ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρύτανης Διονύσιος Μεταξάς

Μια ηγετική μορφή για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο πρώην πρύτανης Διονύσιος Μεταξάς, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 92 ετών.

Ο Διονύσιος Μεταξάς, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1950. Στη συνέχεια προσλήφθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όπου υπηρέτησε επί 20 χρόνια στο Κέντρο Πρόγνωσης Καιρού. Το 1969 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φυσικομαθηματικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και το 1971 εξελέγη τακτικός καθηγητής Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διετέλεσε κοσμήτωρ της Φυσικομαθηματικής Σχολής / Σχολής Θετικών Επιστημών (1978-79 και 1991-94), αντιπρύτανης (1981-82) και στη συνέχεια πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επί επτά συνεχόμενα έτη (1982-1988). Επί πρυτανείας του πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση του πανεπιστημίου από την πόλη των Ιωαννίνων στην Πανεπιστημιούπολη της Δουρούτης. Συνταξιοδοτήθηκε το 1996 και από τότε είχε τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είχε συγγραψει μεγάλο αριθμό πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών και το βιβλίο «Εισαγωγή στη Δυναμική Μετεωρολογία».
«Υπήρξε καταξιωμένος επιστήμονας στον χώρο της Μετεωρολογίας με διεθνές κύρος, άρτια επιστημονική κατάρτιση και αδιαμφισβήτητο ακαδημαϊκό ήθος. Ταυτόχρονα, απλός, καταδεκτικός και αγαπητός στους φοιτητές. Με το δημοκρατικό ήθος του και την εργατικότητά του συνέβαλε στην ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», αναφέρει σε ψήφισμά του το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ως τον δάσκαλο όλων των ελλήνων μετεωρολόγων τον χαρακτηρίζει ο καθηγητής Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, συμπληρώνοντας: «Ως επιστήμων ήταν πρωτοποριακός για την εποχή του αλλά και ως άνθρωπος ξεχώριζε για τον ευθύ χαρακτήρα του, την τιμιότητά του, την καταδεκτικότητά του αλλά και το χιούμορ του».
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, στο νεκροταφείο Ζωγράφου, στην Αθήνα.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Ο Άρης Μπαρτζώκας νέος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών