Η πρώτη φάση του εγχειρήματος ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη με την εκδήλωση «Ηπειρώτικη Γαστρονομία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον», στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν η ιστοσελίδα www.gastronomyepirus.gr, οι πρώτες 30 επίλεκτες συνταγές με βάση τα τέσσερα πρώτα ποιοτικά προϊόντα της Ηπείρου (Ορεινό Ηπείρου, κασκαβάλι, καπνιστή πέστροφά και πατάτα Χρυσοβίτσας) και το έντυπο υλικό προβολής και διαφήμισης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία και για μια γευστική δοκιμή.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με ώρα έναρξης στις 8 το βράδυ, μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο προϊστάμενος του τμήματος «Σχεδίαση e-υπηρεσιών για τον πολίτη» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Νίκος Ντέμος θα μιλήσουν για τη νεοσύστατη ομαδική προσπάθεια των φορέων και θα γίνει η παρουσίαση της ιστοσελίδας.
Στη συνέχεια, η δρ. αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιουλία Κατσαδήμα θα αναφερθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο 100.000 χρόνια», ενώ ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σέρκο Χαρουτουνιάν θα αναφερθεί στην προσπάθεια για την καταχώρηση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως προϊόντος Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ.
Θα ακολουθήσει εισήγηση για το κοπάδι «Ορεινό Ηπείρου» της Περιφέρειας Ηπείρου, την στρατηγική ανάπτυξης και προσφοράς του από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Ευθαλία Οικονόμου και την αν. προϊσταμένη Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βασιλική Ηγουμενίδου και η εκδήλωση θα κλείσει με τα αποτελέσματα της έρευνας προτίμησης καταναλωτών για το «Ορεινό» την περίοδο του Πάσχα, από τον καθηγητή του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων Δημήτρη Σκάλκο.
Με ίδιες δυνάμεις και συνεργασία
Μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και κάθε πολίτη, να παρακολουθήσει την εκδήλωση γνωριμίας και να ενημερωθεί για την εξέλιξη του εγχειρήματος, απηύθυναν οι εκπρόσωποι των έξι φορέων, που μετέχουν στην προγραμματική σύμβαση.
«Στην επιτυχία του εγχειρήματος θα βασιστεί η 2η φάση, που θα είναι η προσέλκυση και ένταξη εστιατορίων στο δίκτυο, παρέχοντας και το σήμα της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας. Αν τα καταφέρουμε, στη συνέχεια θα μπορέσουμε να κάνουμε ολοκληρωμένη προβολή σε πανελλαδικό επίπεδο», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος στάθηκε και στο γεγονός πως το όλο εγχείρημα στηρίζεται σε ίδιες δυνάμεις και στη συνεργασία των φορέων, και δε χρηματοδοτείται από κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δεύτερη φάση του εγχειρήματος έδωσε η καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστασία Μπαδέκα. «Με την υφιστάμενη υποδομή θα προσελκύσουμε τα καταστήματα εστίασης της Ηπείρο,υ με σκοπό, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας (θέσπισης) πιάτων, να εντάξουμε τα πρώτα 5 με 10 εστιατόρια στο εγχείρημα, παρέχοντας τους το λογότυπο και στη συνέχεια να μπορέσουμε να κάνουμε μια πανελλήνια καμπάνια προβολής για τους συντοπίτες και τους επισκέπτες μας. Η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος βασίζεται κατά πολύ στη συνεργασία των χώρων εστίασης και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», έκανε γνωστό η κ. Μπαδέκα, αναφέροντας και αυτή ότι το «εγχείρημα βασίζεται στην καθολική εθελοντική συμμετοχή των εταίρων.
Τη χαρά του για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Τάτσης και πρόσθεσε: «Τα τέσσερα προϊόντα να τα κάνουμε 14 και 24. Έχει πλούτο προϊόντων η περιοχή μας και ελπίζω τα εστιατόρια να ακολουθήσουν».
Στα πιάτα που θα παρουσιαστούν, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ηπείρου Γεώργιος Ανδρούτσος, λέγοντας ότι «πρόκειται για συνταγές που δημιούργησαν τα μέλη της με μεράκι και ψυχή». Ο κ. Ανδρούτσος δεσμεύτηκε ότι η Ένωση θα βοηθήσει και στην επόμενη φάση του εγχειρήματος, αυτή της προσέλκυσης των εστιατορίων, δηλώνοντας πως ανάλογα πώς θα πάει το όλο εγχείρημα, είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν συνταγές και με άλλα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα αξίας».
Μεγάλη χαρά και τιμή χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Δημόσιας ΣΑΕΚ Ιωαννίνων σε μια τέτοια δράση ο διευθυντής της Μιχάλης Αλεξίου, προσθέτοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά, που συμμετέχει σε εκδήλωση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ανάδειξη της υπεραξίας των προϊόντων της Ηπείρου. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως με τη δράση αυτή ολοκληρώνεται και ο κύκλοο μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου της Δημόσιας ΣΑΕΚ και δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθεί και η δουλειά των σπουδαστών και των εκπαιδευτών.
Τέλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» Δημήτρης Τάτσης εξέφρασε τη χαρά του που όλη αυτή η προσπάθεια παίρνει σάρκα και οστά και κάλεσε τον κόσμο και τους συναδέλφους του να την αγκαλιάσουν.
