ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς ολοκλήρωση η ωρίμανση της πρότασης για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής

Ένα βήμα απομένει για την υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση, στην πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης – 3η προκήρυξη», του έργου της ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής, από την περιοχή του Μάτσικα στο ύψος του «Κύκνου» έως την είσοδο του οικισμού Περάματος, με την κατασκευή περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής.

Όπως κάνει γνωστό ο δήμος Ιωαννιτών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, με την 121121/27-08-2019 απόφασή της, ενέκρινε του περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή Μάτσικας». Έτσι, βαίνει προς ολοκλήρωση το στάδιο ωρίμανσης της πρότασης και εκκρεμεί πια μόνο η έκδοση απόφασης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης παρόχθιας και όχθης της λίμνης Παμβώτιδας, ώστε να υποβληθεί προς χρηματοδότηση η πρόταση ύψους 4,28 εκ. ευρώ.
«Το έργο αυτό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, που αφορά την ανάπλαση του συνόλου της παραλίμνιας περιοχής και έχει ως βασικούς στόχους την επίτευξη ελεύθερης πρόσβασης και δυνατότητας προσέγγισης του υδάτινου στοιχείου της λίμνης, τη δημιουργία μιας διαδρομής, παράλληλης με το όριο της λίμνης, περιπατητικής αλλά και ποδηλατικής, αναπλάθοντας και αποκαθιστώντας παράλληλα ένα υγιές, καθαρό, φιλικό και κυρίως προσβάσιμο τοπίο εκατέρωθεν αυτής.
Στόχος μας είναι η άμεση διασύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων με την ευρύτερη περιοχή του σπηλαίου Περάματος, με τη δημιουργία διαδρομής για εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης (ποδήλατο – περίπατος), ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.
Η δημιουργία της εν λόγω διαδρομής αναμένεται να ωφελήσει τόσο την τουριστική δραστηριότητα της περιοχής αλλά και την καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Οι παρεμβάσεις

Η παρέμβαση περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα και συγκεκριμένα:
1) Το κύριο υποέργο με τίτλο «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την περιοχή Μάτσικας», με προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ.
2) Το υποέργο με τίτλο «Αποζημιώσεις πράξης αναλογισμού» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ. Ο μη συγχρηματοδοτούμενος προϋπολογισμός του υποέργου προτείνεται για χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .
3) Το υποέργο με τίτλο «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 83.840 ευρώ.
4)Το υποέργο με τίτλο «Μετατόπιση δικτύων αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 16.160 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας