ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περιβάλλον και πολιτισμός στην «πρώτη γραμμή» της ανάπτυξης

Πλήρη στήριξη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση λαμβάνει το αίτημα των φορέων του Ζαγορίου για ένταξη της περιοχής στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, μια υπόθεση που επανέρχεται από το 2014.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εκφράσει την υποστήριξή του στο αίτημα, που είχε ξεκινήσει από τον νυν Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, από τη Βίτσα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στον νομό.

Κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού, παρουσία του κ. Τασούλα, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του αλλά και στον στόχο για εγγραφή των Ζαγοροχωρίων στον πολιτιστικό κατάλογο της UNESCO. «Όταν έκανα την προεκλογική μου εκστρατεία υποσχέθηκα ότι δεν θα παραμείνω κλεισμένος στο Μαξίμου, αλλά κάθε μήνα θα βρίσκομαι σε μία περιφέρεια, προκειμένου να δώσω έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θέλω να μεταφέρω το μήνυμα μίας ανάπτυξης που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα την συνδέει με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον ποιοτικό τουρισμό».

Όπως είπε, τον Φεβρουάριο 2021 θα κατατεθεί στον Οργανισμό ο τελικός φάκελος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Σημείωσε ότι η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2014 από τον Κώστα Τασούλα και την Λίνα Μενδώνη από διαφορετικούς τότε ρόλους. Ο πρωθυπουργός έκανε και μία προσωπική αναφορά καθώς θυμήθηκε ότι πρώτη φορά βρέθηκε στα μέρη αυτά όταν ήταν 14 χρονών και διέσχισε την χαράδρα του Βίκου και ότι το επανέλαβε τον περασμένο χειμώνα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το συνολικό πλαίσιο των παρεμβάσεων ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπογράμμισε ότι «μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από ότι είχαμε πει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξειδικευμένες παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται, όπως οι ακριτικές περιοχές και τα απομακρυσμένα νησιά για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους”.

Αναφερόμενος στην Ήπειρο είπε ότι «έχουμε συζητήσει τα ζητήματα των υποδομών, η Ιονία και η Εγνατία κάνουν προσβάσιμη την Ήπειρο. Πάνω από όλα όμως πρέπει να προστατεύσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την γυναικεία επιχειρηματικότητα και ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα γι’ αυτό. Συνολικά για τα Ζαγοροχώρια, ανέφερε ότι μπορούν να ενταχθούν σε έναν πόλο καινοτομίας και να συνδεθεί με ένα περιφερειακό κέντρο στα Ιωάννινα που θα φέρει πολλές καινούργιες δουλειές.

Ξενάγηση στην αρχαία Δωδώνη

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Μητσοτάκης  αρχαίο θέατρο της Δωδώνης επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπου ενημερώθηκε από την αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη για τα έργα αποκατάστασης της αρχικής μορφής του μνημείου και ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο της Εφορείας Κ. Σουέρεφ.

Το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α’», έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 και αποτελεί οργανική συνέχεια των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο χώρο και τα μνημεία του, ήδη από τις αρχές του 2000.

Όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη, πρόκειται για έργο, με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, στο οποίο εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές, με υποδειγματική μεθοδολογία, χαρακτηριστικά για τα οποία η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και επισκέφθηκε το εργαστήριο αποκατάστασης που έχει στηθεί μπροστά από το θέατρο, ενδιαφέρθηκε δε, για τη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης.

Από την Βίτσα, όπου βρέθηκε το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πήγαμε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ένα μοναδικό χώρο που δυστυχώς το επισκέπτονται μόνο 50.000 άνθρωποι τον χρόνο. Δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε. Θέλουμε να αναδειχθούν τα πολιτιστικά μνημεία να συνδεθούν με την τουριστική ανάπτυξη, έχουμε σχέδιο για τον τόπο σας, ξέρουμε πως θα το κάνουμε πράξη».

Τέλος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Κάποιοι από αυτούς ήταν παλαιοί συμμαθητές, που επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο για τη συνάντησή τους, επιλογή την οποία επιβράβευσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά άρθρα

Πέντε θανάσιμα -για τη Δημοκρατία- αμαρτήματα

Νίκος Αλμπανόπουλος

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Ρότα για την UNESCO έβαλε και η αρχαία Νικόπολη