ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γεωχωρικά δεδομένα με ελεύθερη πρόσβαση στον δήμο Ζίτσας

Στην πιλοτική εφαρμογή της υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS) προχωρά ο δήμος Ζίτσας, επενδύοντας σε ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις, με στόχο την παροχή αναβαθμισμένων και ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους δημότες, τους επαγγελματίες και τους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Το GIS είναι ένα σύγχρονο γεωπληροφοριακό σύστημα, που αποθηκεύει, επεξεργάζεται και παρουσιάζει σε διαδραστικούς χάρτες γεωχωρικά δεδομένα υψηλής αξίας. Οι πολίτες μπορούν πλέον να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες, ακόμη και να υποβάλουν αιτήσεις για πολεοδομικές βεβαιώσεις από τον υπολογιστή τους, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://gis.zitsa.gov.gr/.
Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε την Πέμπτη από τον τεχνικό υπεύθυνο της εταιρείας Θεόδωρο Βάκκα, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά και ανά θεματική κατηγορία τις πληροφορίες, που μπορούν να αντλήσουν από την εφαρμογή του GIS οι ενδιαφερόμενοι. Ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση αναφορικά με την πολεοδομική οργάνωση, τις υποδομές και το περιβάλλον. Η εφαρμογή περιλαμβάνει πάνω από 300 τεκμήρια, τα οποία στην παρούσα φάση καλύπτουν δέκα θεματικές κατηγορίες. Αναλυτικότερα, τα δεδομένα αφορούν σε πολεοδομικά θέματα (διανομές, οριοθετήσεις οικισμών, Σχέδιο Πόλης –πολεοδομικές γραμμές), χρήσεις γης (ΣΧΟΟΑΠ), οδικό δίκτυο στην Ελεούσα (αρίθμηση, ονοματοδοσία), υποδομές (ύδρευση, οδοφωτισμός), περιβάλλον, υπόβαθρα και διοικητική διαίρεση.
Επιπρόσθετα, το σύστημα έχει εμπλουτιστεί με δύο νέες εφαρμογές εξυπηρέτησης του δημότη, την αίτηση έκδοσης βεβαίωσης εντός/εκτός ορίων οικισμού και την αναγγελία βλάβης ηλεκτροφωτισμού. Οι δυνατότητες θεματικής και λειτουργικής κλιμάκωσης της εφαρμογής είναι δυνητικά απεριόριστες, Τα στοιχεία που θα συλλέγονται με το συντονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας (εργασίες πεδίου, μελέτες κ.λπ.) θα ενημερώνουν το σύστημα, με στόχο τη διεύρυνση του περιεχομένου και ανάπτυξη ενός κεντρικού σημείου πληροφόρησης.

Προανήγγειλε διεύρυνση

Για ένα σημαντικό εργαλείο δουλειάς, που αποτελεί ένα βήμα στο μέλλον, έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.
«Ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία, επενδύουμε σε καινοτόμες εφαρμογές, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθιστώντας τον δήμο μια σύγχρονη “έξυπνη” πόλη, διαθέτοντας δωρεάν εφαρμογές και ανοιχτά δεδομένα στους κατοίκους, τους επαγγελματίες, αλλά και τους επισκέπτες», τόνισε και ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας και τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, γιατί η μέχρι τώρα συνεργασία έχει ουσιαστικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Επίσης, προανήγγειλε τη διεύρυνση της εφαρμογής με καινούργια δεδομένα και για άλλες υπηρεσίες, όπως αυτή της ύδρευσης.
Στους λόγους που οδήγησαν την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου να αναζητήσει τη δημιουργία ενός συστήματος, που θα καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών και φορέων, τις οποίες καλείται να εξυπηρετήσει, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χαρά Γούνη. «Με τη δημιουργία των καλλικρατικών δήμων κληθήκαμε να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο όγκο δεδομένων και πληροφορίας, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μοντέλο, μέσα από το οποίο θα μπορούσαμε να αντλήσουμε εύκολα και γρήγορα πληροφορίες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, ο δήμαρχος μας άκουσε και στάθηκε δεκτικός στο να χρηματοδοτήσει ο δήμος τη δημιουργία ενός μοντέλου, που θα ενσωματώσει όλη τη διαθέσιμη χωρική πληροφορία, δημιουργώντας την εφαρμογή του συστήματος GIS».

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση