ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με τα λιγότερα χρήματα το καλύτερο αποτέλεσμα

Σε τέσσερις μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο τελικός φάκελος της πρότασης για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη λίμνη Παμβώτιδα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης των έργων.

Αυτό τόνισε εκ μέρους της Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης του υπουργείου Ανάπτυξης ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
«Ελπίζουμε σε ένα 4μηνο από σήμερα, να έρθουμε σε μία τελευταία συνάντηση, όπου θα υπάρχει ένας ολοκληρωμένος φάκελος για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος να γίνει αυτή η δουλειά, γιατί πολλά από τα χρήσιμα έργα πολλές φορές δε γίνονται, γιατί δεν έχουν γίνει έγκαιρα οι ενέργειες προετοιμασίας τους, οι ενέργειες ωρίμανσης (μελέτες, αδειοδοτήσεις). Αν περιμένουμε να τις ξεκινήσουμε όταν ανοίξουν τα προγράμματα, τότε θα χάσουμε και αυτή την προγραμματική περίοδο. Στόχος είναι να δούμε με ποιες προτεραιοποιημένες δράσεις μπορεί να γίνει η προστασία της λίμνης, όχι με έναν προϋπολογισμό υπερφίαλο, όπως επίσης και η ανάδειξη της περιοχής για να ενισχύσουμε κυρίως το τουριστικό κομμάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αρβανίτης εστίασε και στην ανάγκη συνέχισης της όλης προσπάθειας με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς ζητούμενο δεν είναι απλώς να ολοκληρωθεί και να ωριμάσει η πρόταση, αλλά να γίνουν τα έργα εκείνα, που πραγματικά έχει ανάγκη η Παμβώτιδα και η παραλίμνια περιοχή. «Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί ο φάκελος, θα σηκώσουμε ξανά τα μανίκια, ώστε μέχρι να ανοίξουν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, να κάνουμε τις προπαρασκευαστικες μελέτες. Πρέπει με τα λιγότερα δυνατά χρήματα να δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γιατί θα έχουμε επιλέξει να προτεραιοποιήσουμε τα πιο χρήσιμα έργα», υπογράμμισε.
«Τώρα είναι η ώρα για έργα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος, ευχαριστώντας τον κ. Αρβανίτη για τη βοήθεια της ΜΟΔ, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Βασίλη Βλέτσα για το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.
«Ως δημοτική αρχή, πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα της λίμνης, έτσι ώστε με σχέδιο να δουλέψουμε για την προστασία και ανάδειξή», ανέφερε με τη σειρά του ο Β. Βλέτσας, χαρακτηρίζοντας καταλυτικό τον ρόλο της ΜΟΔ. Δήλωσε πως ο δήμος θα υποστηρίξει τις παρεμβάσεις και θα συμμετέχει στο κομμάτι που του αναλογεί, στέλνοντας και ένα μήνυμα: «Στη δημοτική αρχή δε χωρούν εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης. Η στάση μας θα είναι πολύ αυστηρή».

Σχετικά άρθρα

Στο κεντρικό κράτος το μπαλάκι για την Παμβώτιδα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης