ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έχουν τη βούληση, ψάχνουν τον τρόπο

Ξανά από την αρχή, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει έμπρακτο αποτέλεσμα για τη διάθεση πίστωσης προς τη φοιτητική μέριμνα, σύμφωνα με τη βούληση που για μια ακόμη φορά εξέφρασε το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, ξεκινά η διαδικασία συνεργασίας του δήμου με το πανεπιστήμιο και το Αστικό ΚΤΕΛ.

Το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του πανεπιστημίου για την κάλυψη αναγκών στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον από την έναρξη της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Τον Απρίλιο του 2019 το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη διάθεση πίστωσης ύψους 80.000 ευρώ, τα οποία θα διαχειριζόταν το πανεπιστήμιο, προκειμένου να διατεθούν στη στέγαση και την επιδότηση των μηνιαίων καρτών μετακίνησης με το αστικό ΚΤΕΛ.
Ωστόσο, αυτό δεν προχώρησε ποτέ μέχρι σήμερα, για λόγους νομικούς κυρίως, καθώς, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Οικονομικής υπηρεσίας Σωτήρη Σπυριδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά προκειμένου να εκφέρει γνώμη, δεν επιτρέπεται η επιχορήγηση του πανεπιστημίου από τον δήμο, καθώς πρόκειται για δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. «Είναι μια απόφαση που μένει στα χαρτιά. Είναι αμφίβολο αν είχε καθαρογραφεί για να αποσταλεί στις υπηρεσίες. Ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας δεν είχε ενημερωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ενώ για το θέμα της επιχορήγησης του Αστικού ΚΤΕΛ επίσης απαιτείται μελέτη, με συγκεκριμένα στοιχεία.
Η πιο έντονη αντίδραση απέναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή ήρθε από τον Άρη Μπαρτζώκα, που δήλωσε εξοργισμένος, καθώς θεωρούσε ότι η απόφαση που είχε ληφθεί, είχε εξεταστεί νομικά, ώστε να μη πάσχει. «Συμμετείχα σε όλες συναντήσεις, πέντε χρόνια συζητούσαμε. Ο κ. Γιωτίτσας, με ανεύθυνο τρόπο, μας ενημέρωσε τότε ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης σε ξενοδοχεία. Συμφωνήσαμε γιατί είχαμε αυτή την ενημέρωση. Είμαι εξοργισμένος, δεν έχω μούτρα να δω τους φοιτητές μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την απάντηση των Θωμά Μπέγκα και Θωμά Γιωτίτσα, οι οποίοι ουσιαστικά σημείωσαν ότι η απόφαση είχε την έννοια της συνεργασίας με το πανεπιστήμιο, ώστε να υλοποιηθεί με όποιον τρόπο ήταν αυτό εφικτό, ενδεχομένως με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.
Πάντως, το σύνολο των παρατάξεων, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής, έχει τη βούληση να στηρίξει τα αιτήματα των φοιτητών, ενώ κλείνοντας το θέμα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και την διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, προκειμένου να βρεθεί λύση. Στις επαφές θα υπάρχουν και στελέχη των οικονομικών και νομικών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η όποια απόφαση θα μπορεί να υλοποιηθεί.

Αποχώρηση για τη διαδικασία

Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη του Λάζαρου Νάτση, θέτοντας γενικότερα διαδικαστικά προβλήματα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, επιρρίπτοντας ευθύνη στον πρόεδρο, αλλά με βασική αιτία την ερμηνεία του νόμου Θεοδωρικάκου, που επέφερε αλλαγές στον «Κλεισθένη».
Πρόκειται για τη διάταξη που αφορά το θέμα των συμπράξεων των παρατάξεων και τι συμβαίνει μετά. Σύμφωνα με τον κ. Νάτση, μετά την σύμπραξη, οι συμπράττουσες παράταξης «χάνουν» τον αυτοτελή ρόλο τους στο δημοτικό συμβούλιο, άρα δεν πρέπει οι επικεφαλής τους να τοποθετούνται ξεχωριστά κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων, καθώς αποτελούν πλέον μέλη της δημοτικής αρχής.
«Είναι “έκτρωμα” ο νόμος που τελικά έχει δημιουργήσει περισσότερη αναστάτωση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε κάθε συνεδρίαση μας λέτε τη δική σας ερμηνεία και επιβάλλετε αυτή», σημείωσε ο κ. Νάτσης, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο.
Από την άλλη πλευρά, η ερμηνεία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ήταν διαφορετική. Για το θέμα πάντως, θα αποσταλεί ερώτημα στο υπουργείο, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως είναι θέμα ήσσονος σημασίας για τους πολίτες.

Σε επόμενη συνεδρίαση τα led

Απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων προ ημερησίας, ο δήμαρχος ανέφερε πως θα γίνει άμεσα αναλυτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την ακύρωση του διαγωνισμού led και την ανοιχτή πρόσκληση του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος».
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ και ήδη επιλύθηκε το ζήτημα με την καθυστέρηση κατά τις μεσημεριανές ώρες στη μεταφορά των μαθητών Σταυρακίου και Μαρμάρων. Με ένα επιπλέον δρομολόγιο αποφεύγεται πλέον η αναμονή των μαθητών.
Τέλος, ο κ. Ελισάφ εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση για την μεταφορά των αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα Ελλάδος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι προς όφελος της αυτοδιοίκησης.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο