ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε θα μείνει βουνοκορφή…

Με ευχές να μην είναι πλέον πολύ αργά και να υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανατροπής των δρομολογημένων εξελίξεων για την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45 ΜW, στο όρος Λάκμος, συνοδεύτηκε η συζήτηση για τα αιολικά πάρκα στην ήπειρο γενικότερα και για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των τεσσάρων πάρκων ειδικότερα, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου τάχθηκε κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μεγάλης ισχύος σε περιοχές φυσικού κάλλους χωρίς τη συγκατάθεση της περιφέρειας, δήμων, κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών, με διαφοροποιήσεις πάντως ως προς τους λόγους εναντίωσης, καθώς δεν έγινε από όλους απόλυτα δεκτό το σχέδιο πρότασης που κατέθεσε η περιφερειακή αρχή.
Η πρόταση που θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα διαμορφωθεί άμεσα στην τελική της μορφή, ωστόσο τα κύρια σημεία της είναι τα εξής:
1. Η αδειοδότηση αιολικών πάρκων να γίνεται εκτός του δικτύου Natura 2000 και μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.
2. Η διαδικασία αδειοδότησης νέων αιολικών πάρκων να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου χωροταξίας των αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, όπου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικο-οικονομικής υφής.
3. Να γίνουν αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της περιφέρειας, σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο, οι οποίες δε θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δε θα απειλούν την τοπική οικονομία.
4. Να ληφθεί μέριμνα για σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα με τη σημαντική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους των δήμων όπου εγκαθίστανται αιολικά πάρκα.
Χαρακτηριστικό της ιδιαίτερης προσοχής με την οποία αντιμετωπίζει η περιφέρεια Ηπείρου το θέμα, είναι το ότι ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης διάβασε γραπτή εισήγηση, κάτι το οποίο δε συνηθίζει.
«Εκείνο που μας προκαλεί ανησυχία είναι ότι υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις για εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ άλλων 69 μονάδων συνολικής ισχύος 1.500 περίπου MW! Πράγμα που σημαίνει ότι αν προχωρήσει η έκδοση αδειών με τη σημερινή διαδικασία, δε θα μείνει βουνοκορφή της Ηπείρου χωρίς να έχει πάνω της ανεμογεννήτρια», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόνοιες ώστε να σταματήσει η έκδοση αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις οποίες κανένας στην περιοχή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζεται και κατά δεύτερο λόγο ποιοι είναι οι επενδυτές.
Εκτός κειμένου, ο περιφερειάρχης απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για καθυστερημένη αντίδραση, λέγοντας ότι τα υπό αδειδότηση αιολικά πάρκα δεν έχουν σχέση με άδειες που δόθηκαν στο παρελθόν και είχαν λήξει, ενώ υπεραμύνθηκε και του έργου που έχει γίνει στην Κατάρα, λέγοντας πως αυτά που έχουν αδειοδοτηθεί στο παρελθόν, είναι σε μέρη που δεν ενοχλούν στο μάτι ή κάπου αλλού.
«Θα έρθει θύελλα από 39-40 MW. Δεν μπορώ να συναινέσω για παντού, όχι μόνο για το Μέτσοβο. Μπορεί το Μέτσοβο να είναι για η μεγάλη μου αγάπη, αλλά για όλη την Ήπειρο είναι θέμα», υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη να μπουν οι κανόνες τοπικά.

Έχουμε αργήσει

Την ελπίδα να μην είναι αργοπορημένη η συνειδητοποίηση του προβλήματος, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας, ενώ και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου είπε πως ελπίζει αυτή η συζήτηση να μη γίνεται πολύ αργά και πως έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος. Μάλιστα, σημείωσε πως ίσως αυτή η συζήτηση δεν έχει πλέον ουσία, γιατί το υπουργείο μπορεί να υπογράψει άδειες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
«Είναι αλήθεια ότι δε θα μείνει βουνοκορφή. Θα υπάρξει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δυστυχώς το θέμα βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών. Το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να συμπεριλάβει την πρότασή μας στην εθνική νομοθεσία. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε ένα μέρος των περιοχών», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γ. Ζάψας και κάλεσε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να διεκδικήσουν την προστασία της Ηπείρου με νομοθετικές πρωτοβουλίες απέναντι στις εταιρείες που έρχονται ως κατακτητές.
Την ανάγκη να βάζουν οι τοπικοί φορείς τους όρους σημείωσε ο Δ. Δημητρίου, αναφέροντας πως δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες, το ίδιο συμβαίνει και με τα φωτοβολταϊκά. «Έχουμε πει όχι σε αυτό το ανεξέλεγκτο παιχνίδι, που θα επεκταθεί και σε υπόλοιπες ΑΠΕ. Θα ήθελα πιο σκληρή και πιο απαιτητή η γραμμή να περάσουν οι προτάσεις μας στον εθνικό σχεδιασμό. Γιατί σήμερα, όταν φτάνει το θέμα στην περιφέρεια, ουσιαστικά έχει τελειώσει», υπογράμμισε και απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη τον κάλεσε να τους μεταφέρει ότι «δεν είμαστε ιθαγενείς και θα χαρούμε με καθρεφτάκια».
Ενάντια στην εγκατάσταση συνολικά αιολικών πάρκων στην περιοχή τάχθηκε και η «Λαϊκή Συσπείρωση», με την εισηγήτρια της παράταξης Τίνα Ζέκα να δηλώνει πως από θέση αρχής εναντιώνεται στα ιδιωτικά αιολικά πάρκα που εξυπηρετούν το επιχειρηματικό κέρδος και όχι λαϊκές ανάγκες. «Το να ολοκληρωθεί το στρατηγικό και μετά να γίνει η αδειοδότηση, ουσιαστικά είναι μετάθεση του προβλήματος. Και τα μικρά αιολικά πάρκα μπορεί να γίνουν μεγάλα με την επέκταση των αδειών. Εμείς δε θέλουμε ούτε σε περιοχές Natura ούτε πουθενά», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας αποπροσανατολιστική την όλη συζήτηση.
«Όταν ανοίγεις τους Ασκούς του Αιόλου, θα έρθουν καταιγίδες», τόνισε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Νίκος Ζήκος, κάνοντας αναφορά στο αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ένας κεντρικός εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, ενώ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο έβαλε το θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Ήπειρος» Κώστας Νουτσόπουλος, καταλήγοντας πως η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη από τα οφέλη.
Το δημοτικό συμβούλιο Μετσόβου συνεχάρη για την ομόφωνη απόφασή του ο Κώστας Αναγνώστου από την «Ελληνική Αυγή στην Ήπειρο», ενώ ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας εξέφρασε την εκτίμηση πως δύσκολα θα αποτραπεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, ευχόμενος βέβαια το αντίθετο.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που μετέφεραν την εναντίωση της γενικής συνέλευσης στα αιολικά πάρκα, ενώ συμβολικά απείχε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», με στόχο να αναδείξει το ότι «κάνεις δεν μπορεί να εμπαίζει τον θεσμό του περιφερειακού συμβουλίου για προσωπικό όφελος», όπως τονίζεται σε δελτίο τύπου.

Αναμενόμενη η αρνητική γνωμοδότηση

Αρνητική ήταν, κατά συνέπεια, η γνωμοδότηση του περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ των τεσσάρων αιολικών πάρκων στο όρος Λάκμος των δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.
Ο κ. Καχριμάνης μετέφερε την αρνητική εισήγηση τόσο των δύο δήμων όσο και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επαναλαμβάνοντας επιγραμματικά και κάποιες από τις ενστάσεις που νωρίτερα είχε διατυπώσεις, όπως ότι δε ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες, είναι γιγαντιαίο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλοιώνει το τοπίο και δε λαμβάνει υπόψη άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
Για ένα γιγαντιαίο και βιομηχανικού τύπου αιολικό πάρκο έκανε λόγο ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, εστιάζοντας στο ότι προκύπτει η ανάγκη ενός περιφερειακού ενεργειακού χωροταξικού σχεδιασμού από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη ανάλογου σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο. «Πρέπει να έχουμε έναν οδηγό, ώστε να έχουμε επιστημονικά μια προσέγγιση. Αν αυτό δε γίνει σε επίπεδο περιφέρειας, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε σε επίπεδο δήμου, γιατί το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα καλούμαστε να γνωμοδοτούμε συνεχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης