ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επιτακτική η ανάγκη νέων σχολικών υποδομών

Άμεση και επιτακτική προβάλει η ανάγκη για την εύρεση ή την κατασκευή ενός νέου διδακτηρίου εντός της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς οι υπάρχουσες σχολικές δομές μπορεί να επαρκούν οριακά, αλλά συνεχώς προκύπτουν ζητήματα λόγω του ιδιόμορφου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθώς πολλές ανήκουν σε κληροδοτήματα, και της παλαιότητάς τους.

Το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια με αφορμή το ζήτημα του Μουσικού Σχολείου, με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για τη στέγασή του να είναι δυσεπίλυτος γρίφος προς το παρόν, από τη στιγμή που η λύση της μεταφοράς στην Περίβλεπτο απορρίπτεται από τη σχολική κοινότητα. Η μόνη εφικτή λύση, με δεδομένο πως νέο σχολικό κτίριο είναι αδύνατον να κατασκευαστεί μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, είναι να βρεθεί φόρμουλα για να γίνει η νομιμοποίηση του κτιρίου που σήμερα στεγάζεται, και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια καταλληλότητας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι περισσότερες παρεμβάσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα νομιμότητας στην εύκολη λύση να αναλάβει ο δήμος το κόστος των απαιτούμενων ενεργειών, από τη στιγμή που τα Αγαθοεργά δηλώνουν αδυναμία να το πράξουν.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, πάντως, ξεκαθάρισε πως αν δε βρεθεί λύση, τότε το Μουσικό Σχολείο θα πάει στην Περίβλεπτο. Το ζητούμενο βέβαια είναι πως έτσι κι αλλιώς θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι ενέργειες για νέο σχολικό συγκρότημα, ώστε να μην επανέρχεται το ζήτημα της σχολικής στέγης κάθε τρις και λίγο, όπως άλλωστε έγινε και με τη μετεγκατάσταση του 1ου Νηπιαγωγείου.

Παίρνει θέση και η ΕΛΜΕ

Να λυθεί το θέμα της στέγασης του Μουσικού σχολείου, με την άμεση κατασκευή σχολικού συγκροτήματος που θα πληροί τις προδιαγραφές για έναν τέτοιου τύπου σχολείο και να σταματήσει η μίσθωση διάφορων δομών συχνά ακατάλληλων για σχολική χρήση, αλλά και να γίνει άμεσα έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων ώστε να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους, ζητά η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ, που «τάσσεται υπέρ των αιτημάτων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους τόσο για την αντίθεσή τους σε αυτή την μετεγκατάσταση, όσο και στην ανησυχία τους για τυχόν μη ομαλή λειτουργία του σχολείου από την νέα σχολική χρονιά», προσθέτοντας πως στα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η μεταφορά του σχολείου στην περιοχή της Περιβλέπτου, είναι και το θέμα των τμημάτων ένταξης, στα οποία φοιτούν μαθητές με μαθησιακά προβλήματα, η ταλαιπωρία των γονέων να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους, αλλά και η αποξένωση των μαθητών αυτών από την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η έλλειψη σχολικής στέγης είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, που δυστυχώς καμία δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν το αντιμετώπισε, αφήνοντας στην τύχη τους πολλές σχολικές μονάδες, με τα πολλά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματά τους να λειτουργούν.
«Βλέπουμε την “ανησυχία της δημοτικής αρχής”, για την ακαταλληλότητα του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσικό, αλλά δε βλέπουμε να γίνονται ενέργειες –όπως φυσικά δεν έγιναν ποτέ– για τη βελτίωση, επισκευή σχολικών μονάδων που έχουν χρόνια προβλήματα στεγανότητας αλλά και φθορών στους φέροντες οργανισμούς και στα στοιχεία πλήρωσης των κτιρίων. Αλήθεια υπάρχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων; Επίσης δεν είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών, να βρουν τον κατάλληλο χώρο ή τα κονδύλια που απαιτούνται για τη σχεδίαση και την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, ούτε είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει από χρόνια ο ιδιοκτήτης, δηλαδή η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Αυτό φυσικά είναι ευθύνη της Πολιτείας, η οποία πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα, ώστε να κατασκευάζονται νέα αλλά και να συντηρούνται -αναβαθμίζονται τα υπάρχοντα κτίρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ Ιωαννίνων – Υπεραμύνεται της διατήρησης της χωροταξικής κατανομής

Γεωργία Χαλάτση

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση

Λάθη, παραλείψεις και εύλογος προβληματισμός