ΕπικαιρότηταΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Zagori Mountain Running με συμβολισμό Τζορτζ Όργουελ!

Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης του Zagori Mountain Running 2019 έχει τον Τζορτζ Όργουελ και τη Φάρμα των Ζώων ως κεντρικό της θέμα. Ο παγκοσμίως γνωστός αγώνας ορεινού τρεξίματος υιοθετεί το έργο του Όργουελ ώστε να τονίσει «τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνοντας τον ατομικό στόχο κάθε αθλητή».

Η δεύτερη θεματική της αφίσας είναι η πανίδα του Ζαγορίου: « Το Ζαγόρι, δεν είναι μόνο η πετρόκτιστη αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά ένα σπάνιο περιβάλλον, μοναδικό από πλευράς βιοποικιλότητας. Το εικαστικό της αφίσας, με τη συμμετοχή και παρουσία των ειδών της πανίδας και του οικοσυστήματος, που συναντούμε στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, στη Χαράδρα του Βίκου και στα μονοπάτια του Ζαγορίου, αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την αρμονία της βιοκοινότητας» αναφέρουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Ένα σπάνιο περιβάλλον

Σήμερα στο Ζαγόρι ζουν πάνω από 60 είδη θηλαστικών, με πιο σημαντικά την αρκούδα, το λύκο, τις αλεπούδες, τους λαγούς και τα ζαρκάδια. Στα σπανιότερα και προστατευόμενα συγκαταλέγονται το βαλκανικό αγριόγιδο, ο αγριόγατος, το δασοκούναβο και η βίδρα. «H ορνιθοπανίδα της περιοχής, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, απαρτίζεται από ένα σύνολο 180 πτηνών, με βασικούς πληθυσμούς τα αρπακτικά. Εδώ κατοικεί ο Ασπροπάρης γύπας, ο μικρότερος και περισσότερο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη, αλλά και ο Χρυσαετός, ο Σταυραετός και το Χρυσογέρακο. Η παρουσία Δρυοκολαπτών και του Μαυροπελαργού είναι αξιόλογη, ενώ αλπικοί τρίτωνες κάνουν την εμφάνισή τους στη Δρακόλιμνη της Τύμφης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

… και ο Όργουελ

Όσον αφορά το έργο του Όργουελ, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για «τον ηχηρό συμβολισμό του έργου του ‘Η Φάρμα των Ζώων’, [με τον οποίον] το Zagori Mountain Running αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνοντας τον ατομικό στόχο κάθε αθλητή, επιβραβεύοντας τη συμμετοχή, την προσπάθεια, τη νίκη».

Οι φετινοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 19-21 Ιουλίου και περιλαμβάνουν  4 κορυφαίους αγώνες: αγώνες 10 χιλιομέτρων, τον ημιμαραθώνιο των 21 χιλιομέτρων, τον μαραθώνιο 44 χιλιομέτρων και τον «Τέρα» αγώνα των 80 χιλιομέτρων.

Σχετικά άρθρα

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Μία επιβράβευση και οι… σκληρές πραγματικότητες για το Ζαγόρι

Μεγάλη ευθύνη πέρα από τεράστια ευκαιρία