ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όλα καλά με τον μεγάλο δακτύλιο

Διαβεβαιώσεις ότι οι διαδικασίες για το έργο του μεγάλου δακτυλίου προχωρούν κανονικά, παρείχε ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Με δεδομένο ότι στην απόφαση ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» αναφέρεται ότι το έργο εντάσσεται «υπό όρους», η κ. Καλογιάννη υπέβαλε ερωτήματα για το ποιές ακριβώς είναι οι μελέτες τεχνικών έργων που λείπουν, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνησή τους και πότε προβλέπεται η υποβολή τους, αν προκαλείται με την ολοκλήρωσή τους αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του έργου, αν έχουν ανατεθεί σε ποιόν και πότε οι απαραίτητες νομικές υπηρεσίες για την άμεση και πλήρη κατάρτιση των πινάκων απαλλοτρίωσης, ώστε να γίνει η κήρυξη απαλλοτρίωσης και να προωθηθεί το θέμα προς τη δικαστική εξέταση, αν απαιτείται εκ νέου η έκδοση επικαιροποιημένων περιβαλλοντικών όρων και αν έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελο του έργου, ως υποέργα, τα απαραίτητα έργα μετατόπισης των δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας ή έχει προβλεφθεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης της μετατόπισης αυτής και ποιος.
Ο κ. Αρλέτος διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα κατατεθεί η οριστική μελέτη τεχνικών έργων και πως προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν προκαλείται καμία αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό, ενώ σε σχέση με τη μετατόπιση δικτύων είπε πως απαιτείται μόνο ένα υποέργο της ΔΕΗ.
Η κ. Καλογιάννη δεν παρέλειψε, πάντως, να αφήσει και μια αιχμή για τον σχεδιασμό του έργου, το οποίο είπε πως η παράταξή της το θεωρεί απαραίτητο μεν, αποσπασματικό δε, αφού δεν καταλήγει στον ανισόπεδο κόμβο Κουτσελιού, ώστε να επιτυγχάνεται η σύνδεση του δήμου με την Εγνατία Οδό, μέσω ενός κανονικού κόμβου στο Νοτιοανατολικό σημείο του δήμου. Αιχμή που προφανώς είχε αποδέκτη την προηγούμενη δημοτική αρχή, με τον κ. Μπέγκα να απαντά πως ο δήμος σεβάστηκε τον εγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, δηλώνοντας ωστόσο ανοιχτός σε μια συζήτηση για επέκταση του οδικού άξονα.

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές έρευνες του μεγάλου δακτυλίου

Μεγάλος Δακτύλιος – Δεύτερη τροποποίηση της μελέτης και… καλή τύχη

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο