ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ν. Μηταράκης: Ήρθε μόνο για να ακούσει

Δεν ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τη χωροθέτηση νέων δομών στην Ήπειρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η κατάσταση στα νησιά επιτάσσει τη δημιουργία τους.

Η επίσκεψη του υπουργού στα Γιάννενα ξεκίνησε από την περιφέρεια Ηπείρου, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, ενώ στη συνέχει τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης στα γραφεία της Ένωσης.
Στη μιας ώρα περίπου ανοιχτή σύσκεψη με τους δημάρχους, οι ειδήσεις που προέκυψαν, αφορούν την αλλαγή πολιτικής, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με την κυβέρνηση να δίνει βάρος στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις επαναπροωθήσεις για όσους δε δικαιούνται προστασίας.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι σε κάθε δομή που λειτουργεί ή θα λειτουργήσει, θα οριστεί, εντός του μήνα, διοικητής από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ οι δήμοι θα μπορούν να έχουν πιο ενεργό ρόλο. «Εμείς θα αναλάβουμε τη διαχείριση. Χαίρομαι που θέλετε και ζητώ να παίξετε ρόλο, να διαχειριστείτε κονδύλια, να συνεργαστούμε. Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα», σημείωσε.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, στο τέλος της σύσκεψης, ανακοίνωσε πως υπέγραψε την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις δομές, μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας.
Ακούγοντας και το σύνολο των αυτοδιοικητικών που τόνισαν, πάνω απ’ όλα, την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των δήμων για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Μηταράκης έστειλε το μήνυμα ότι «όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά», εκφράζοντας τη βούληση να υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τους δημάρχους για το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύουν για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης, τονίζοντας πως η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Είναι πρωταρχική ευθύνη της πολιτείας να πετύχει τη μείωση των ροών. Είναι απόλυτα εφικτό και ευκταίο μάλιστα, η συνεννόηση και η συνεργασία. Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες, όλοι οι δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες», σημείωσε, απαντώντας εμμέσως σε εκείνους που επικαλέστηκαν ιδιαίτερες συνθήκες προκειμένου να αποφύγουν τη δημιουργία δομών στα όριά τους.
Τόνισε δε ότι το βάρος της κρίσης το σηκώνουν πέντε νησιά, όπου ξαφνικά βρέθηκαν χιλιάδες άτομα, καλώντας τους δημάρχους να δείχνουν αλληλεγγύη σε οποιαδήποτε πλευρά της κρίσης βρίσκονται.
«Δεν ήρθα για να ανακοινώσω κάτι. Ήρθα για να ακούσω και να συζητήσουμε. Αλλά η λογική του “συμφωνώ, αλλά να πάνε δίπλα”, δε μας τιμά. Τo έχω δει να συμβαίνει, ακόμη και μέσα στον ίδιο δήμο. Συμφωνώ και εγώ με την αναλογικότητα σε επίπεδο δήμων και στη δημιουργία μικρότερων δομών. Στόχος μας όμως δεν είναι να γεμίσουμε την Ελλάδα με δομές. Στόχος μας είναι να μειωθούν οι ροές και να γίνει η μετεγκατάσταση όσων έχουν λάβει άσυλο. Ήρθα με σεβασμό να ακούσω, να σας παρουσιάσω το πρόβλημα, να βρούμε λύσεις. Δεν υπάρχει επιβολή ούτε από την κυβέρνηση στους δήμους, ούτε από τους δήμους στην κυβέρνηση. Χαίρομαι γιατί στις δομές εδώ υπάρχουν μεν προβλήματα, αλλά όχι γενικευμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε. Φαίνεται πως η Ήπειρος έχει τους ανθρώπους, την τεχνογνωσία, την ικανότητα να λύσει αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που μας ήρθε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε δύο ακόμη σημεία που έθεσαν οι αιρετοί, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο θέμα των ανταποδοτικών και τον έλεγχο των ΜΚΟ. «Ψηφίσαμε ανταποδοτικό τέλος στις δομές που λειτουργούν, όχι ως ανταμοιβή, αλλά ως αναγνώριση της ευθύνης της πολιτείας να καλύψει τις δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία των δομών αυτών», σημείωσε, ενώ για το θέμα των ΜΚΟ ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος, αλλά και άλλες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου Χρ. Ντακαλέτση στη βάση της απόφασης που είχε ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα, επισημάνθηκε το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης, της ισοκατανομής, της οικονομικής στήριξης των δήμων, αλλά και της λειτουργίας ανοικτών δομών και όχι κλειστού τύπου, ζήτημα στο οποίο δεν έκανε αναφορά ο κ. Μηταράκης.
Από την πλευρά των δήμων που έχουν δομές στα όρια τους, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δ. Παπαγεωργίου και οι αντιδήμαρχοι Β. Πήχας και Γ. Αϊβατίδης, όπως και οι δήμαρχοι Ζηρού Ν. Καλαντζής και Πωγωνίου Κ. Καψάλης, αναφέρθηκαν στον αυξημένο αριθμό στην περιοχή, αλλά και στα επιμέρους προβλήματα, ενώ οι κ.κ. Καλαντζής και Καψάλης σημείωσαν ότι δε θα πρέπει να υπάρχουν αλλαγές στις δομές που λειτουργούν καλά, όπως είναι οι δομές στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαντζής και ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου έθεσαν το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Έμφαση στις επαναπροωθήσεις, κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, είναι η μείωση των ροών, μέσα και από την καλύτερη φύλαξη των συνόρων και την αύξηση της επιτήρησης, αλλά και οι επαναπροωθήσεις όσων δε δικαιούνται ασύλου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, εκκρεμούν 101.000 αιτήσεις, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην αναστάτωση στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε στον νέο νόμο που θα επιταχύνει τη διαδικασία. Σημείωσε δε ότι τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν οκτώ αποστολές επαναπροωθήσεων . «Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δε συνέβαινε το ίδιο», σημείωσε, επικρίνοντας τη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό.
«Οι επιστροφές έχουν στόχο όχι μόνο να επιστρέψουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά και την αποτροπή να έρθουν άλλοι. Οι ροές είναι ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει χρόνια, να μην είμαστε η κύρια γραμμή αυτών των ροών», σημείωσε, αποδίδοντας στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης το ότι η χώρα μετατράπηκε σε κύρια «πύλη εισόδου» των ροών προς την Ευρώπη. «Από το 2015 είμαστε κύρια πύλη εισόδου, πριν ήταν η Ιταλία και αυτό είναι από τα απόνερα της πολιτικής που ακολουθήθηκε», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επαναπροωθήσεις στο Αφγανιστάν, καθώς από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε. για αυτόν τον σκοπό.
Σε προτεραιότητα είναι και η ανάγκη διεθνοποίησης του θέματος, με στόχο όλες οι χώρες της Ευρώπης να δείξουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη. «Η νέα επικείμενη συμφωνία για το άσυλο, το Δουβλίνο 3, πρέπει να ανταποκρίνεται σε κανόνες ισοκατανομής, πρέπει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να φανεί στην πράξη», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα