ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αρχή με ανακύκλωση για Γκίνες, συνέχεια με Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Ένα πρότυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, το μόνο εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης μέχρι στιγμής, πρόκειται να λειτουργεί στην πόλη των Ιωαννίνων από τον Σεπτέμβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με οφέλη περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά.

Πρωτεργάτης της προσπάθειας είναι η Μητρόπολη Ιωαννίνων και ο Μητροπολίτης Μάξιμος, που, πριν ένα χρόνο περίπου, τον Μάρτιο του 2018, είχε ανακοινώσει την έναρξη της προσπάθειας για τη δημιουργία του Κέντρου, σε συνεργασία με τον φορέα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.».

Στο οικόπεδο του Καμπέρειου Ιδρύματος στην οδό Γεννηματά, κοντά στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο, θα ξεκινήσει την Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, η δράση της ανακύκλωσης, στα ειδικά «σπιτάκια» που έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου ξεκινά μάλιστα με ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Την καταγραφή ενός παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες, που θα κάνει γνωστή τη δράση και τα Γιάννενα σε όλο τον κόσμο.

Από τις 8 το πρωί της Τρίτης, εκατομμύρια μπουκάλια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις ενορίες, τις δομές αλλά και καταστήματα της πόλης, θα ανακυκλώνονται υπό το «άγρυπνο» βλέμμα της επιτροπής των ρεκόρ Γκίνες, ενώ η όλη προσπάθεια θα μαγνητοσκοπείται προκειμένου να αποτελέσει υλικό προβολής, όπως ανέφερε στον Η.Α. ο Μητροπολίτης Μάξιμος.

«Ήδη, δεκάδες εθελοντές, που έχουν καταγραφεί, θα συμβάλουν στη διαδικασία», σημείωσε ο Μητροπολίτης. Η δράση θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 το πρωί της 7ης Μαΐου, προκειμένου να «σπάσει» το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο, ωστόσο, δεν προσδιόρισε σε όγκο ανακυκλώσιμων υλικών. Η Μητρόπολη καλεί, πάντως, τους πολίτες να συμμετέχουν, φέρνοντας τις μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες τους στον Πολυχώρο Ανακύκλωσης καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας.

Το παρών στην εκδήλωση θα δώσουν το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας.

Σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Η δράση αυτή, πάντως, αποτελεί μόνο την αρχή για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, που αναμένεται να λειτουργεί ως ένας πόλος έλξης, μαθητών κυρίως, απ’ όλη την Ελλάδα.

Εκτός από τους τέσσερις οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακύκλωσης των συγκεντρωμένων υλικών, θα ξεκινήσει η ανέγερση ενός ακόμη κτιρίου, το οποίο θα αποτελέσει τον χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

«Μόλις τελειώσει η δράση, θα αρχίσει να κατασκευάζεται ένα μοντέρνο κτίριο, στο οποίο θα γίνονται σεμινάρια, θα λειτουργεί με προσωπικό και θα δέχεται σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου λειτουργούν τέτοια Κέντρα, τα επισκέπτονται αρκετά σχολεία καθημερινά», αναφέρει ο Μητροπολίτης.

Σε αυτό το Κέντρο, οι νέοι και τα παιδιά κυρίως, θα μπορούν να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διαχείριση υλικών και την ανακύκλωση, ώστε ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση.

Παράλληλα, εφόσον λειτουργεί ανταποδοτικά, στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας της Μητρόπολης με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», η οποία δίνει οικονομικό κίνητρο για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία, θα υπάρχει η δυνατότητα επανεπένδυσης των όποιων οικονομικών πόρων σε νέα προγράμματα, αλλά και τη στήριξη των κοινωνικών δομών και δράσεων της Μητρόπολης.

Στόχος είναι το κτίριο αυτό και η πλήρης ανάπτυξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης να είναι έτοιμα με την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά άρθρα

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης