ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέες δράσεις με γεμάτο «κουμπαρά» για τον Φορέα Παμβώτιδας

Ένα εκατομμύριο ευρώ για έργα και δράσεις παρακολούθησης, προστασίας και ενημέρωσης διεκδίκησε και εξασφάλισε ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, με δύο πράξεις που εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014–2020» και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει ποτέ ο Φορέας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Φίλιππας Φίλιος, ανακοινώνοντας την έγκριση των προτάσεων, παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία και ευχαρίστησε, όπως και τους εργαζόμενους του Φορέα, που εργάστηκαν για την κατάθεση των προτάσεων και θα συνεχίσουν με την υλοποίησή τους.
«Από την αρχή που αναλάβαμε, είχαμε βάλει κάποιους μεγάλους στόχους και φαίνεται πως ο κόπος έφερε αποτέλεσμα, και από τη δουλειά που έκαναν τα μέλη του συμβουλίου και κυρίως από τη δουλειά που έκαναν οι εργαζόμενοι του Φορέα», σημείωσε ο κ. Φίλιος, κάνοντας λόγο για μια διπλή επιτυχία. «Αλλάζοντας τους στόχους και τη στρατηγική, το νέο συμβούλιο, σε λιγότερο από έναν χρόνο, είχε αυτές τις επιτυχίες, έχουμε ολοκληρώσει και την άλλη διαδικασία με τη ΜΟΔ. Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα βοηθήσουν πάρα πολύ το οικοσύστημα, την πόλη, τους επαγγελματίες, τον τουρισμό, θα δημιουργήσουν δηλαδή μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή, ενώ είναι και “ζεστό” χρήμα, που το μεγαλύτερο κομμάτι του θα πάει στην τοπική οικονομία», πρόσθεσε.
Με αφορμή τη δουλειά που έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο αντιπρόεδρος του Φορέα, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης χαρακτήρισε την έγκριση των προγραμμάτων ενδεικτική της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, σε μια εποχή που έχει ξεκινήσει μια διαβούλευση από το υπουργείο σχετικά με το μέλλον τους. «Εμείς, ως Δ.Σ. και ως Φορέας, λέμε ότι είμαστε εδώ, το αποδείξαμε. Θεωρώ ότι αυτά τα μηνύματα και το υπουργείο πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη και να μην προβεί σε ενέργειες, οι οποίες δεν θα είναι προς το συμφέρον της βιοποικιλότητας, της λίμνης και γενικά της περιοχής των Ιωαννίνων», σημείωσε.
Η πρώτη πράξη, με τίτλο «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων», συνολικού προϋπολογισμού 942.138,62 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και αφορά την υλοποίηση δράσεων με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (ΦΔΛΠΙ). Η υλοποίηση του έργου έχει χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2023 και στις δράσεις που θα αναπτυχθούν, αναφέρθηκε αναλυτικά η Συντονίστρια Κατερίνα Χιωτέλλη.
Από τις σημαντικότερες δράσεις είναι οι μελέτες για την τεκμηρίωση πρότασης καθορισμού της οικολογικής στάθμης της Παμβώτιδας και για τη φέρουσα ικανότητα, ώστε να υπάρξει σχεδιασμός δράσεων αναψυχής και κατευθύνσεις διαχείρισης επισκεπτών στη λίμνη, καθώς και η παρακολούθηση ποιότητας των υδάτων και των ειδών ορνιθοπανίδας, και η παρακολούθηση για τη βελτίωση της γνώσης της ενδημικής και απειλούμενης εντομοπανίδας. Περιλαμβάνονται, ακόμη, δράσεις όπως είναι η έκδοση έντυπου υλικού, η οργάνωση θεματικών εκδηλώσεων και ημερίδων, η ανάπτυξη σταθερών συνεργασιών αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με άλλες (συν)αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς, οργανισμούς, καθώς και η βελτίωση της υποδομής του ΦΔΛΠΙ για τη συλλογή και διαχείριση των επιστημονικών δεδομένων. Τέλος, περιλαμβάνει διαχειριστικές δράσεις για τη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή αρμοδιότητας του ΦΔΛΠΙ. Ενδεικτικά, θα υλοποιηθούν δράσεις προστασίας και διατήρησης ειδών αμφιβίων και ερπετών κοινοτικού ενδιαφέροντος, προστασία του ενδημικού και κρισίμως κινδυνεύοντος είδους Chorthippuslacustris, η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των πτωματοφάγων αρπακτικών με αντιμετώπιση της σύγκρουσης κτηνοτροφίας-λύκουμέσω πιλοτικής εφαρμογής σύγχρονων μέτρων πρόληψης, η διαχείριση καλαμώνων με στόχο τη βελτίωση των βιοτόπων αναπαραγωγής και τροφοληψίας υδρόβιων ειδών και την αύξηση του αναπαραγόμενου πληθυσμού της Βαλτόπαπιας (Αythyanyroca) στην Παμβώτιδα. Ακόμη, δράσεις για την προστασία των πελαργών, ενίσχυσης της φυσικής αναγέννησης χερσαίων τύπων οικοτόπων, τοποθέτησης τεχνητών καταφυγίων για τη διατήρηση των χειροπτέρων, επανένταξης νεοσσών Κιρκινεζιών στον αναπαραγόμενο πληθυσμό της πόλης των Ιωαννίνων και ενίσχυσης ενδημικών ειδών της λίμνης Δελβινακίου (Ζαραβίνα).

