ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μάλλον αποφύγαμε τα χειρότερα- Αρνητικά όλα τα δείγματα μετά τα πρώτα δύο κρούσματα

Δύο παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο, προς γενική ανακούφιση όλων, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για έναν μεγάλο κύκλο μετάδοσης, πιθανώς και εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Το σύνολο των δειγμάτων που εστάλησαν προς εξέταση μέσα στο Σαββατοκύριακο στα διαπιστευμένα ινστιτούτα, περίπου 70 τον αριθμό, ήταν αρνητικά. Τα περισσότερα από τα δείγματα αφορούσαν γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς το ένα από τα κρούσματα είναι μια ειδικευόμενη γιατρός της Χειρουργικής Κλινικής, η οποία εφημέρευε ενώ ήδη είχε νοσήσει.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το Σαββατοκύριακο έγινε εκτεταμένη απολύμανση σε πολλούς χώρους του νοσοκομείου, ενώ ελήφθησαν περίπου 40 δείγματα προς εξέταση με μέρος του προσωπικού, το οποίο είχε έρθει σε επαφή με τη γιατρό, να παίρνει εντολή για κατ’ οίκον περιορισμό. Μάλιστα, με απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εφημέρευσε εκτάκτως την Κυριακή 15 Μαρτίου το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» αντί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «λόγω υπηρεσιακών αναγκών». Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η απόφαση συνδεόταν με το κρούσμα κορωνοϊού στη γιατρό, για την οποία μάλιστα ακόμη δεν έχει προκύψει πώς μολύνθηκε.
Το ότι, πάντως, δεν προέκυψαν επιπλέον θετικά κρούσματα, δε σημαίνει πως ο συναγερμός έχει λήξει. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν εκ νέου έλεγχοι στο υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς, καθώς μια ενδονοσοκομειακή μεταφορά του ιού είναι το χειρότερο σενάριο. Όχι μόνο γιατί θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές ασθενών, αλλά και γιατί θα θέσει εκτός συστήματος το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι κέντρο αναφοράς για τον κορωνοϊό, και μεγάλο μέρος προσωπικού, σε μια περίοδο που είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.
Με τα τελευταία δεδομένα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επιστρέφει κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών και θα εφημερεύσει αύριο Τρίτη.
Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για τη λειτουργία του εργαστηρίου ανίχνευσης του κορωνοϊού στο ΠΓΝΙ, ώστε να γίνονται άμεσα τα τεστ ανίχνευσης και να μην απαιτείται τουλάχιστον ένα 24ωρο για την έκδοση των αποτελεσμάτων, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τακτική μη ενημέρωσης

Αυτό, πάντως, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, είναι η επιλογή του υπουργείου Υγείας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να ρίξουν «μαύρο» στην ενημέρωση των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση των πολιτών, που εύλογα ανησυχούν, ενώ έχει απαγορευτεί η ενημέρωση και στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η ίδια τακτική, βέβαια, ακολουθείται και σε άλλες περιοχές, ωστόσο είναι τουλάχιστον παράλογο η μόνη επίσημη επιβεβαίωση των δύο κρουσμάτων στα Γιάννενα να έχει γίνει μόνο από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ, κατόπιν άδειας –όπως φημολογείται- του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και όχι από αυτούς που θα όφειλαν.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να έχει αναπτυχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένα όργιο φημών σχετικά με την ταυτότητα των δύο κρουσμάτων και τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκαν, με τους δημοσιογράφους να αναλαμβάνουν τελικά την πρωτοβουλία να αποκαλύψουν μέρος των στοιχείων που είναι σε γνώση τους, ώστε να βάλουν φρένο στις φήμες, προστατεύοντας παράλληλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Κ. Ζιάβρας: «Δεν έχω κορωναϊό»

Και αυτή τη φορά, οι φήμες είχαν να κάνουν με το πολυθρύλητο πλέον γκρουπ του Ισραήλ. Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι πρόκειται για τουριστικό πράκτορα και οδηγό βουνού, από κάποιους διαμορφώθηκαν σε… οδηγό τουριστικού λεωφορείου.
Ακόμη κι όταν υπήρξαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις από την πλευρά των δημοσιογράφων ότι το δεύτερο κρούσμα δεν είναι ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε μέλη του ΚΑΠΗ Ανατολής στους Άγιους Τόπους, αλλά έχει κολλήσει κορωναϊό από Ιταλό συνάδελφό του, οι φήμες δε σταμάτησαν, αλλά μετατράπηκαν σε τρίτο κρούσμα.
Η ανεξέλεγκτη φημολογία οδήγησε τον ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου που οργάνωσε την εκδρομή στο Ισραήλ, Κώστα Ζιάβρα, οδηγό του λεωφορείου στη συγκεκριμένη εκδρομή, να προχωρήσει την Κυριακή σε γραπτή δήλωση, την οποία ανήρτησε στο facebook και έστειλε σε ΜΜΕ.
«Με μεγάλη μου έκπληξη διαβάζω σήμερα σε διάφορα ηλεκτρονικά site ειδήσεων ότι εκτός των δύο κρουσμάτων που επισήμως ανακοινώθηκαν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, βρέθηκε θετικός και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και ο οδηγός του λεωφορείου που επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους. Διαψεύδω λοιπόν κατηγορηματικά τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές δημοσιεύσεις, που προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις στους συμπολίτες μας και προσβάλουν την προσωπικότητα μου και τη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισα έως τώρα αυτό το θέμα .
Εκτός του γεγονότος ότι διασφάλισα από την πρώτη στιγμή όλους τους εκδρομείς και τους αποβίβασα όλους στα σπίτια τους , ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών υγείας της Περιφέρειας, παραμένω στην οικία μου χωρίς κοινωνικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Επιπλέον ουδέποτε είχα συμπτώματα της νόσου του κορωνοϊού και δεν απαιτήθηκε να προβώ σε εργαστηριακό έλεγχο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ζιάβρας, ο οποίος έκανε γνωστό πως αν δεν υπάρχει η ανάλογη διάψευση, θα αναγκαστεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Είχε προηγηθεί από το Σάββατο διάψευση της «πληροφορίας» και από τον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου, ο οποίος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, ενημέρωσε πως «καμία σχέση με τα κρούσματα δεν έχει ο οδηγός του λεωφορείου του γκρουπ που ήταν στους Αγίους τόπους με μέλη του ΚΑΠΗ Ανατολής, ούτε κανένα άλλο άτομο που συμμετείχε στην εκδρομή».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, προσπαθώντας να συμβάλει και αυτός στον περιορισμό των φημών. «Κανένας από όσους συμμετείχαν στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους δεν έχει νοσήσει. Είναι όλοι τους σε άριστη κατάσταση και βρίσκονται σε άγρυπνη παρακολούθηση από τις υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση φημών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

ΠΓΝΙ- Ενίσχυση του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου με δωρεά από τη Βουλή

Δύο νοσοκομεία στην ίδια… μασχάλη για τον Σπ. Δερδεμέζη

Αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος