ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέες φυλακές στο απώτερο μέλλον

Σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης θα μπορούσε να ενταχθεί η ανέγερση νέων φυλακών στα Γιάννενα, με τον υπουργό Μιχάλη Καλογήρου, όπως και οι προκάτοχοί του τα τελευταία χρόνια, να σημειώνει ότι αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η αναβάθμιση των υφιστάμενων καταστημάτων κράτησης σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Καλογήρου βρέθηκε στα Γιάννενα και είχε σειρά επαφών με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την διοίκηση του Καταστήματος Σταυρακίου, το οποίο και επισκέφθηκε.

«Η φυλακή των Ιωαννίνων είναι μια εύρυθμη φυλακή, μια μικρή φυλακή, που λειτουργεί χωρίς σημαντικά προβλήματα, με προβλήματα καθημερινότητας, τα οποία λαμβάνουμε υπόψη. Υπάρχει σχεδιασμός και υπάρχει καθημερινή αντιμετώπιση. Ο γενικός σχεδιασμός έχει να κάνει με τη θωράκιση, με θέματα ασφάλειας, αύξησης του προσωπικού και ικανοποίησης αιτημάτων των σωφρονιστικών υπαλλήλων», σημείωσε. Όπως ανέφερε, την άνοιξη θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη νέων σωφρονιστικών υπαλλήλων και η κατανομή θα περιλαμβάνει και το Κατάστημα Κράτησης των Ιωαννίνων.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για ανέγερση νέων φυλακών, ο κ. Καλογήρου, σημείωσε ότι από το 2015, για πρώτη φορά, έχει σχεδιαστεί μια συνολική σωφρονιστική πολιτική, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν σε όλες τις δομές, μεταξύ αυτών και τα Καταστήματα Κράτησης. «Πρώτα πρέπει να δούμε πώς θα έρθουν οι φυλακές σε ένα σωστό επίπεδο. Σήμερα υπάρχουν καταστήματα κράτησης δύο και τριών ταχυτήτων. Άρα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και μετά να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός, στον οποίον θα εντάσσονται και τέτοιες μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες», σημείωσε.

Στοίχημα η ταχύτητα και ποιοτική αναβάθμιση

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνάντηση με δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων, ενώ στις 7 μ.μ. θα συμμετέχει σε εκδήλωση, που διοργανώνεται από το υπουργείο και τους Δικηγορικούς Συλλόγους των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημίας,  με θέμα «Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και προοπτικές», όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα θεσμικής θωράκισης της δικαιοσύνης, αλλά και αντιμετώπισης της καθημερινότητας των πολιτών.

Όπως ανέφερε, η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί ένα καθημερινό «στοίχημα», που έχει να κάνει με την αύξηση οργανικών θέσεων των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, με τις δυνατότητες διεξαγωγής της δίκης «χωρίς χαρτί», και το θεσμικό πλαίσιο.

«Οι νέοι ποινικοί κώδικες βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει στο υπουργείο ομάδα εργασίας που εξετάζει τροποποιήσεις στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, υπάρχουν σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για πρόσληψη περισσότερων δικαστικών υπαλλήλων. Όλα αυτά κατατείνουν στην ταχύτητα αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση», σημείωσε.

Τέλος, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί για τους νέους ποινικούς κώδικες, ο κ. Καλογήρου σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης και να καταγράφονται προβληματισμοί.

«Πρέπει όμως να σημειώσω ότι είναι διαφορετική μια επιστημονική διαφωνία και διαφορετική η πολιτική διαστρέβλωση και μια επιχείρηση να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, μόνο και μόνο για μικροπολιτικούς, μικροκομματικούς λόγους», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Κατάρτιση στη «Συντήρηση κτιρίων» για 30 κρατούμενους

Προχωρά η υπόθεση του νέου καταστήματος κράτησης

Γεωργία Χαλάτση

Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα η μετεγκατάσταση των φυλακών Σταυρακίου