Ενισχύεται με έντυπο υλικό και εφαρμογή για κινητά

Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 37.000 ευρώ περίπου, αφορά δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς των προστατευόμενων περιοχών του Φορέα.
Το πρώτο υποέργο περιλαμβάνει έντυπο υλικό, το οποίο θα διανέμεται στις υποδομές του Φορέα (αξιοποιεί δηλ. υπάρχουσες υποδομές), αλλά και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του ΦΔΛΠΙ, όπως Οδηγός ορθής συμπεριφοράς στην Προστατευόμενη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας, Οδηγός διαδρομής ερμηνείας περιβάλλοντος στη Νήσο Ιωαννίνων, επανέκδοση λευκώματος Λίμνης Παμβώτιδας με σημαντικές πληροφορίες για την Παμβώτιδα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό , επανέκδοση τρίπτυχων φυλλαδίων (Κέντρου Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας, ορνιθοπανίδας, θηλαστικών), έκδοση τρίπτυχων φυλλαδίων (Αμφίβια –ερπετά, Οικότοποι – χλωρίδα, Ασπόνδυλα και ψάρια, αρπακτικά πουλιά και υδρόβια-παρυδάτια πουλιά) και έκδοση καρτ ποστάλ δέκα θεμάτων αναφορικά με τη βιοποικιλότητα και τοπία της προστατευόμενης περιοχής
Το δεύτερο προτεινόμενο υποέργο αποτελεί καινοτομία στις παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα και συνδέεται με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της έρευνας για την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για καινοτόμες εφαρμογές. Η εφαρμογή για έξυπνες φορητές συσκευές θα παρουσιάζει, σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) την πλειοψηφία και τα διαθέσιμα είδη ορνιθοπανίδας, καθώς και τις σχετικές περιοχές διαβίωσης αυτών, παρέχοντας το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας τόσο για το είδος όσο και για το τρόπο προσέγγισης του κατάλληλου σημείου θέασης.
Για τη δημιουργία της κινητής εφαρμογής, σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί συλλογή του απαραίτητου οπτικοακουστικού ψηφιακού υλικού, που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο και ήχους πουλιών, σύντομα εκλαϊκευμένα κείμενα περιγραφών, χάρτες κατανομής των ειδών. Η συλλογή του οπτικοακουστικού υλικού και η δημιουργία των χαρτών κατανομής θα προκύψουν από εργασίες πεδίου στις προστατευόμενες περιοχές. Έπειτα από τη συλλογή του απαραίτητου υλικού, θα σχεδιαστεί η κινητή εφαρμογή, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τα πιο κοινά είδη ορνιθοπανίδας των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων.
Παράλληλα, ο Φ.Δ.Λ.Π.Ι. συνεχίζει την υλοποίηση του έργου «Δράσεις για την προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας της Λίμνης Παμβώτιδας», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος», Άξονας Προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 99.930,83 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Εδραίωση του εχθρικού περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