιμότητα. Αναζητούμε αυτό που ταιριάζει σε μας σε κάθε τομέα και σημείο “κλειδί” για όλα είναι η διασύνδεση με το πανεπιστήμιο», τονίζει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας