ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούν ενημέρωση, ισοκατανομή και αντισταθμιστικά

Με ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, ώστε να απαιτήσουν από την πολιτεία να είναι ισότιμοι συνομιλητές στο θέμα του προσφυγικού, το οποίο τελικά οι δήμοι είναι αυτοί που καλούνται να το διαχειριστούν, τοποθετούνται οι δήμαρχοι της Ηπείρου.

Το προσφυγικό ζήτημα και η δημιουργία νέων δομών σε ολόκληρη τη χώρα, μηδέ εξαιρουμένης της περιφέρειας Ηπείρου, απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Μετά από 1,5 ώρα περίπου συζήτησης και αφού τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν θέσεις αλλά και εμπειρίες από τις περιοχές που ήδη λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ανέλαβε να συντάξει το έγγραφο, το οποίο θα κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση αλλά και θα αξιοποιηθεί ως βάση ενδεχόμενης συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν οι δήμαρχοι, χωρίς ωστόσο να έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί, την Παρασκευή επίκειται επίσκεψη του κ. Μηταράκη στα Γιάννενα και συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.Μια επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική, αφού τις επόμενες ώρες αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τη δημιουργία νέων δομών στη χώρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών που στενάζουν.

Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη δημιουργία όχι ενός, αλλά ακόμη τριών Κέντρων στην Ήπειρο, και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

Οι δήμαρχοι, δηλώνοντας αλληλέγγυοι στους συναδέλφους τους και τους κατοίκους των νησιών, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, επεσήμαναν αφενός την ανάγκη ταχύτερης προώθησης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου ή επαναπροωθήσεων, αφετέρου ισοκατανομής των προσφυγικών πληθυσμών σε όλες τις περιφέρειες ή ακόμη και σε επίπεδο δήμων.

Αναφέρθηκαν στο ποσοστό του 1%, που τουλάχιστον στον δήμο Ιωαννιτών έχει προ πολλού ξεπεραστεί, καθώς αγγίζει το 2,5%, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην Ήπειρο ήδη υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό προσφύγων και μεταναστών και υπάρχει μια άνιση αντιμετώπιση της Ηπείρου και ιδιαίτερα του νομού Ιωαννίνων», ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανομή, ζητούν να γίνεται και με γνώμονα την εθνότητα, ώστε να μη δημιουργούνται συγκρούσεις εντός και εκτός δομών.

Στην περίπτωση που η λειτουργία νέων δομών στην περιοχή κριθεί αναπόφευκτη, οι δήμοι θέλουν να είναι ισότιμοι συνομιλητές αλλά και να έχουν λόγο και έλεγχο στη λειτουργία των ΜΚΟ, που εμπλέκονται στις κατά τόπους δομές. Επίσης ζητούν, όπου λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν δομές, οι δήμοι να υποστηριχθούν έργα υποδομών όπως ύδρευση, αποχέτευση, την καθαριότητα τον οδοφωτισμό κ.λπ.

Στο σημείο αυτό μάλιστα και με αφορμή την διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά σε ανταποδοτική επιχορήγηση των δήμων που φιλοξενούν δομές με 12,5 ευρώ ανά πρόσφυγα, οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για ένα πολύ μικρό ποσό, που δεν επαρκεί να γίνουν τα απαραίτητα έργα και παρεμβάσεις, ώστε οι δομές να λειτουργούν ομαλά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της ΠΕΔ ανέφεραν, με βάση την εμπειρία που υπάρχει μέχρι σήμερα, πως οι καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες-μετανάστες εξασφαλίζονται είτε σε διαμερίσματα (που μισθώνονται μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ), είτε σε ανοιχτές δομές, τις οποίες προκρίνουν στην απόφασή τους.

«Είναι άδικο να περιμένει κάθε κυβέρνηση ότι η αυτοδιοίκηση θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν κρυβόμαστε. Είμαστε εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ενώ τοποθετήθηκαν όλοι σχεδόν οι παρευρισκόμενοι, είτε φιλοξενούν δομές είτε όχι.

Οι τοποθετήσεις

«Όλοι είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα και εννοείται ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη, όμως είμαστε και δήμαρχοι που υπηρετούμε τις τοπικές κοινωνίες και πρέπει να διαφυλάξουμε μια αρμονική συνύπαρξη. Να μην μπούμε στη λογική ότι είμαστε οι ευαίσθητοι που θα δεχθούμε δομές που δεν πρέπει ή σε χώρους που δεν πρέπει και όταν κλείσουν τα φώτα, θα μείνουμε με τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Τσιρογιάννης

«Αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι ισοκατανομή είτε ανά περιφέρεια, είτε ανά νομό και αντισταθμιστικά, όχι στα λόγια, αλλά γραπτά», σημείωσε ο κ. Πήχας, αναφερόμενος στην επικινδυνότητα που υπάρχει για οδηγούς και πεζούς από την έλλειψη οδοφωτισμού και πεζοδρομίου στον Κατσικά.Εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών μίλησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Νάστος και Φίλιππος Ευαγγέλου. «Το επίσημο κράτος δεν έκανε τίποτα και προχωρά με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς όρους, κανόνες και καμία πολιτική», ανέφερε ο κ. Νάστος χαρακτηριστικά, ενώ στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου αναφέρθηκε ο κ. Ευαγγέλου.

«Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια, και γι’ αυτό θα πρέπει να λειτουργήσουμε συναινετικά. Το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε το 1 ή το 2%, το θέμα είναι να μην υπάρχουν προβλήματα. Δυστυχώς μας φέρνουν προ εκπλήξεων και αντιμέτωπους με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ θέλουμε να βοηθήσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, τονίζοντας πως επί τέσσερα χρόνια η δομή στα Δολιανά λειτουργεί άψογα, ενώ ο δήμος έχει προτείνει να γίνει κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών η παλιά μαθητική εστία στην Πωγωνιανή.

Αντίθετα, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος μετέφερε αρνητικές εμπειρίες από τη λειτουργία της δομής στο Τσεπέλοβο, προσθέτοντας πως είναι δύσκολη η λειτουργία δομών σε ορεινές περιοχές με ελάχιστους, κυρίως ηλικιωμένους κατοίκους. Το ίδιο υποστήριξε και ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο οποίος εξέφρασε αρνητική θέση στην ισοκατανομή ανά δήμο, εκτιμώντας ότι συνολικά η Ήπειρος έχει λάβει το ποσοστά που της αναλογεί.

«Συνολικά η Ήπειρος έχει πάρει μεγάλο κομμάτι και κάνουν πάρτι όλοι αυτοί που τους εκμεταλλεύονται και τους βυθίζουν στους Παξούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, που μέσα σε πέντε μήνες κλήθηκε να διαχειριστεί δύο, και μάλιστα πολύνεκρα, ναυάγια στην Πρέβεζα.

Στις ανοιχτές δομές και την ανάγκη ενημέρωσης των δήμων επέμεινε, εκ μέρους του δήμου Ζίτσας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλης Γαρδίκος.

«Πιστεύω ότι ούτε αυτή το φορά δε θα ρωτηθούμε, να ξέρουμε τουλάχιστον τι μας περιμένει. Είμαστε βέβαια και χριστιανοί και Έλληνες και θα φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους όπως πρέπει», σημείωσε ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης

«Να δούμε τις καλές πρακτικές σε ό,τι αφορά την φιλοξενία, αλλά αν νομίζει κανείς ότι οι δήμοι θα λύσουν το πρόβλημα απατάται» , σημείωσε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς.

 

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα