Φωτογραφία: Μιχαήλ Πανταζής
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γέφυρα Πλάκας- «Κλείδωσε» το κεντρικό τόξο

Μια μεγάλη ημέρα για το έργο της αναστύλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας είναι η σημερινή, καθώς «κλείδωσε» το κτίσιμο του κεντρικού τόξου.

Τέσσερα χρόνια και δύο μήνες μετά την κατάρρευσή του στις 2 Φεβρουαρίου 2015, το γεφύρι της Πλάκας ορθώνεται ξανά πάνω από τον Άραχθο, με τους εργατοτεχνίτες της εταιρείας, που έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης, να καταφέρνουν να κινηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.
Εκτός από το κεντρικό τόξο, συνεχίζονται οι εργασίες πλακόστρωσης στο καλντερίμι από την ανατολική πλευρά, ενώ έχουν ολοκληρωθεί το τοιχίο αντιστήριξης μεταξύ μεσόβαθρου και ανατολικού βάθρου, παράλληλα με τους δύο πτερυγότοιχους που είχαν κατασκευαστεί νωρίτερα. Εργασίες γίνονται για την στερέωση και αποκατάσταση του δυτικού βάθρου, ενώ αναμένεται να αρχίσει σύντομα και το κτίσιμο (γέμισμα) και σε αυτή την πλευρά.
Οι εργασίες στο καλντερίμι και τα στηθαία θα συνεχιστούν –καιρού επιτρέποντος- μέχρι τα Χριστούγεννα περίπου και στη συνέχεια θα διακοπούν. Όταν οι θερμοκρασίες σταθεροποιηθούν πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ίσως κάπου στις αρχές Μαΐου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν και πάλι. Κι αυτό γιατί κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, αρχίζει να επηρεάζεται το κονίαμα, «χαλάει» η ωρίμανσή του. Όταν πιάνουν αυτές οι θερμοκρασίες, αναγκαστικά πρέπει να σταματήσει κάθε εργασία.
Εκτίμηση των αρχιτεκτόνων του έργου είναι πως το γεφύρι θα μείνει «γυμνό», θα απομακρυνθούν δηλαδή οι κολώνες και όλα τα μεταλλικά στοιχεία, αρχές Ιουλίου, που είναι τα νερά χαμηλά.

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή της εκδήλωσης στη Γέφυρα Πλάκας

Σύμβολο της ευρωπαϊκής αναγέννησης η Γέφυρα της Πλάκας

Αποστόλης Τζελέτας