Από την σελίδα "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" στο facebook
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από ρεκόρ σε ρεκόρ στην ανακύκλωση οι μαθητές

«Πρωταθλητές» στην ανακύκλωση αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι μαθητές των σχολείων των Ιωαννίνων, κάποιοι εκ των οποίων θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να δουν τον Γ. Αντετοκούμπο στο παρκέ του ΝΒΑ, ενώ, ως πόλη, «κυνηγάμε» και ρεκόρ Guinness.

Οι μαθητές της πόλης, τα τελευταία χρόνια, κάνουν εξαιρετική δουλειά στη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών, στο πλαίσιο δύο μεγάλων προγραμμάτων που «τρέχουν», της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και του Followgreen, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες επιδόσεις, το Μαρούλειο Λύκειο Κατσικά κατέκτησε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Ανακύκλωσης Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αθλητικών Ακαδημιών «Ανακύκλωσε και συνάντησε τον Αντετοκούνμπο!», ενώ από τα Γιάννενα προέρχεται και ο τρίτος νικητής, το 9ο Γυμνάσιο, αλλά και συνολικά τα έξι από τα σχολεία της πρώτης δεκάδας.

Οι μαθητές του τμήματος Β3 του Λυκείου Κατσικά θα ανταμειφθούν για την ανακύκλωση 1.271.138 συσκευασιών και θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν τον Γιάννη Αντετοκούμπο να παίζει στα playoffs του ΝΒΑ, στο πλαίσιο ενός πενθήμερου ταξιδιού στο Milwaukee των ΗΠΑ.

Το δεύτερο έπαθλο (μια action camera, ένα smartwatch και μία εμφάνιση Milwaukee Bucks υπογεγραμμένη από τον Γιάννη Αντετοκούμπο) κερδίζουν οι αθλητές της Αθλητικής Ακαδημίας της Ένωσης Φιλαθλητικού Αθλητικού Συλλόγου Ζωγράφου, που ανακύκλωσαν 750.566 συσκευασίες, ενώ το τρίτο έπαθλο (μία εμφάνιση Milwaukee Bucks υπογεγραμμένη από τον Γιάννη Αντετοκούμπο) κερδίζουν οι μαθητές του Α1 του 9ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, που ανακύκλωσαν 221.448 συσκευασίες.

Στην πέμπτη θέση, ανακυκλώνοντας 108.495 συσκευασίες, βρέθηκαν οι μαθητές του Β3 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων και ακολουθούν, στην 8η θέση το τμήμα Γ3 του 8ου Γυμνασίου Ιωαννίνων με 54.873 συσκευασίες, το Β2 από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας με 36.400 συσκευασίες και το Γ2 από το 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων με 24.500 συσκευασίες.

Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε από 30 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, συμμετείχαν μαθητές και αθλητές ηλικίας 12 έως 18 ετών, από όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας συνολικά το όριο των 3.000.000 ανακυκλωθεισών συσκευασιών και πετυχαίνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Μαθητές και αθλητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτική Ανακύκλωση και οι αθλητικές ακαδημίες όλης της χώρας και ανακύκλωσαν πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» και στα «Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στους Αγίους Αναργύρους και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός έγινε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την ανακοίνωση, μάλιστα, της βράβευσης έκανε σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, που στηρίζει ιδιαίτερα το κομμάτι της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με σημαντικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει κατατεθεί από τη Μητρόπολη αίτημα στην διοργάνωση των ρεκόρ Guinness σχετικά με την ανταποδοτική ανακύκλωση και από τις 30 Απριλίου έως την Κυριακή του Θωμά, αναμένεται να γίνει ένα «πανηγύρι ανακύκλωσης» στην πόλη, με στόχο να «καταγραφεί ως σημαντική δύναμη στην ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Δε γίνεται μόνο από τη Μητρόπολη αυτό, αλλά γίνεται με όλους τους φορείς, και με την περιφέρεια και τον δήμο. Το μοιραζόμαστε, το κάνουμε όλοι μαζί, δείχνουμε ότι μπορούμε να συνεργήσουμε, και, όποτε το έχουμε εφαρμόσει, τα αποτελέσματα είναι τα καλύτερα», σημείωσε ο κ. Μάξιμος.

Βραβεύονται και οι νικητές του «Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης»

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το «Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης» στα δημοτικά σχολεία του δήμου Ιωαννιτών, με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιβράβευση των μαθητών σε ζητήματα σχετικά με την ανακύκλωση.

Ο σχολικός διαγωνισμός υλοποιήθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ) Α.Ε , την ΑΦΗΣ Α.Ε., το πρόγραμμα αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει» και την Αειφορική Ηπείρου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας followgreen.

Τριάντα δημοτικά σχολεία συνέλεξαν πόντους από τη διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση τριών υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, μπαταρίες), ενώ παράλληλα δέχονταν και δωρεές πόντων μέσω της πλατφόρμας followgreen.gr/ioannina/school.

Συνολικά συλλέχθηκαν 7.470 κιλά χαρτί, 90 κιλά αλουμίνιο και 226 κιλά μπαταρίες. Τα υλικά ζυγίζονταν από τον δήμο και κάθε σχολείο συγκέντρωσε πόντους επιβράβευσης ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που ανακύκλωσε. Οι γονείς των μαθητών είχαν ενεργό ρόλο στη διεξαγωγή του διαγωνισμού, καθώς τους παρέχονταν η δυνατότητα να δωρίσουν μέσω της πλατφόρμας έως και 150 πόντους στο εκάστοτε σχολείο μηνιαίως.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα βραβευθούν με επαίνους και τα πρώτα σχολεία θα λάβουν δώρα για τις σχολικές τους μονάδες την Πέμπτη, σε εκδήλωση που ξεκινά στις 9.30 το πρωί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» και περιλαμβάνει παράλληλα βιωματικές περιβαλλοντικές δράσεις. Η βράβευσης όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο «Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης», θα γίνει στις 11 το πρωί.

Ο δήμος Ιωαννιτών καλεί τους πολίτες να τιμήσουν τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, που απέδειξαν ότι είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοι για την προάσπιση του περιβάλλοντος και δεσμεύεται πως με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα υλοποιήσει ένα νέο διαγωνισμό ανακύκλωσης, με επιπλέον ανακυκλώσιμα υλικά και συμμετοχή περισσότερων σχολείων.

Σχετικά άρθρα

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Ανακύκλωση και μικροσυσκευών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο

Ανακυκλώνουμε, αλλά δεν ξέρουμε πόσο