ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναγκαία η μέριμνα για τους άπορους καρκινοπαθείς

Μέριμνα για τους άπορους καρκινοπαθείς ζητά το παράρτημα Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, που θα καταθέσει σχετικό αίτημα-πρόταση και στον δήμο Ιωαννιτών, με στόχο στα νοσοκομεία της πόλης να αναζητηθούν μία ή και περισσότερες κλίνες για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Το πρόβλημα που υπάρχει για πολλούς άπορους ασθενείς ανέφερε η πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΑ) Νίκη Αγνάντη, με αφορμή την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας προς τιμή των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

«Είναι απαράδεκτο να μην έχουν ένα χώρο να πεθάνουν αξιοπρεπώς, ένα δωμάτιο κάπου. Μιλάμε για αποδεδειγμένα άπορους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου», σημείωσε και πρόσθεσε πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στην Αθήνα.

«Θα το παλέψουμε πάντως εδώ. Θα καταθέσω πρόταση και στον νέο δήμαρχο μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι», σημείωσε η κ. Αγνάντη. Ανέφερε δε ότι η ΕΑΑ βοηθά άπορους ασθενείς για την κάλυψη εξόδων, όπως οι μετακινήσεις από άλλους νομούς της Ηπείρου στα νοσοκομεία της πόλης, προκειμένου να κάνουν ακτινοθεραπείες.

«Που θα πάει, που θα φάει και που θα μείνει; Εκεί βοηθάμε. Νομίζω ότι κάθε μεγάλο νοσοκομείο θα έπρεπε να φυλάει ένα θάλαμο, ώστε κάθε καρκινοπαθής, αποδεδειγμένα άπορος, να μπορεί να πεθάνει αξιοπρεπώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Αγνάντη σημείωσε στον απολογισμό της πως η κεντρική διοίκηση και όλα τα παραρτήματα της Ε.Α.Ε. συντονίζουν τη στρατηγική τους και στηρίζουν τη μάχη κατά του καρκίνου, για να υπάρχει ταυτόσημη λειτουργία με προσαρμογές, όπου αυτές είναι απαραίτητες λόγω της ιδιαιτερότητας των τοπικών συνθηκών.«Ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της υγείας στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας και περισσότερο από δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου εμφανίζονται κάθε χρόνο», σημείωσε.

Το παράρτημα Ιωαννίνων, κατά το 2019, συνέχισε τις προσπάθειές του, οι οποίες έχουν ως στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για την πρόληψη της ασθένειας και για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους με μαθήματα και απλές κατανοητές ομιλίες.

Παράλληλα, συνεχίζει να λειτουργεί για 20 χρόνια το Κέντρο Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού, μοναδικό στην Ελλάδα, και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες για προληπτικό έλεγχο του μαστού.Η εξέταση και η διδαχή γίνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά από τον καθηγητή Χειρουργικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπο Χαρίση, τον διευθυντή Ε.Σ.Υ. της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, χειρουργό Βασίλειο Νούσια και τον επιμελητή Β’ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», γυναικολόγο πατέρα Μιχάλη Χρυσέλη, με τη βοήθεια της μαίας Άννας Ιωακειμίδου, οι οποίοι εθελοντικά βρίσκονται κάθε Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα γραφεία του παρατήματος (Γ. Παπανδρέου 2). Για τον προληπτικό έλεγχο οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλέφωνο 2651025555, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Σχετικά άρθρα

Φάρμακα και προϊόντα καθαρισμού συγκεντρώνει η Αντικαρκινική Εταιρία

Στην ορκωμοσία της Νίκης Αγνάντη

Λουκία Τζάλλα

Φτωχότερη η επιστημονική κοινότητα -Έφυγε από τη ζωή η Νίκη Αγνάντη

Αποστόλης Τζελέτας