ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πράσινο φως για τρεις κυκλικούς κόμβους

Στην κατασκευή τριών ισόπεδων κυκλικών κόμβων θα προχωρήσουν από κοινού περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών, μέσω προγραμματικής σύμβασης, η σύναψη της οποίας εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που συνεδρίασε με την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Σταυρούλας Μπραΐμη- Μπότση.

Το έργο αφορά τη μετατροπή τριών διασταυρώσεων σε ισόπεδους κυκλικούς κόμβους με δύο λωρίδες κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για τις διασταυρώσεις Ε.Ο. Ιωαννίνων– Αντιρρίου, οδού Ιωαννίνων και συνδετήριας περιφερειακής οδού πόλης (στο Πανηπειρωτικό Στάδιο), Λεωφόρος Γράμμου, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως και οδός Καλπακίου (στη Συνάντηση) και Λεωφόρος Γράμμου– Ίωνος Δραγούμη. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο δήμος Ιωαννιτών, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει –μεταξύ άλλων– την παραχώρηση της σχετικής άδειας παρέμβασης στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς της.
Επίσης, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τον δήμο Πάργας για την πράξη «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμών Καναλακίου, Χόχλας, και Αμμουδιάς», με τον δήμο Ζαγορίου για το έργο «Δαπάνες δωδεκάμηνης λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Αγάπιος Τόλης» (προϋπολογισμού 15.000 ευρώ) ως προ τον χρόνο διάρκειας ισχύος αυτής, με τον δήμο Ζηρού για την αποκατάσταση οδικού δικτύου και κατασκευή τεχνικών εντός του οικισμού Τ.Κ Παπαδατών για την προστασία οδών και παρακείμενων κατοικιών από πλημμύρες (15.000 ευρώ), με τον δήμο Ιωαννιτών για την ασφαλτόστρωση δρόμου εντός οικισμού Γορίτσας στην περιοχή προς τον κάμπο Κουτσελιού (79.200 ευρώ) και για τη μεταφορά δικτύων ΔΕΥΑΙ στην οδό Σταύρου Νιάρχου, καθώς και με τον δήμο Αρταίων για την προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κερκίδων 250 θέσεων στο γήπεδο Γραμμενίτσας, 150 θέσεων στο γήπεδο Καμπής και 150 θέσεων στο γήπεδο Καλαμιάς (54.560 ευρώ).
Ακόμη, εγκρίθηκε η σύναψη τριών προγραμματικών συμβάσεων την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων για την αποκατάσταση Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου Αγίου Μηνά Ζαγορίου (40.000 ευρώ), για σωστικές εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Γρανίτσας (24.800 ευρώ) και για την αποκατάσταση βοηθητικού κτιρίου και χαγιατιού Ι.Ν, Αγίας Τριάδος Καβαλλαρίου (18.500 ευρώ).
Μία ακόμη προγραμματική σύμβαση θα συναφθεί με τον ΤΟΕΒ Αχέροντα Γλυκής για την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικών υλικών και αντλητικού συγκροτήματος στο κεντρικό του αντλιοστάσιο (24.800 ευρώ).

Γνωμοδοτήσεις

Επίσης η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας στο Πετσάλι, για την εγκατάσταση κινητής μονάδας παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος στον Αργυρότοπο Ηγουμενίτσας, για την εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, στο Νεοχώρι Ζίτσας, για την ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας με υδρογεώτρηση στη θέση «Βάλτος» Κωστακιών και για την αύξηση δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας από 26.000 πτηνά πάχυνσης σε 44.000 πτηνά στη θέση «Μεσοβούνι» Πετραλώνων Ζίτσας.
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για την τροποποίηση ΑΕΠΟ Μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοέλαια- βιορευστά, με αύξηση ισχύος από 0,1 σε 1 MW, στη θέση «Τσαπέλα» Σπαθαρέων του δήμου Ηγουμενίτσας.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας