ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ρεκόρ ανακύκλωσης με πολλαπλά οφέλη

Με τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’, ο οποίος χοροστάτησε και στην τελετή του αγιασμού, ξεκίνησαν οι δράσεις ανακύκλωσης στον νέο πολυχώρο ανακύκλωσης «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», την Μητρόπολη Ιωαννίνων και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής.

Στον χώρο, που υποδέχθηκε τους επίσημους προσκεκλημένους και τους πολίτες για τα εγκαίνια, βρίσκονται εκατομμύρια ανακυκλώσιμες συσκευασίες, οι οποίες ζυγίζονται με τη βοήθεια ενός τεράστιου γερανού, και ανακυκλώνονται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενός παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης και συνεχίζεται ως το πρωί της ερχόμενης Τρίτης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο διευθυντής της «Αποστολής» και Διοικητής του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας, ο πρόεδρος της Ανταποδοτικής ανακύκλωσης Παύλος Ραβάνης, ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γ. Κρεμλής, υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αρκετοί πολίτες.

«Στα Γιάννενα, με τη συμβολή όλων των φορέων, η ανακύκλωση έχει αναδειχθεί σε κίνημα», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, αναφερόμενος και στις επιδόσεις των μαθητών που διακρίνονται στους πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια.

Στόχος της Μητρόπολης και όλων των φορέων είναι στον χώρο της ανακύκλωσης, να λειτουργεί το επόμενο διάστημα ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

«Ευελπιστούμε να γίνει το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας, με δράσεις περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές και παραγωγικές», σημείωσε ο κ. Μάξιμος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η δράση αυτή θα συνδυαστεί με τη λειτουργία της Γεωργικής Σχολής στη Βελλά, ώστε να αποτελέσει ένα οικολογικό μοντέλο παραγωγής, που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μάξιμος ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Ιωαννιτών και τη διεύθυνση Πολεοδομίας, την οικογένεια Καμπέρη, καθώς το οικόπεδο ανήκει στον Καμπέρειο Ίδρυμα και τις δύο μεγάλες εταιρίες της περιοχές, που χρηματοδοτούν το εγχείρημα, την εταιρία Χήτος ΑΒΕΕ με το φυσικό, μεταλλικό νερό Ζαγόρι και την Δωδώνη ΑΕ. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ιερείς και τους πιστούς που αγκάλιασαν τη δράση και μετέτρεψαν τις ενορίες σε χώρους συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Τέλος, ο κ. Μάξιμος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς είναι αυτός που, όπως είπε, έδωσε «το όραμα και το παράδειγμα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, αφενός εξήρε τη συνεργασία, αφετέρου, «απάντησε», με παραβολές, σε όσους τυχόν υποστηρίζουν ότι αυτές οι δράσεις δεν πρέπει να γίνονται από τους ιερείς.

«Ο μόνος περιορισμός στο να αξιοποιήσει κανείς τα τάλαντα που έχει είναι ότι αυτό γίνεται για να ωφελήσει τους άλλους, όχι για να ωφελήσουμε τον εαυτό μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τους επικριτές, που δεν έρχονται κοντά στο εγχείρημα αλλά βρίσκουν συνεχώς αντίθετα επιχειρήματα, σημείωσε: «Αφήστε τους. Εσείς, προχωρείτε το έργο σας. Τα καραβάνια να προχωράνε και από πίσω ας γαβγίζουν τα σκυλιά».

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης Ιωαννίνων είναι το τρίτο αντίστοιχο Κέντρο στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο είναι το πιο εξελιγμένο. Ένας από τους οικίσκους, είναι υψηλής τεχνολογίας πολυκέντρο ανακύκλωσης, σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εναποθέσουν όλες μαζί τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, κάνοντας τη διαδικασία πιο εύκολη και πιο γρήγορη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμτσας σημείωσε ότι άμεσα, μέσω του προγράμματος της «Αποστολής», θα γίνουν περισσότερες δράσεις ανακύκλωσης, καθώς το περιβάλλον και η περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων αποτελούν προτεραιότητα.

«Άμεσα θα προχωρήσουμε με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, σε ανακύκλωση σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους, όπου τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από το ανταποδοτικό κίνητρο θα επιτρέπουν να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το φιλανθρωπικό έργο μας», σημείωσε.

Και μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κατά την ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Εργατική Πρωτομαγιά, μνημονεύοντας όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους λαϊκούς αγώνες.

«Ας τους μνημονεύσουμε και ας τους βάλουμε στο νου και την καρδιά μας, ώστε όλοι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα, να ζουν με αξιοπρέπεια και με την προσπάθεια όλων μας η χώρα να προχωρήσει μπροστά και οι άνθρωποι να έχουν τη ζωή που τους αξίζει» ,σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης