ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν αποκλείουν τα απορρίμματα από τη Λευκάδα

Θετική αλλά υπό προϋποθέσεις, εμφανίστηκε η πλειοψηφία των αιρετών στη διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Ηπείρου στην αποδοχή απορριμμάτων από άλλες περιοχές, καθώς ήδη υπάρχουν αιτήματα, αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσο μπορεί η όποια θέση της να ληφθεί υπόψη, αφού άλλα είναι τα αρμόδια όργανα λήψης μιας τέτοιας απόφασης.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΕΔ, πρώτο θέμα ήταν αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων μετά τη λειτουργία πλέον της Μονάδας Επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι, καθώς και η συζήτηση επί των αιτημάτων, από τον δήμο Λευκάδας αρχικά, που μεταβιβάστηκαν στο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού Ιωαννίνων (1ης Διαχειριστικής Ενότητας), με τον πρόεδρό του Σπ. Κωνσταντόπουλο να συμμετέχει στην συνεδρίαση. Αντίστοιχο αίτημα έχει θέσει και ο δήμος Αιγίου, ενώ σύμφωνα με τους αιρετούς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους.

Η αλλαγή της στάσης των αιρετών, που παλαιότερα, όπως σε αντίστοιχο αίτημα του δήμου Κέρκυρας (πριν την κατασκευή του εργοστασίου), δεν αποδέχονταν κάτι τέτοιο, έχει να κάνει με τον προβληματισμό τους σε σχέση με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων, που προβλέπει η σύμβαση και που οι ίδιοι μπορούν να καλύψουν.

Στην πραγματικότητα, μέχρι στιγμής, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί και πολύ περισσότερο δεν έχει αποφασιστεί πως θα λειτουργούν, οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται σε ευθύνες της πολιτείας, που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης, αν θα παραμείνουν τρεις ή αν θα λειτουργήσει ο περιφερειακός ΦοΣΔΑ, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για την διεκπεραίωση των ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Κάποια πράγματα δεν τρέχουν όπως θα έπρεπε. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ΣΜΑ, αλλά και να ολοκληρωθούν, δε νομιμοποιούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, στην έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος.

Σήμερα, ο δήμος Ιωαννιτών είναι εκείνος που μεταφέρει το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων του στο εργοστάσιο, ενώ οι περισσότεροι δήμοι της περιφέρειας αδυνατούν να το κάνουν λόγω κόστους.

Αυτό σημαίνει, ότι στο τέλος του έτους δύσκολα θα «πιάσουν» τον στόχο των 80.000 τόνων, που αποτελεί την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Έτσι, κάποιοι δήμοι –άρα και οι δημότες τους – θα κληθούν να πληρώσουν και το τέλος ταφής για τα απορρίμματα που συνεχίζουν να μεταφέρουν στους ΧΥΤΑ και το κόστος των ποσοτήτων που δεν πήγαν στο εργοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Δημ. Κατηρτσίδης.πεδπεδ

Με ερωτήματα η αλλαγή στάσης

Σε αυτό το ζήτημα «δένει» και η πιθανή αποδοχή των αιτημάτων για μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές, το οποίο κάποιοι αιρετοί το βλέπουν θετικά. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων έκανε λόγο για περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά τοπικά οφέλη, αν οι ποσότητες που «έρθουν» είναι ικανές να ισοσκελίσουν τις εγγυημένες ποσότητες, που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν οι δήμοι της Ηπείρου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να συμβεί. Αφενός γιατί ο Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός απαγορεύει τη μεταφορά απορριμμάτων σε άλλη περιφέρεια, αφετέρου, γιατί ο «συμψηφισμός» με τις ποσότητες των απορριμμάτων της Ηπείρου δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτός.

Το πρώτο τουλάχιστον επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως το αίτημα του δήμου Λευκάδας, απευθύνεται κυρίως στους Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, οι οποίοι μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, που θα εκδώσουν σχετική ΚΥΑ.

Πέρα από αυτά, ακόμη ένας προβληματισμός τέθηκε από την δήμαρχο Σουλίου Στ. Μπραϊμη και τους δημάρχους ουσιαστικά που φιλοξενούν ΧΥΤΑ. Ακόμη και αν υπάρξει αποδοχή μεταφοράς απορριμμάτων, ζητούμενο είναι που θα διοχετευθεί το υπόλειμμα, με δεδομένο ότι οι ΧΥΤΥ της Ηπείρου βρίσκονται στα όριά τους.

Και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και για τον λόγο αυτό η ΠΕΔ αποφάσισε να γίνει μια Επιτροπή, με τους εκπροσώπους των τριών ΦΟΔΣΑ καθώς και μέλη της προκειμένου να έχει συζητήσει με τον ανάδοχο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους δήμους που κατέθεσαν αίτημα.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα