ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προϊόν διαλόγου το νέο θεσμικό πλαίσιο

1370/2007, που θα αποτελεί προϊόν διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, δεσμεύθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, κατά το ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.

Ο κ. Καραμανλής, αφού πρώτα ανέφερε πως η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΚΤΕΛ ως δημόσια τακτική συγκοινωνία, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή, δεσμεύτηκε για το νέο θεσμικό πλαίσιο, τονίζοντας πως «πιστεύουμε στο διάλογο, σας θέλουμε συνεργάτες μας, σας θέλουμε δίπλα μας».
Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του ξεκινήματος του νέου σταθμού στον Ελαιώνα το 2020, ώστε να λάβουν τέλος οι τριτοκοσμικές συνθήκες των ΚΤΕΛ της Αθήνας, καθώς και στα προγράμματα ΕΣΠΑ μέσω των οποίων τα ΚΤΕΛ μπορούν να αναπτύξουν ολοκληρωμένα συστήματα και υπηρεσίες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι για την κυβέρνηση ο τομέας των υπεραστικών μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να αλλάξει προς όφελος του δημοσίου και του επιβατικού κοινού, και τόνισε ότι «η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο».
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας, αναφερόμενος στις δυσκολίες των προηγούμενων ετών, οι οποίες ξεπεράστηκαν με πολλή και σκληρή δουλειά, διότι, όπως τόνισε, «οι αυτοκινητιστές δεν είναι εφοπλιστές, είναι άνθρωποι του μόχθου» και «τα ΚΤΕΛ θα είναι μπροστάρηδες για να βάλουν πλάτη στις συγκοινωνίες».
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΥΣ Σοφοκλής Φάτσιος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινωνική προσφορά των ΚΤΕΛ και τόνισε ότι τα ΚΤΕΛ δεν αποτελούν επιχειρήσεις με τη γνωστή έννοια, αλλά η βασική τους αποστολή είναι η κοινωνική προσφορά.
Ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου, εξαίροντας τον ρόλο των ΚΤΕΛ, αναγνωρίζοντας ως βασικό τους προσόν την αξιοσημείωτη και αξιόλογη διάρκεια, που δίνει το στίγμα της ανθεκτικότητας στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Είστε ένας θεσμός καταξιωμένος, ανθεκτικός και οι προοπτικές είναι ευοίωνες», τόνισε.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης, Μ. Κεφάλα και Β. Γιόγιακας, τονίζοντας ότι από την πλευρά τους θα συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων, ενώ ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στο χαιρετισμό του έκανε ειδική μνεία στην κοινωνική προσφορά των ΚΤΕΛ.
Μετά τους χαιρετισμούς ο κ. Φάτσιος, ανέλυσε τα θέματα και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς και τις ενέργειες που η ΠΟΑΥΣ προγραμματίζει προκειμένου να επιλυθούν. Στη συνέχεια εγκρίθηκαν ομόφωνα δια βοής ο προϋπολογισμός και ο ισολογισμός της ΠΟΑΥΣ.
Τέλος, θέματα που τέθηκαν από συνέδρους των επαρχιακών ΚΤΕΛ, όπως η μεταφορά των επιβατών από το σταθμό του ΚΤΕΛ Αθηνών στο σταθμό μετρό του Ελαιώνα, η έλλειψη προσωπικού–οδηγών στα νησιά κατά την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν κ.ά. μπήκαν στην ατζέντα της ΠΟΑΥΣ.

«Ειλικρινής διάλογος»

Ως μια επισφράγιση της «επανέναρξης» του διαλόγου με το υπουργείο Μεταφορών αντιμετωπίζεται από τον κλάδο το συνέδριο της Ομοσπονδίας των υπεραστικών ΚΤΕΛ, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.
Τα τελευταία 4,5 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Γρηγόρη Γκίκα, δεν υπήρχε διάλογος με το υπουργείο, με αποτέλεσμα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είτε να έχουν οξυνθεί, είτε να έχουν «παγώσει».
Οι μεταφορές, σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς λόγω της κρίσης σημειώθηκε μείωση του επιβατικού κοινού, ενώ την ίδια περίοδο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αύξηση φόρων, με αποτέλεσμα «οι αυτοκινητιστές να μην μπορούν να αναπνεύσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Εμείς αυτή την περίοδο όχι μόνο δεν υποβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας αλλά αντιθέτως, τις αναβαθμίσαμε προσωπικό και υλικό, στηρίζοντας παράλληλα άτομα ευπαθών ομάδων, όπως και τους φοιτητές, εκσυγχρονίσαμε τον στόλο, αναβαθμίσαμε τις παροχές στους σταθμούς», σημείωσε.
Μεταξύ των σημαντικών ζητημάτων του κλάδου, είναι οι σταθμοί στον Κηφισό και τον Ελαιώνα, ενώ οι αυτοκινητιστές ζητούν παράλληλα μείωση του ΦΠΑ και ρυθμίσεις στα εργασιακά. «Είναι ζητήματα τα οποία έχουμε συζητήσει με τα υπουργεία Εργασίας και Μεταφοράς, και στην γενική συνέλευση ελήφθησαν αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε, ώστε να τα λύσουμε επ’ ωφελεία του επιβατικού κοινού, που είναι και η προτεραιότητά μας», σημείωσε ο κ. Γκίκας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση.
Τέλος, σε ότι αφορά το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ήδη έχει προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, όπως η εγκατάσταση wifi σε όλο τον στόλο, η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η εγκατάσταση ηλεκτρονικών πινάκων για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού σχετικά με τα δρομολόγια και την πορεία των λεωφορείων του στόλου.
Σε επόμενη φάση, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ που αφορά τις μεταφορές, θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των εκδοτηρίων και των λογιστικών συστημάτων που απαιτούνται.

Σχετικά άρθρα

Κλείνει για προληπτικό έλεγχο η σήραγγα «Μαλακάσι Α»

Αποστόλης Τζελέτας

Δεύτερη ερώτηση στη Βουλή και επίσκεψη Ταχιάου

Αποστόλης Τζελέτας

Συμφέροντα και δολοπλοκίες καταγγέλλει ο Γρ. Γκίκας