ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μουδιασμένη» η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις

Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες, σε σχεδόν άδεια σχολεία, με τήρηση των μέτρων απόστασης και με αντισηπτικά, αλλά με φυσιολογικές για την «εποχή» απουσίες, επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες οι περισσότεροι μαθητές της τρίτης λυκείου.

Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες, σε σχεδόν άδεια σχολεία, με τήρηση των μέτρων απόστασης και με αντισηπτικά, αλλά με φυσιολογικές για την «εποχή» απουσίες, επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες οι περισσότεροι μαθητές της τρίτης λυκείου.

Δύο περίπου μήνες μετά την αναστολή λειτουργίας της εκπαίδευσης και ένα μήνα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι είναι αυτοί που «άνοιξαν» τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του λυκείου και του γυμνασίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι συνθήκες επιστροφής του, βέβαια, ήταν τελείως διαφορετικές, αφού το κάθε τμήμα έχει μοιραστεί σε δύο, με ταμαθήματα να γίνονται εναλλάξ. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή για το ένα υποτμήμα και Τρίτη, Πέμπτη το δεύτερο, ενώ αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα.

Οι αίθουσες μοιάζουν τεράστιες, αφού τα θρανία πρέπει να έχουν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου, ενώ και στα διαλείμματα επιβάλλεται η κοινωνική απόσταση. Σε κάποια σχολεία της Αθήνας μάλιστα υπήρξε και θερμομέτρηση των μαθητών, πριν μπουν στο σχολείο.

Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, δεν πήγαν όλοι οι μαθητές της τρίτης λυκείου στο σχολείο, κάτι που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, ωστόσο, αυτή τη φορά είχαν έναν παραπάνω λόγο. Η επανεκκίνηση έγινε ομαλά στα σχολεία της πόλης, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Καμπουράκη, αν και ο ίδιος διαπίστωσε ένα «μούδιασμα» στα παιδιά που συνάντησε.

«Τους καταλαβαίνω, μετά από δύο μήνες επανήλθαν στον χώρο του σχολείου. Έχουν την έγνοια και την ανησυχία, γιατί έρχονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και από μια άποψη είναι επιβαρυμένοι ψυχολογικά», ανέφερε. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, από την «κακή» συγκυρία της πανδημίας προέκυψε λιγότερη ύλη και περισσότερος χρόνος για διάβασμα και προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την προσέλευση, οι απουσίες δεν έλειψαν, αλλά είναι κάτι που παρατηρείται στους μαθητές της τρίτης λυκείου την περίοδο μετά το Πάσχα και πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Βέβαια, κάποιοι μπορεί να παρέμειναν στο σπίτι και λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, σε ένα μεγάλο σχολείο της πόλης, έπρεπε να είναι 27 μαθητές σήμερα, ενώ πήγαν οι 20.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν αυτή την εβδομάδα στο σχολείο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν και να υπογράψουν την αίτηση-δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς η προθεσμία εκπνέει την Πέμπτη.

«Υπό κανονικές συνθήκες τα παιδιά για διάφορους λόγους απουσιάζουν αυτή την περίοδο από τα σχολεία. Θα κάνουμε βέβαια ότι μπορούμε για να προσέλθουν και πιστεύω ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη η προσέλευση των μαθητών των υπολοίπων τάξεων», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι